Kuracie mäso
Kuracie stehná na mäsitých paprikách (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Vo väčšine domácností, ktoré mi bolo umožnené spoznať v priebehu mojej ¾-storočnej púte po našej
spoločnej Matičke Zemi, som videl chutnú, pestrú i praktickú „symbiózu“ rôznych druhov mäsa s
rôznymi druhmi zeleniny.* Záleží iba na Vás a pestrosti chúťok Vašich „stravníkov“, čo si vyberiete a v
ktorom technologickom kroku to vložíte do prípravy daného jedla. Ja som dnes skombinoval
hrubostenné papriky, jemnú cuketku a stonky zeleru s kuracím mäsom. Jednoducho povedané, kurací
paprikáš na zelenine.
2 porcie |
15 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup
- Kuracie stehná a zelenina na štarte.
- Stehná som dočistil, umyl, osušil, obojstranne posypal soľou i čerstvo mletým čiernym korením.
- Mäso som do zlatohneda opiekol na troške oleja a odložil na pomocný tanier.
- Do výpeku som pridal ďalšie 3 PL oleja, na ktorom som do sklovita orestoval plátky šalotky.
- Pridal pokrájané dva stonky zeleru, mladú cuketku a hrubostenné papriky (tentoraz som mal oranžovú, červenú, žltú a zelenočervenú), premiešal, zo 5-7 minút podusil.
- Posypal som koreninami (mletá sladká paprika, „Nahrin“ na kuracinu, „Creole“), hranu som nadstavil pálivou salsou (domáci „silný Piťo“ sa mi už dávno minul) a dochucovanie som zavŕšil na plátky pokrájanými strúčikmi cesnaku. Pomiešal, podusil, zalial pol litrom kuracieho vývaru.
- Nechal som prejsť varom, vložil predpečené kuracie stehná.
- Prikryté som dusil asi polhodinku na 1/3 ohreve.
- Odparila sa asi polovica tekutiny a mäso bolo ako „hodváb“, priam pre tretie zuby dôchodcov.
- Podával som s orzom, alias slovenskou ryžou, ale na druhu prílohy naozaj nezáleží.