Kuracie karí
Kuracie karí

Kuracie na zelenom karí fotorecept

siksoram - fotkasiksoram, 17. mája 2021
Kuracie na zelenom karí (fotorecept)
Foto: siksoram

Tento recept je vynikajúcou kombináciou sladkého kokosového mlieka a jemne pikantnej chuti zeleného karí. Vôňa koriandru zaujímavo dokresľuje slabý náznak kyslosti. Týmto receptom nesklamete nikoho, ak ho vyskúšate budete ho robiť znova a znova. Začnete rozvoňanou kuchyňou a skončíte s blaženým výrazom pri obede.

6
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 PL
70 g
1 ks
4 strúčiky
2 PL
2 PL
150 ml (alebo bujón)
4 ks
3 PL
1 ks (limetka)
250 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny, ako naschvál som zabudol kúpiť citrón, tak som to vyriešil trošku modernejšie (uvidíte neskôr). Kuracie prsia pokrájajte na kocky, pridajte 2 PL svetlej sójovej omáčky, 1 PL sezamového oleja a nechajte pol hodiny marinovať.

    Kuracie na zelenom karí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu som pokrájal na drobné kúsky a taktiež som posekal strúčiky cesnaku. Do woku som po zohriatí nalial 2 PL oleja a jemne som osmažil cibuľku s cesnakom.

    Kuracie na zelenom karí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne som pridal zelené karí. Je to už zarobená, hustá, zelená hmota. Dá sa kúpiť v sáčku (obrázok) alebo väčšie balenie v poháriku.

    Kuracie na zelenom karí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 2 minútach smaženia (krásne to vonia) som nalial kokosové mlieko.

    Kuracie na zelenom karí (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hneď za tým som vlial 150 ml kuracieho bujónu. Ak máte vývar, je to len plus. Nechajte zovrieť a varte asi minútku.

    Kuracie na zelenom karí (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne vložte marinované mäso.

    Kuracie na zelenom karí (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vložte citrónovú trávu, premiešajte, zakryte pokrievkou a nechajte mäso variť pokiaľ nezmäkne.

    Kuracie na zelenom karí (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je mäsko mäkké, pridajte 3 PL cukru, ochuťte koriandrom (ďalšia nová vôňa v kuchyni).

    Kuracie na zelenom karí (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Aby sme vyvážili sladkosť, treba použiť niečo kyslé. Zvyčajne sa na to používa šťava z citrónu alebo limetky. Použil som niečo iné a neodsudzujte ma za to. Účel to splnilo. Už teraz to chutilo skvelo. Pikantné karí a sladký kokos s jemným závanom kyslosti.

    Kuracie na zelenom karí (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V tomto momente a ako posledný úkon vlejeme tmavú sójovú omáčku. Asi 2 PL lyžice. Ja to nemeriam nikdy ale neprežeňte to. Dá nám úplne iné sfarbenie a dochutí nám omáčku.

    Kuracie na zelenom karí (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pred ukončením a servírovaním ešte vyberám citrónovú trávu... Nechutí totiž nijako zaujímavo. Následne servírujeme s ryžou. Mojou obľúbenou je jazmínová a nedám na ňu dopustiť. Dnes som mal na obed pozvanú návštevu a keď odchádzala, pýtala si recept. Fakt...

    Kuracie na zelenom karí (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kavicka11
Mňe sa to veľmi páči, hneď ukladám a cez víkend bude na obed. Oceňujem veľmi priznanie bujónu a náhradu za citrón ( limetka), za mňa 5 * chválim.
bugout
Pekne nafotený a napísaný recept. Ak môžem odporučiť tak skús nabudúce namiesto sójových omáčok dať rybaciu omáčku a namiesto mletého koriandru čerstvú vňať. Kľudne vynechaj cibuľovo cesnakový základ. A k ryži, keďže kari je voňavé aromatické jedlo, skús čistú vodu. Podľa farby si ju varil v bujóne (alebo Kurkuma, možno vegeta) a podľa mňa je to škoda, obzvlášť pri voňavej a výbornej jasminovej ryži.
siksoram
@bugout (18.5.2021 04:41)

Ďakujem.
Rybaciu omáčku som do tohoto jedla doteraz dával vždy. Pred časom som ju nedal, len tak zo zvedavosti. A bolo to rovnako dobré... Minimálny rozdiel v chuti.
V origináli jedlo posypú čerstvou vňaťou koriandru.. na efekt super, určite aj na chuť.... Len to by som musel pestovať bylinky v črepníkoch. A to nemám...
S ryžou máš pravdu.
Zvyknem ju posypať kari korením, manželka zasa kurkumou. Vegetu na ryžu - fuj.
Samozrejme Jazmínová chutí aj sama.
1x haji
haji
Pěkný receptík, mně by chutnalo!