Kuracie mäso
Kuracie mäso

Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom fotorecept

sracz - fotkasracz, 14. februára 2022
Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept)
Foto: sracz

Valentín má Covid19 i všetky jeho varianty „na háku” ale so svojou „prišahanou najsamkrajšejšou polovičkou” rozhodne musím rátať. Okrem sladkostí in natura som jej pripravil aj tento recept s „pearled couscousom”. Čerstvých a pokrájaných. Inšpirovala ma naša spoločná priateľka tu na Varecha.sk, milá @Afataga, ktorej sa tieto huby (pod menom „crimini”), v konzervovanom prevedení nerátajú. Poučil som sa, poslúchol som ju, prikúpil, obohatil strúhaným chrenom a ostatné už išlo tzv. „ľavou zadnou”.

2
porcie
15 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks (s kosťou a kožou)
podľa chuti a potreby
podľa chuti a potreby (alebo štvorfarebné)
3-4 PL
120-150 g
150-200 ml
1-2 ks
200-220 ml
240-250 g (hnedé crimini)
4-5 PL čerstvo postrúhaný
4-5 strúčikov
2-3 KL
2-3 ML
2-3 KL (Nahrin)
2-3 KL
250-333 ml (mäsový)
podľa potreby
4-6 PL pokrájaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyté, osušené a orezané stehná (orez je na malom tanieriku hore, použijem ho v „drôtenom vajíčku” do bársakej polievky) som jemne po obidvoch stranách osolil a nastrúhal na ne čierne korenie. Šampiňóny sú už očistené a pokrájané, strúčiky cesnaku olúpané.

    Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravené stehná som po 5-7 minút na každej strane opiekol na oleji a orezanom tuku z kože.

    Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým som postrúhal asi 10 cm chrenu, pokrájal pór, cibuľu a papriku aj s jadrovníkom.

    Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď už boli stehná pekné červeno-hnedé, vyložil som ich na pomocnú tácňu a na výpeku orestoval pokrájanú cibuľu i pór a

    Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    následne aj papriku obohatenú pretlačeným cesnakom.

    Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po asi 3-4 minútach podusenia nasledovali šampiňóny.

    Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A potom koreniny: paprika mletá sladká aj štipľavá, korenie „Nahrin” na kuracinu a korenie sv. Antonína. Premiešal, nechal minútku-dve prepojiť chute a vône.

    Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z tácne som preložil opečené stehná do hrnca, zalial kuracím vývarom, prikryl a na strednom, po 10-12 minút na malom ohreve nechal 33 minút dusiť, až bolo mäso ako „hodváb, či vatička“.

    Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Počas dusenia mäsa som klasickým spôsobom pripravil izraelský perličkový kuskus.

    Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A mohlo sa servírovať a obedovať. Dobrú chuť aj Vám, vážení a milí priatelia a priateľky!

    Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Krásny deň sv. Valentína Vám želám všetkým, v spoločnosti Vašich ctených rodín, ako aj dobroprajných, usmievavých a úprimných priateľov! Kytičku týchto obľúbených voňavých karafiátov, v 24 hodinovom predstihu, dostalo moje krajšie a lepšia JA!

    Kuracie stehná na hnedých šampiňónoch s kuskusom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha