Kváskové dukátové buchty fotorecept
Foto: kapucinka
Kvások má veľa veľa kladných vlastností, nenadúva po ňom, obsahuje divé kvasinky, ktoré sa prirodzene vyskytujú všade okolo nás a naši predkovia s ním Zobraziť celý popisKvások má veľa veľa kladných vlastností, nenadúva po ňom, obsahuje divé kvasinky, ktoré sa prirodzene vyskytujú všade okolo nás a naši predkovia s ním piekli nádherné chleby. Pečivo vyrábam už iba z kvásku, tak prečo nie aj hlavné jedlá? Nenašla som tu ešte takýto recept, tak ho tu pridávam. Tak dobrú chuť :)
porcie
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Suroviny na výrobu sa mi ľahšie prezerajú, keď sú aj s obrázkom, tak na nič nezabudnem. Tak sa podelím o obrázok aj s Vami. Večer si nezabudneme nachystať rozkvas. Z chladničky vyberieme kvások, zmiešame so 100 g múky a 100 ml vody. Ráno trochu odoberieme a odložíme späť do chladničky. Zvyšok použijeme do cesta.
-
2
Zmiešame všetky suroviny a cesto poriadne zamiesime. Necháme 10 min odpočívať. Po 10 min znova pomiesime. Opakujeme aspoň 4x. Potom necháme cesto asi pol až hodinu oddýchnuť a nakysnúť.
- 3
Cesto po oddýchnutí a kysnutí.
- 4
Cesto poriadne ponaťahujeme, môžeme aj jemne vyvaľkať.
- 5
Potom z neho uštipujeme a vytvárame guličky.
- 6
Poukladáme na plech tesne vedľa seba tak, aby sa nedotýkali.
- 7
Natrieme olejom z každej strany.
- 8
Necháme asi hodinu kysnúť.
- 9
Nakysnuté pečieme pri 175 °C asi 15 min. Ja som piekla do chrumkava, ale keď budete piecť menej, buchtičky budú jemnejšie ako z obchodu. Chutnejšie sú však viac ako z obchodu v oboch prípadoch.
- 10
Upečené sa ľahko oddelia.
- 11
Polejeme vanilkovým krémom, ktorý si pripravíte podľa návodu na obale alebo každý ako má rád. My používame Zlatý klas. Dúfam, že som Vás týmto nezvyčajným kváskovým receptom aspoň trochu očarila. Tak teda dobrú chuť a príjemné pečenie.
- 3
Ďakujem za milý komentár :-) chutili naozaj dobre
Áno, pásy a krájanie sú jednoduchšie, no cesto po narezaní je trochu lepkavé a nechcela som, aby sa guličky pri kysnutí zlepili. Po narezaní pásikov by som musela ešte každú guličku v rukách "pogúľať", aby sa nelepila. A áno :-D trochu viac sa piekli, než mali - skoro 20 min, preto som hore radšej napísala, že treba piecť menej, aby neboli také chrumkavé, ako naše. Po asi 15 min už boli isto hotové, ale každému pečie rúra trochu inak, takže si to treba odsledovať. Som však vďačná za tvoj komentár, pretože vďaka takýmto komentárom sa dajú "vychytať" všetky muchy a pomôcť napraviť chyby. No kto rád kváskuje, má ďalší recept do zbierky.
Nemáš za čo :-) Som rada, že sa ti takýto recept zíde ;-)
:-))
Milá Siisa, mrzí ma, že tak neskoro odpisujem, už veľmi dlho som nepridala recept a ešte dlhšie som si nepozrela komentáre k svojim receptom. Naozaj som piekla buchty trochu dlhšie, ale chutili výborne. Ďakujem pekne za pochvalu, aj ja mám radšej chrumkavé :-)
To je výborné, že Vám buchtičky chutili, som naozaj rada. Podobne ako pri Siise aj tu ma mrzí, že tak neskoro odpisujem.
Ahoj, som rada, že si sa rozhodla vyskúšať aj takýto nevšedný recept. Prajem dobrú chuť ;-)