Dukátové buchtičky
Dukátové buchtičky

Kváskové dukátové buchty fotorecept

kapucinka - fotkakapucinka, 5. augusta 2017
Kváskové dukátové buchty (fotorecept)
Foto: kapucinka

Kvások má veľa veľa kladných vlastností, nenadúva po ňom, obsahuje divé kvasinky, ktoré sa prirodzene vyskytujú všade okolo nás a naši predkovia s ním piekli nádherné chleby. Pečivo vyrábam už iba z kvásku, tak prečo nie aj hlavné jedlá? Nenašla som tu ešte takýto recept, tak ho tu pridávam. Tak dobrú chuť :)

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
na 175 °C

Suroviny

200 g
500 g
100 ml
1 ks
300 ml
1 PL
1 balenie
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Suroviny na výrobu sa mi ľahšie prezerajú, keď sú aj s obrázkom, tak na nič nezabudnem. Tak sa podelím o obrázok aj s Vami. Večer si nezabudneme nachystať rozkvas. Z chladničky vyberieme kvások, zmiešame so 100 g múky a 100 ml vody. Ráno trochu odoberieme a odložíme späť do chladničky. Zvyšok použijeme do cesta.

    Kváskové dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmiešame všetky suroviny a cesto poriadne zamiesime. Necháme 10 min odpočívať. Po 10 min znova pomiesime. Opakujeme aspoň 4x. Potom necháme cesto asi pol až hodinu oddýchnuť a nakysnúť.

  3. 3

    Cesto po oddýchnutí a kysnutí.

    Kváskové dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto poriadne ponaťahujeme, môžeme aj jemne vyvaľkať.

    Kváskové dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom z neho uštipujeme a vytvárame guličky.

    Kváskové dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poukladáme na plech tesne vedľa seba tak, aby sa nedotýkali.

    Kváskové dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Natrieme olejom z každej strany.

    Kváskové dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme asi hodinu kysnúť.

    Kváskové dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakysnuté pečieme pri 175 °C asi 15 min. Ja som piekla do chrumkava, ale keď budete piecť menej, buchtičky budú jemnejšie ako z obchodu. Chutnejšie sú však viac ako z obchodu v oboch prípadoch.

    Kváskové dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečené sa ľahko oddelia.

    Kváskové dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Polejeme vanilkovým krémom, ktorý si pripravíte podľa návodu na obale alebo každý ako má rád. My používame Zlatý klas. Dúfam, že som Vás týmto nezvyčajným kváskovým receptom aspoň trochu očarila. Tak teda dobrú chuť a príjemné pečenie.

    Kváskové dukátové buchty (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

evanaaa
Fíha, ale si sa "naguličkovala", obdivujem ťa....nebolo by lepšie našúlať dlhé pásy - šúlce a krájať z nich kúsky? Ale aj tak, výsledok máš dobrý, chutné guličky - buchtičky (možno trochu pripečené :))) ).
kapucinka
@Evanaaa (5.8.2017 18:32)

Áno, pásy a krájanie sú jednoduchšie, no cesto po narezaní je trochu lepkavé a nechcela som, aby sa guličky pri kysnutí zlepili. Po narezaní pásikov by som musela ešte každú guličku v rukách "pogúľať", aby sa nelepila. A áno :-D trochu viac sa piekli, než mali - skoro 20 min, preto som hore radšej napísala, že treba piecť menej, aby neboli také chrumkavé, ako naše. Po asi 15 min už boli isto hotové, ale každému pečie rúra trochu inak, takže si to treba odsledovať. Som však vďačná za tvoj komentár, pretože vďaka takýmto komentárom sa dajú "vychytať" všetky muchy a pomôcť napraviť chyby. No kto rád kváskuje, má ďalší recept do zbierky.
haji
Očarila, očarila! Bezva recept a ještě lepší fota! Krásná práce, jsi šikulka! Díky za receptík!
siisa
Tento recept mi nejako ušiel, ale dlhšie som tu nebola, tak preto. Tak tie sa ti podarili, ja mám rada chrumkavé, máš ich podľa mojej chuti ! Skvelé :)
duscha
S kamarátkou sme vyskúšali a lepšie dukátové buchtičky som nejedla... pri pečení sa nám nespojili, tak boli pekne chrumkavé zo všetkých strán... labúžo
vanilka111
Tiež kváskujem, dnes prvý raz nasladko. Pečené buchty. Podarili sa a nabudúce urobím aj takéto dukátové :-)). Ja mám na vykrajovanie krabičku z fotofilmu. Sú potom pekne rovnaké. Ale aj tvoje chrumkavé vyzerajú chutne
:-))
kapucinka
@Siisa (22.8.2017 09:32)

Milá Siisa, mrzí ma, že tak neskoro odpisujem, už veľmi dlho som nepridala recept a ešte dlhšie som si nepozrela komentáre k svojim receptom. Naozaj som piekla buchty trochu dlhšie, ale chutili výborne. Ďakujem pekne za pochvalu, aj ja mám radšej chrumkavé :-)
kapucinka
@Duscha (3.9.2017 21:14)

To je výborné, že Vám buchtičky chutili, som naozaj rada. Podobne ako pri Siise aj tu ma mrzí, že tak neskoro odpisujem.
kapucinka
@Vanilka111 (22.10.2017 18:55)

Ahoj, som rada, že si sa rozhodla vyskúšať aj takýto nevšedný recept. Prajem dobrú chuť ;-)


Zaujímavé video z archívu TV Varecha