Kardamómové koláče
Kváskové kardamómové hniezda
Autor receptu: foodblog Medové motúzy
10 porcií |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si rozkvas. Kvások v miske zmiešame s múkou a vodou, nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 6 hodín.
- Suroviny na cesto vypracujeme dohladka. Necháme kysnúť prikryté potravinovou fóliou na teplom mieste asi 4 hodiny. Počas kysnutia cesto dva–trikrát prekladáme.
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku pol centimetra do tvaru obdĺžnika. Natrieme z dvoch tretín vymiešanou plnkou. Nenatretú časť cesta preložíme a vložíme asi na 30 minút do chladničky, aby plnka stuhla a lepšie sa s cestom pracovalo.
- Cesto rozbalíme a preložíme na polovicu, plnkovou časťou k sebe. Krájame dlhé pásiky široké asi 2 centimetre, ktoré jemne pretočíme do špirály a zvinieme do tvaru hniezda.
- Koláče položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme v rúre vyhriatej
na 200 °C asi 25 minút.
- Ešte horúce upečené koláče polejeme sirupom, ktorý pripravíme zmiešaním medu a teplej vody.