Kváskové pečivo

Kváskové mliečne cesto na sladké alebo slané žemle (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

S cestom sa dobre pracuje a ak sa pridá viac cukru a poprípade hrozienka, orechy, alebo kandizované ovocie, dostaneme chutné sladké napríklad raňajkové pečivo alebo vianočku.* Pri dodržaní množstva soli alebo jej mierneho pridania podľa chuti, máme fajné slané pečivo chutné so šunkou, ale aj s medom. Ja používam na pečenie špaldovú múku. Je zameniteľná s klasickou hladkou pšeničnou.

30 minút
na 185 °C

Suroviny

Postup

  1. Pečenie som si rozložila na dva dni. Ráno som spravila rozkvas, večer cesto, nechala som ho kysnúť na noc v chladničke a ráno som spravila žemle a po nakysnutí upiekla. Ako prvé som si pripravila rozkvas. Mlieko, múku a kvások som spolu dobre premiešala v miske, zakryla som vrchnákom a nechala 12 hodín kysnúť. Teraz v zime pri izbovej teplote max. 20 °C je to ten pravý čas. V lete sa čas kysnutia skracuje podľa izbovej teploty.
  2. Po 12-tich hodinách - večer, som vo veľkej mise zmiešala preosiatu múku, soľ a cukor. Do vykysnutého rozkvasu som pridala všetky tekuté suroviny, poriadne rozmiešala a priliala k sypkým surovinám do veľkej misy. Cesto som dobre zamiešala a vypracovala. Musí byť hladké a odliepať sa od misy. Misu som zakryla utierkou, sklenenou pokrievkou a nechala som celú noc - 10 hodín kysnúť v chladničke. Ráno som mala pekne nakysnuté cesto. Viď obrázok. Cesto som poprekladala, preloženou stranou som uložila na spodok misy a zas zakryla a nechala ešte 2 hodiny kysnúť.
  3. Po spolu 12-tich hodinách kysnutia som cesto rozdelila na 10 kúskov, ak chcete veľké hamburgerové žemle, stačí 8 kúskov. Urobila som buchtičky, obalila v zemiakovom škrobe a nechala som 2 hodiny kysnúť.
  4. Podľa toho ako dlho sa rozohrieva rúra (moja 40 minút), pred skončením času kysnutia som si dala rozohriať rúru na 185 °C. Plech som si položila na šporák, aby sa zohrial. Po dvoch hodinách som buchtičky preložila na plech, tvorítkom som ich trochu "prerezala" a sploštila. Natrela rozmiešaným vajíčkom. Ak som robila sladké žemle, posypala som ich makom. Plech som vložila do vyhriatej rúry a všetky žemle postriekala vodou z rozprašovača. Rúru som zavrela a nechala piecť 30 minút.
  5. Takto vyzerali po upečení.
  6. A toto bola prvá várka žemlí - väčších a sladkých. Presne tak isto vo vnútri vyzerajú aj tie slané, sú nadýchané a veľmi chutné.
  7. Popri žemliach som robila aj chlieb, a tento krát sa mi konečne zas podaril :)