Kuracie stehná na smotane
Kuracie stehná na smotane

Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami fotorecept

sracz - fotkasracz, 16. decembra 2018
Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept)
Foto: sracz

Variant klasiky slovenskej kuchyne som tentoraz obohatil „pikantériou” z jalopeño a salsy, ktorú podľa potreby hravo nahradím domácim štipľavým paprikovým krémom. Jalopeño i salsa mi ostali po poslednom varení mafiniek z mletého mäsa a v chladničke, už raz otvorené, mi robili len oštaru. Zaužívané domáce maslové „hokerliky“ (nokerdle) som v prílohe nahradil „kúpenskou Chicago“ parenou knedľou. Nebola zlá, ale predsa len pripravená vlastnými rukami je iný „level“! …. domáca je domáca, …. ta ňe?!

5
porcií
15 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks (dolná časť)
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
120-150 g prerastená
2 ks žltá menšia
3-4 strúčiky (plátky)
120-150 ml (paprikový krém pikantný)
3-4 PL
1-1,5 PL
1-1,5 KL
200-250 g
180-200 ml
120-150 ml
Príloha:
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Už som si zvykol potrebné suroviny usporiadať do prehliadkovej zostavy.

    Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyté a dočistené mäso som obojstranne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením a

    Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v hrnci s 3-4 PL oleja som ich nechal opiecť na peknú zlatohnedú farbu.

    Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po opečení som ich vyložil na pomocný tanier a v hrnci s výpekom som vyškvaril pokrájané plátky údenej slaniny a do sklovita orestoval postrúhanú cibuľu a pokrájané strúčiky cesnaku,

    Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridal ku nim na drobno pokrájané sterilizované pikantné jalapeño, polopálivú salsu, čerstvo pomleté čierne korenie, korenie na kuracie mäso a sladkú pletú „Szeged” papriku.

    Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po premiešaní a naozaj krátkom podusení som do hrnca na túto „perinku” rozložil predpečené kuracie „kyjačiky”, nechal ich v teple „nabrať druhý dych”,

    Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zalial horúcou vodou a

    Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pridal aj pokrájané huby bez sterilizačnej tekutiny.

    Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po premiešaní nastal ten najsprávnejší okamih, kedy som omáčku nadstavil mixom kyslej a šľahačkovej smotany,

    Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nechal prebublať a prejsť varom, … a hotovo!

    Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ako som sa priznal už v úvode, naservírované som podával z ohriatou parenou knedľou.

    Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    … do dnešnej nedele 3. Adventu si Vás dovoľujem privítať decembrovou žltou ružou z našej záhrady! Krásny predvianočný čas Vám želám všetkým, priatelia milí, na čele s redakciou!

    Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu
Jedlo vyzerá veľmi chutne najmä s domácou knedľou! (Ako malá som tiež mala rada "hokerliky".)
Prajem Vám pekné a chutné sviatky!
Nevedela som si predstavit,ze co sú to tie kyjačiky :-))) Vcera ked som zbadala tvoju úvodnú fotku,tak som takú chut dostala na knedlu :-))) Niektorý den urcite bude,ale moja bude vlastnoručná,domáca ;-)

Pridaj komentár k receptu: