Kuracie stehná s medovou kôrkou, citrónový kuskus a vývar so srdiečkovými rezancami fotorecept
Foto: lyali
Ponúkam viac receptov v jednom. Možno Vás aspoň niečím inšpirujem :-) Najprv som uvarila vývar z kuracích stehien, mrkvy a petržlenu, ktoré som potom Zobraziť celý popisPonúkam viac receptov v jednom. Možno Vás aspoň niečím inšpirujem :-) Najprv som uvarila vývar z kuracích stehien, mrkvy a petržlenu, ktoré som potom zapiekla preliate medom a prekladané citrónovým tymianom. A pre zmiernenie sladkej chute, som podávala s kuskusom ochuteným citrónovou šťavou. Z vývaru bola polievka a keďže sa blíži Valentín, z rezancového cesta som povykrajovala srdiečka :-)
porcie
Suroviny
Kurací vývar: | |
|
|
(mrkva, petržlen, ...) |
|
podľa chuti (cibuľa, cesnak, ...) |
|
|
|
(bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, ...) |
|
Kuracie stehná s medovou kôrkou: (2 os.) | |
2 ks uvarené |
|
2 ks uvarená |
|
2 ks uvarený |
|
1 PL (napr. slnečnicový) |
|
2 PL |
|
|
|
čerstvý |
|
Citrónový kuskus (2 os.): | |
125 ml |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Srdiečkové rezance: | |
rezancové cesto Vaše osvedčené , alebo: | |
2 ks |
|
2 ks varená (cca 160 g) |
|
(cca 350 g) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Vývar: Každý má svoj recept na vývar. Do dnešného som potrebovala kvôli príprave ďalšieho chodu dať kuracie stehná, mrkvu, petržlen a ostatné podľa chuti. Doplnila som cibuľu v šupke, očistené strúčiky cesnaku, bobkový list, celé nové a čierne korenie, soľ. Keďže som pripravovala druhý chod len pre mňa a manžela, v hrnci sa okúpali 2 stehienka.
-
2
Kuracie stehná s medovou kôrkou: Do zapekacej misky poukladáme uvarenú mrkvu a petržlen, môžeme príp. osoliť. Zmiešame olej a med a touto zmesou potrieme zeleninku.
-
3
Preložíme vetvičkami citrónového tymiánu.
-
4
Poukladáme uvarené kuracie stehná. Miesto :-) opaľovacieho krému :-) potrieme medovo-olejovou zmesou. Ak nám náhodou nejaká kvapka ostane, prelejeme cez stehienka.
-
5
Opäť preložíme citrónovým tymiánom. A zapečieme odokryté na 180-200C, kým sa na stehienkach neurobí chrumkavá kôrka.
-
6
Asi takto :-)
-
7
Citrónový kuskus: Po mede je kôrka na stehienkach a mrkva s petržlenom sladká. Preto som sa rozhodla pre kuskus ochutený citrónovou šťavou.
-
8
Kuskus pripravíme podľa návodu - v mise ho zalejeme vriacou vodou (raz toľko vody ako kuskusu, aj som osolila), premiešame vidličkou a pod pokrievkou necháme odpočívať - mne sa podarilo ho tam nechať viac ako 10 min podľa návodu. Dopriala som mu :-)
-
9
Na ochutenie kuskusu som vytlačila z citróna šťavu, nakrájala petržlenovú vňať a čierne olivy. Množstvo podľa chuti :-)
-
10
Maslo zohrejeme a necháme v ňom chvíľočku prevoňať pretlačený cesnak. Ja som maslo potom precedila (nech ostane bez opečeného cesnaku v kuskuse).
-
11
Kuskus zmiešame s citrónovou šťavou, vňaťou, olivami, ochuteným maslom, príp. ešte dosolíme.
-
12
A podávame s komínkami mrkvičky a petržlenu :-)
-
13
Srdiečkové rezance: Chcela som ozvláštniť závarku do polievčičky. Z rezancového cesta vykrojíme ľubovoľné tvary. Ak by ste chceli zmenu, tak na cesto z varenej mrkvy môžeme aj takto: uvarenú mrkvu s vajíčkami rozmixujeme.
-
14
Pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.
-
15
Premiešame.
-
16
Pridávame hrubú múku (podľa potreby).l
-
17
Vypracujeme cesto vhodné na vaľkanie.
-
18
:-)
-
19
Rozvaľkáme. Priebežne podmúčime.
-
20
Vykrojíme srdiečka (prípadne iné tvary) :-)
-
21
Zblízka :-)
-
22
Osušené nesrdiečkové zbytky som si odložila do inej polievčičky :-)
-
23
Srdiečka uvaríme vo vriacej osolenej vode a scedíme.
-
24
Veru, aj pečienkové haluštičky s petržlenovou vňaťou plávajú v tanieri :-)
Diskusia k receptu