Kvasený bezlepkový chlieb

mirkajan - fotkaMirkajan, 10. októbra 2018 19:40
Ďalšie recepty »

Kvasený bezlepkový chliebFoto: mirkajan

Nie je to preklep v názve, nejde o chlieb, na prípravu ktorého potrebujete kvások, takže nie je kváskový. Skúšala som už piecť aj kváskové chleby (bezlepkové aj klasické), ale akosi nezvládam ten časový menežment pečenia s kváskom, čiže tento chlieb je pre mňa ideálny, lebo nie je náročný na plánovanie.

15 min
príprava
120 min
na 230 °C

Suroviny

250 g
250 g
12 g
12 g
12 g
15 g
900 ml teplá (do 40 °C)
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Všetky suroviny dáme do misy a cca 10 minút miešame, cesto bude mať konzistenciu asi ako na trenú bábovku, možno trochu redšie. Po vymiešaní misu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme pri izbovej teplote stáť 24 hodín.

  2. 2

    Po 24 hod. si rúru vyhrejeme na 230 °C, pri zohrievaní necháme zohriať aj nádobu s vrchnákom, v ktorej budeme chlieb piecť (jenská misa, pekáč, ja som mala 2 rovnaké teflónové chlebíkové formy).

  3. 3

    Po zohriatí rúry nádobu na pečenie vyberieme a preložíme do nej cesto (ja som vystlala formu aj papierom na pečenie). Prikryjeme vrchnákom a dáme piecť na 60 min pri 230 °C. Po hodine chlieb odokryjeme, znížime teplotu na 200 °C a pečieme ešte odokryté 20 minút.

  4. 4

    Po upečení chlieb vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a necháme vychladnúť na mriežke. Z obyčajnej múky som ho neskúšala, ale plánujem to vyskúšať pre staršiu dcéru, predpokladám, že výsledok nijako neovplyvní, že múka nebude bezlepková.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist