Kuracie rizoto s reďkvičkami

martinis - fotkamartinis, 7. januára 2013
Kuracie rizoto s reďkvičkami
Foto: martinis

Tradičné rizoto s kuracím mäsom a kukuricou, spestrené redkvičkami a talianskym šalátom.

1
porcia
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
150 g
120 g
4 ks
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Takýto obed je dobré si pripraviť, ak vám ostalo malé množstvo mäsa, napríklad po nedeli. Aby sme ho nevyhodili, využijeme ho napríklad na prípravu takéhoto ľahkého rizota plného farieb :)

  2. 2

    Redkvičky umyjeme, očistíme a nakrájame na štvrtinky. Polovicu cibule očistíme a pokrájame na polkolieska, ktoré rozdelíme na pásiky. Zmiešame, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a dáme bokom.

  3. 3

    Ak máte chuť na toto rizoto aj vtedy, keď vám chladnička neponúka nijaké zvyšky, pripravte si obľúbeným spôsobom kocky kuracieho mäsa a uvarte si ryžu. Ja využijem mäso, ktoré som si pripravil na Grécky šalát a uvarím si ryžu.

  4. 4

    Vo väčšej mise zmiešame scedenú a schladenú ryžu, mäso, cibuľu s redkvičkami a taktiež 120 g kukurice - čiže 3 či 4 lyžice. Poslednou ingredienciu sú listy talianskeho šalátu, ktoré do rizota zľahka vmiešame. Postačí menšia hrsť.

  5. 5

    Rizoto z misky preložíme na tanier a pestrý obed je hotový. Zasýti, dodá energiu, no nemusíte po ňom ešte hodinu oddychovať a môžte sa hneď pustiť do ďalších aktivít - napríklad učenia :))

  6. 6

    Môj tip : Namiesto kuracieho mäsa môžeme použiť aj morčacie či bravčové.

Diskusia k receptu

kimlo
Rizoto sa hentak nesype, je mazľavé.
grandma
Rizoto vyzerá trošku ináč a je sa teplé, toto je nejaký ryžový šalát.
mirkamt
Čo tam po názve, ide o to, aké suroviny jedlo obsahuje a ako chutí, ked si ho pripravíte.
mirkamt
Martinis, ukladám a určite vyskúšam v šalátovej sezone ;-)
evusik
no, na názve záleží.... v tomto prípade by som ale prižmúrila obidve oči pretože názov jedla "rizoto" u nás tak zdomácnel, že vlastne predstavuje všetko čo obsahuje ryžu zmiešanú so zeleninou a mäsom... veď práve také rizoto som jedla už ako malé decko, mama ho robila z mäsa ktoré zostalo z polievky, mnohí určite pamätáte a to sme vôbec netušili, že existuje aj nejaké iné risotto...
ja to beriem tak že ak niekto napíše že varil risotto očakávam recept na dobré risotto uvarené s kvalitnej ryže na to určenej a keď niekto uvarí rizoto tak vlastne varí také naše slovenské, ktoré má s pravým risottom pramálo spoločné, ale to neznamená, že nie je dobré :-)
pravda to je len môj názor :-)
@martinis si mladý, šikovný človek stačí mať len oči otvorené a veľa, veľa sa učiť, svet takým ako ty leží pri nohách :-)
dorenika
ak by si pouzil ryzu arborio tak ten skrob ktory obsahuje by ti to cele zahustil a zjemnil a bolo by to risotto takto je to len rizoto ale inak tiez dobre :) ja som sa takto sekla v nazve z fasirkou-hamburgerom nic si s toho nerob :D
babidka
@evusik napisala " pravda to je len môj názor :-) " Evi ...a nielen tvoj :-)
Ale idem aj ja k veci : mily @martinis , podstatne ti uz napisala @evusik . Ja k tomu este dodam - keby si dal iny nazov /hoci napr. salat s ryzou a kuracinou alebo akykolvek podobny/ tak by NIKTO z nas neriesil to , ci to je alebo nie je rizoto .Kazdy by sa zameral na samotny recept , urcite by ti ho vsetci aspon pochvalili pretoze podla mna musi chutit vyborne . Takto vidis sam reakcie : z 8 komentarov je 5 o tom , ze to nevyzera ako rizoto . Je mi to trosku luto , lebo to jedlo bude urcite velmi dobre . Mozno sa ta to trosku dotklo -ale nemalo by ta to odradit . @evusik aj ja ti chceme iba pomoct posunut sa dalej .Takze - na zaciatok si daj do vyhladavaca heslo "risotto" , pozri si talianske recepty , najdes nejake instruktaze aj na Youtube ...a pochopis nas . Drzim ti palce , si mlady a tak na sebe pracuj . Aj kritika ma svoje kladne stranky ...
martinis
Samozrejme, konštruktívnu kritiku príjmam a rád sa učím :)
To, že na pravé talianske risotto sa varí špeciálna ryža v zeleninovom vývare, je hustejšie, podáva sa často so syrom viem, práve preto upozorňujem, že som použil názov rizoto, nie risotto. pojem rizoto pre mňa označuje skrátka ryžu so zeleninou a mäsom, prípadne všetkým možným, čo doma nájdete - taká ryža zmiešaná so všeličím. v nijakom prípade som ho nechcel spájať s pravým talianskym risottom, proste na slovensku - neviem prečo - sa názov rizoto udomácnil pre takéto jedlo. ak by sa pre ryžu zmiešanú so zeleninou používal názov "intergalaktická pochúťka", tak by som recept pomenoval "kuracia intergalaktická pochúťka s redkvičkami" :))
Samozrejme, nikto nemusí brať moje recepty ako kuchársku knihu či odbornú literatúru, varím pre radosť a rovnako aj jedlá pomenúvávam. ak som niekoho týmto názvom zaviedol a pripravil ho o čas, tak sa hlboko ospravedlňujem :)
mimka946
Ja robim ine kuracie rizoto toto nie v zlom nevyzera velmi lakavo :)
evanaaa
Mňa by zaujímal rozdiel medzi rizotom a pilav. Alebo je to jedno?
misel20
Kimlo- hentak tá tvoja vyslovnosť !! a to neni jedno ? veď to je rizoto a čo je na tom ked tam ma zeleninu .. tak to može byť zeleninové rizoto.
dandy
Na Slovensku sa rizoto vždy trochu sypalo. Tie mazľavé robia Taliani, naše je úplne iné, spomeňte si na jedálne a zapečení v rúre alebo pečené je vynikajúce.
dandy
Nemusíme sa vždy opičiť, to neznamená, že talianske rissoto a naše rizoto musia byť to isté... nie? A neznamená to, že talianske je pravé ... čo ak je to naopak?
marienka44
Pravé talianske rizoto sa podlieva vínom alebo smotanou za neustáleho miešania a prilievania tekutiny počas varu.
svedka
To určite nie ,Taliani takmer vôbec nepoužívajú smotanu ,do rissota patrí parmezán ,keď už... @marienka44 (25.5.2020 16:49)

hannes
Tu nie je veľmi čo komentovať. Tento typ jedla je možné obmieňať na desaťtisíc spôsobov a nie je na ňom veľmi čo pokaziť. Malý detail : Na Slovensku máme reďkovky. Tie redkvičky sú spoza Moravy




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia