Kurací „Wellington“
Radovan Žigray
šéfkuchár hotela Privilege v Košiciach, 20. mája 2013
šéfkuchár hotela Privilege v Košiciach, 20. mája 2013
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
porcie
10 minút
príprava
príprava
45 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
200 g |
|
100 g (alebo iná sušená šunka) |
|
400 g |
|
1 ks |
|
100 g (podľa dostupnosti) |
|
400 ml |
|
|
|
100 ml |
|
Postup
-
1
Kuracie prsia osolíme a opečieme zo všetkých strán na grile. Potrieme ich najemno nasekanými šampiňónmi a obalíme prosciuttom. Zabalíme do lístkového cesta, potrieme žĺtkom a dáme piecť do rúry na 180 stupňov na 20 minút.
- 2
Podávame s hríbikovo-smotanovou omáčkou: najemno nakrájanú cibuľu orestujeme na masle, pridáme hríby, osolíme, okoreníme, pokvapkáme vínom, zalejeme smotanou, necháme odpariť, zjemníme maslom a viac už nevaríme. Pár hríbov vyberieme na ozdobu a zvyšok najemno rozmixujeme.
- 3
Upečené mäso v polovici prekrojíme a ukladáme na omáčku.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
potom čokoľvek pečené v lístkovom ceste - napr. rôzne taštičky z lístkového cesta plnené syrom, mäsom, salámom iným, či na sladko, by sa potom tiež mohli volať wellington - akože.
recept ako taký je dobrý - nemám žiadne výhrady.
pozri si skutočný Wellington a potom hovor.
en.wikipedia.org/wiki/Beef_Wellington...
V poslednom odstavci je, Wellington (v uvodzovkach ) sa niekedy neformalne nazyvaju ine jedla v ktorych maso je pecene v listkovom ceste. Velmi casto to moze byt parkovy, jahnaci alebo lososovy Wellington.
www.google.com.au/search?q=chicken+wellington+recipe&...
www.toprecepty.sk/recept/2024-beef-wellington-/-hov%C3%A4...
en.wikipedia.org/wiki/Beef_Wellington...
varecha.pravda.sk/recepty/-beef-hovadzie-wellington-/5975...
ak máš niečo proti mne, napíš celkom otvorene - či už tu alebo v TS.
len pre tvoje info, sviečkovú Wellington som varila takú ako má byť, už pred 43 rokmi aj neskôr opakovane, link od @palokuchki zároveň potvrdzuje aj to, čo som napísala aj ja, nielen to, čo ty.
tie linky som nevkladala len pre teba, na jednom z tých webow je aj môj wellington, úmyselne som svoj recept nepridala, aby ťa to nedráždilo -:-)
vediieť niečo navyše alebo viac, to je trestné, však?
máš postreh, dolu klobúk pred tebou...
ja ho robím z pangasa a keď nemám , tak z hov. sviečkovice
fotografia úžasná a perfektná, dolu klobúk pred tebou!
No jasné, však to sú strááášne dôležité veci...
varecha.pravda.sk/recepty/parky-v-cesticku-fotorecept/827...
@pusta ja sa ti čudujem, ty ako zdatná kuchárka by si mohla vedieť, že kuchárčina je aj, a podľa mňa hlavne o fantázii a Wellington ako recept priam vybáda k tomu popustiť uzdu fantázii a uvariť niečo nové, kreatívne, chutné.... iné ako pôvodný recept.
v MasterChef-ovi bola vyraďovacia úloha s témou Wellington a div sa svete nikto nerobil z hovädzej sviečkovice a žiaden z člen odbornej poroty nič nenamietal
masterchef.markiza.sk/clanok/recepty-moderna-ceska-a-slovensk...
mne je to úplne jedno. len som si myslela, že niekto hádam chce vedieť, čo je skutočný pravý wellington a ako sa robí.
som to teda blbec -:)
vieš, človek niekedy neskutočný somár, pokiaľ sa snaží...
no stalo sa.
úplne ho chápem, že prešiel na recepty s recesiou...keddže tu našiel na také jedlo niečo iné.
úplne ho chápem, že prešiel na recepty s recesiou...keddže tu našiel na také jedlo niečo iné.
nechaj tak...