Kváskové pečivo
Kvásková brioška (fotorecept)
Autor receptu: sifferka
Základom chutnej a nadýchanej briošky, je kvalitný a silný ražný kvások.* Kvások je veľmi prospešný pre črevnú mikroflóru a celkové trávenie.
20 porcií |
480 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Večer si pripravíme rozkvas zmiešaním vody, múky a kvásku. Dáme do skleneného pohára a zaryjeme. Rozkvas necháme pracovať približne 8 hodín.
- Ráno pripravíme tangzhong zmiešaním múky a mlieka. Varíme na miernom ohni, kým sa nevytvorí kaša. Necháme vychladnúť.
- Ďalej pripravíme cesto. Vymiešame všetky suroviny okrem masla a kakaa. Postupne pridáme rozkvas a tangzhong. Do vymiešaného cesta pridáme zmäknuté maslo. Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme kakao
- Cesto necháme odpočívať (fermentovať) zhruba 3-4 hodiny. Veľa závisí od sily rozkvasu a teploty v miestnosti.
- Obe cestá vyvaľkáme na rovnaký rozmer. Položíme ich sa seba a opäť vyvaľkáme.
- Cesto zrolujeme zhruba do 3/4 a zvyšné cesto pokrájame a skrútime. Vzniknú také strapce, ktoré preložíme cez rolku. Necháme odpočívať 3-4 hodiny, cesto musí viditeľne zväčšiť svoj objem.
- Vykysnuté cesto dáme piecť do formy na chlieb alebo srnčí chrbát na 180 stupňov približne 40 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry potrieme cukrovým rozvarom.