Foto: martinis
Tradičné rizoto s kuracím mäsom a kukuricou, spestrené redkvičkami a talianskym šalátom.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Takýto obed je dobré si pripraviť, ak vám ostalo malé množstvo mäsa, napríklad po nedeli. Aby sme ho nevyhodili, využijeme ho napríklad na prípravu takéhoto ľahkého rizota plného farieb :)
- 2
Redkvičky umyjeme, očistíme a nakrájame na štvrtinky. Polovicu cibule očistíme a pokrájame na polkolieska, ktoré rozdelíme na pásiky. Zmiešame, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a dáme bokom.
- 3
Ak máte chuť na toto rizoto aj vtedy, keď vám chladnička neponúka nijaké zvyšky, pripravte si obľúbeným spôsobom kocky kuracieho mäsa a uvarte si ryžu. Ja využijem mäso, ktoré som si pripravil na Grécky šalát a uvarím si ryžu.
- 4
Vo väčšej mise zmiešame scedenú a schladenú ryžu, mäso, cibuľu s redkvičkami a taktiež 120 g kukurice - čiže 3 či 4 lyžice. Poslednou ingredienciu sú listy talianskeho šalátu, ktoré do rizota zľahka vmiešame. Postačí menšia hrsť.
- 5
Rizoto z misky preložíme na tanier a pestrý obed je hotový. Zasýti, dodá energiu, no nemusíte po ňom ešte hodinu oddychovať a môžte sa hneď pustiť do ďalších aktivít - napríklad učenia :))
- 6
Môj tip : Namiesto kuracieho mäsa môžeme použiť aj morčacie či bravčové.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ja to beriem tak že ak niekto napíše že varil risotto očakávam recept na dobré risotto uvarené s kvalitnej ryže na to určenej a keď niekto uvarí rizoto tak vlastne varí také naše slovenské, ktoré má s pravým risottom pramálo spoločné, ale to neznamená, že nie je dobré :-)
pravda to je len môj názor :-)
@martinis si mladý, šikovný človek stačí mať len oči otvorené a veľa, veľa sa učiť, svet takým ako ty leží pri nohách :-)
Ale idem aj ja k veci : mily @martinis , podstatne ti uz napisala @evusik . Ja k tomu este dodam - keby si dal iny nazov /hoci napr. salat s ryzou a kuracinou alebo akykolvek podobny/ tak by NIKTO z nas neriesil to , ci to je alebo nie je rizoto .Kazdy by sa zameral na samotny recept , urcite by ti ho vsetci aspon pochvalili pretoze podla mna musi chutit vyborne . Takto vidis sam reakcie : z 8 komentarov je 5 o tom , ze to nevyzera ako rizoto . Je mi to trosku luto , lebo to jedlo bude urcite velmi dobre . Mozno sa ta to trosku dotklo -ale nemalo by ta to odradit . @evusik aj ja ti chceme iba pomoct posunut sa dalej .Takze - na zaciatok si daj do vyhladavaca heslo "risotto" , pozri si talianske recepty , najdes nejake instruktaze aj na Youtube ...a pochopis nas . Drzim ti palce , si mlady a tak na sebe pracuj . Aj kritika ma svoje kladne stranky ...
To, že na pravé talianske risotto sa varí špeciálna ryža v zeleninovom vývare, je hustejšie, podáva sa často so syrom viem, práve preto upozorňujem, že som použil názov rizoto, nie risotto. pojem rizoto pre mňa označuje skrátka ryžu so zeleninou a mäsom, prípadne všetkým možným, čo doma nájdete - taká ryža zmiešaná so všeličím. v nijakom prípade som ho nechcel spájať s pravým talianskym risottom, proste na slovensku - neviem prečo - sa názov rizoto udomácnil pre takéto jedlo. ak by sa pre ryžu zmiešanú so zeleninou používal názov "intergalaktická pochúťka", tak by som recept pomenoval "kuracia intergalaktická pochúťka s redkvičkami" :))
Samozrejme, nikto nemusí brať moje recepty ako kuchársku knihu či odbornú literatúru, varím pre radosť a rovnako aj jedlá pomenúvávam. ak som niekoho týmto názvom zaviedol a pripravil ho o čas, tak sa hlboko ospravedlňujem :)
@mimka946 : koľko ľudí, toľko chutí. možno je tvoje naozaj lepšie :)