Kurča pečené na kile soli

sladkacokolada - fotkasladkacokolada, 8. októbra 2011

Takto som kurča piekla prvý raz. Bola to jednoduchá príprava, zato skvelá chuť, len škoda, že mi šťava vytiekla pri pečení do soli.

4
porcie
90min. minút
na 220°C °C

Suroviny

1 ks
1 kg
1 šálka
1/2
3/4 KL
štipka




Postup

  1. 1

    Na plech vysypeme kilo soli a na vrch položíme umyté a osušené kurča. Pečieme 1 a 1/2 hod. Neotáčame, nepodlievame.

    Kurča pečené na kile soli - obrázok 1
  2. 2

    Uvaríme si ryžu. Na oleji opražíme cibuľku, popražíme ryžu.

    Kurča pečené na kile soli - obrázok 2
  3. 3

    Osolíme, okoreníme, zalejeme vodou, asi 1 cm nad ryžu, dusíme do mäkka.

    Kurča pečené na kile soli - obrázok 3
  4. 4

    Nastrúhame mrkvu, pridáme kompót, necháme aspoň hodinu postáť, aby sa chute spojili. Kurča vyberieme.

    Kurča pečené na kile soli - obrázok 4
  5. 5

    Na misu servírujeme podľa vlastnej fantázie.

    Kurča pečené na kile soli - obrázok 5

Diskusia k receptu

danculka
Na soli som už kura piekla,bolo to dobré,pekné foto,super recept...
tothka
Tiež som zvykla piecť kura na soli, ale som ho prekrojila na chrbáte a také rozprestreté som ho položila na soľ. chutilo výborne. Už som ho dávno nerobila, ďakujem za pripomenutie.
sladkacokolada
@tothka aj prekrojené je dobrý nápad, len mňa by zaujímalo ako by mi tá šťava nevytiekla do tej soli @danculka ? Počula som , že po takomto upečení, by malo kura zostať plné šťavy.
babkamt
Tiež som už takto piekla kura.Ale to bolo dávno.Je fajn,že si to pripomenula.
katka78
Recept na pečené kura so soľou som už niekde videla, akurát nebolo na tej soli položené, ale ňou bolo komplet celé obalené, pričom počas pečenia vznikla z neho na kurati pevná krusta, ktorá zároveň zabezpečila aj to, že bolo kura v nej mimoriadne šťavnaté. Po upečení sa len "rozbila" a kura sa naporcírovalo.
katka78
Okrem toho, že sa mi podarilo dať 1 vetu na 4 riadky, chcem ešte pochváliť recept, jedlo vyzerá veľmi dobre, možno sa ním nechám najbližšie aj inšpirovať :)
pivonka
Tento recept "frčal" pred asi 25 rokmi. Sama som ho niekoľkokrát robila, ale som upustila od neho. Koža na chrbte sa prilepila na soľ a vytiekla mi šťava z kurčaťa. Ak niekto poznáte fígeľ, ako tomu zabrániť, rada sa poučím,
marauder
@sladkacokoladka : jeden z NAJUZASNESNICH receptov na kurca!!!! Tiez som ho vykusal v tradicnom zaklade: Pacnut (u nas sa hovori jebnut) dokladne umyte a osusene kurca do pekaca na kilo soli. Do rozpalenej rury na 90 min. Zaruceny chutovy zazitok! Akykolvek pokus to vylepsit (porcovanie, prekrytie celou solou, bylinky......) to iba ZHORSI!!!! Uzasny recept pre zaciatocnikov, amaterov a lenivcov, ako som ja! NAJNELOGICKEJSI a popri tom mimoriadne CHUTNY !!! Az mam strach s cim tu vysokujes smrtonosná pasca 4arechacov, ked budes mat 12!!!! Drzim palce!
@katka 78: dam si poradit, ako obalis solou cele kurca tak, aby po skoro 2-hodinovom pecni vyzeralo ako socha s 2 cm suvislym pancierom (krustou).... ;-)) Pripustam, je to mozne, v Taliansku som to jedol, ale vo vnutri bola ryba! Casnik to sikovne roztukol, aby sa pancier rozpadol na 2 polovice. Ta rybacinka ni na jazyku spievala Verdiho!
medovnicek
Kurča poznám pod názvom Kura soľnohrad, je to neskutočne jednoduché a pritom výborné, doma už inak kurča ani nepečiem, vrelo odporúčam
klaura
už som veľa o takto pečenom kurati počula, nikdy som však nenabrala odvahu to vyskúšať ... ty si mi tú odvahu dodala ... :) vyzerá skvele !
sladkacokolada
@pivonka mne sa to kurča neprilepilo o tú soľ, asi preto ho treba osušiť, s tou šťavou by som si chcela aj ja poradiť, aj som skúšala podložiť kúskom alobalu, no vytekalo to z druhej strany.. @marauder som rada, že si napísal, aspon budem vedieť, že inak skúšať nemusím.O tej logike receptu som už niečo počula , ako posobí teplo na soľ, len si to nepamatám:) vraj to má niečo s fyzikou, čo neni moja parketa.Inak keď budem mať 12, už nebudem variť, ale šéfovať:) @medovn íček ďakujem za komentár, @klaura vyskúšaj, nebudeš banovať a ďakujem.
marianne69
poznam,toto je fantasticka chut peceneho kurcata,pekavame ho v stavanej peci na hlinenych asi 100 rocnych:-) tanieroch po babke,si ma predbehla akurat som ho tu chcela dat nic to:-),robim presne ako @marauder ,nic viac ani menej...len umyte a osusene polozit na 1kg soli a piect,mne hadam takto pripravene chuti najviac a este aj pecene na flasi je dobre....
marianne69
zmizol mi komentar,tak este raz:-)
poznam,fantasticka chut kuriatka,pecieme ho v stavanej peci asi na 100 rocnych hlinenych tanieroch:-)po babke a robim presne ako pise @marauder nic viac ani menej:umyt,ususit a upiect na 1kg soli,este vyborne je aj pecene na flasi..
marianne69
zmizol mi komentar,tak este raz:-)
poznam,fantasticka chut kuriatka,pecieme ho v stavanej peci asi na 100 rocnych hlinenych tanieroch:-)po babke a robim presne ako pise @marauder nic viac ani menej:umyt,ususit a upiect na 1kg soli,este vyborne je aj pecene na flasi..
marianne69
@sladkacokolada no stale nic:-) ,lebo este nemam osadenu kuchynu,a v tom prerabacom pekle uz minimalne 3 tyzdne ficim na suchej strave:-(,pripadne od casu zajdeme do restiky:-(...kuchyniar slubil,ze do dvoch tyzdnoch ju osadi,sa neviem uz dockat,ale uz je zhruba porobene,teraz chodim len s handrami,metlami a vrecami.Uz ostava len kuchyna,ved uz aj moj a novucky kitchenaid caka na nu:-))tak hadam sa ich pokusim spravit,aj ked nie som si ista,ci ich trafim tak,ako original:-)
tatranka
Takéto recepty sú veľmi praktické,chutné a vítané.
jurajko06
mariane69 chcem sa ťa spytať ako sa peče kura na flaši, keď to spominaš diky .
cica2
zaujimavé ale výsledok stojí za to:)
miroslat
Tento recept už poznám dávnejšie, je jednoduchý a výsledok nesklame.
Najviac sa mi však páči ten nápad na prílohu, totiž strúhaná mrkva a mandarínky z kompótu. Paráda! Možno podľa chuti dosladiť práškovým cukrom, trochou postrúhanej citrónovej kôry a prípadne jedným postrúhaným jabĺčkom. Výborne!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia