Dukátové buchtičky

Kváskové dukátové buchty (fotorecept)

Autor receptu: kapucinka

Kvások má veľa veľa kladných vlastností, nenadúva po ňom, obsahuje divé kvasinky, ktoré sa prirodzene vyskytujú všade okolo nás a naši predkovia s ním piekli nádherné chleby. Pečivo vyrábam už iba z kvásku, tak prečo nie aj hlavné jedlá? Nenašla som tu ešte takýto recept, tak ho tu pridávam. Tak dobrú chuť :)

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
na 175 °C

Postup

  1. Suroviny na výrobu sa mi ľahšie prezerajú, keď sú aj s obrázkom, tak na nič nezabudnem. Tak sa podelím o obrázok aj s Vami. Večer si nezabudneme nachystať rozkvas. Z chladničky vyberieme kvások, zmiešame so 100 g múky a 100 ml vody. Ráno trochu odoberieme a odložíme späť do chladničky. Zvyšok použijeme do cesta.
  2. Zmiešame všetky suroviny a cesto poriadne zamiesime. Necháme 10 min odpočívať. Po 10 min znova pomiesime. Opakujeme aspoň 4x. Potom necháme cesto asi pol až hodinu oddýchnuť a nakysnúť.
  3. Cesto po oddýchnutí a kysnutí.
  4. Cesto poriadne ponaťahujeme, môžeme aj jemne vyvaľkať.
  5. Potom z neho uštipujeme a vytvárame guličky.
  6. Poukladáme na plech tesne vedľa seba tak, aby sa nedotýkali.
  7. Natrieme olejom z každej strany.
  8. Necháme asi hodinu kysnúť.
  9. Nakysnuté pečieme pri 175 °C asi 15 min. Ja som piekla do chrumkava, ale keď budete piecť menej, buchtičky budú jemnejšie ako z obchodu. Chutnejšie sú však viac ako z obchodu v oboch prípadoch.
  10. Upečené sa ľahko oddelia.
  11. Polejeme vanilkovým krémom, ktorý si pripravíte podľa návodu na obale alebo každý ako má rád. My používame Zlatý klas. Dúfam, že som Vás týmto nezvyčajným kváskovým receptom aspoň trochu očarila. Tak teda dobrú chuť a príjemné pečenie.