Beef (Hovädzie) Wellington

honestka - fotkahonestka, 24. marca 2010
 Beef (Hovädzie) Wellington
Foto: honestka

Pôvod Beef (Hovädzie Wellington) nie je úplne isty, pravdepodobnost je u Arthura Wellesley, (prvý vojvoda z Wellingtonu 1759-1852). Hovorilo sa, ze ak máte Zobraziť celý popisPôvod Beef (Hovädzie Wellington) nie je úplne isty, pravdepodobnost je u Arthura Wellesley, (prvý vojvoda z Wellingtonu 1759-1852). Hovorilo sa, ze ak máte viac času, ako penazí, a chcete urobiť dojem na večeru hostí, nie je VRAJ nič ine lepsie ako tot jedlo. Samozrejme treba pocitat kalórie aj cholesterol, ale kedze ide o "Haute cuisine", co uz narobime? Wellington sa ďalej používa aj na opis jedál, v ktorých je mäso pečené v listkovom ceste (ako aj varianaty klobas, ryb a zeleniny).

8-10
porcií
15 minút
príprava
40-50 minút
na 230 °C °C

Suroviny

1-2 kg
6-8  PL
1
1 pohár
1 konzerva
3-4  PL
1 balicek
2
Omacka:
2 poháre
2 poháre
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Predhrejte rúru na (230 °C) Celu rostenku hovädzieho mäsa opecieme na panvici na 2 lyziciach masla. Podla potreby zo vsetkych stran 10 až 20 minút. Vyberte z panvice a nechajte vychladnúť úplne. Nechajte si šťavu na omacku. Dalsie 2 lyžice masla rozpustime na panvici a osmažíme na nom cibuľu a huby (šampiňóny) asi tak 5 minút, pokial nevypustia stavu a zacnu vonat opekanim. Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť. Ked je mäso vychladnute-natrieme ho horcicou, dalsie zmaknute 2 lyžice masla zmiesame s Foie gras alebo kvalitnou paštétou dochutíme soľou a korením a znova natrieme na povrch opecenej rostenky. Na kuchynsky film si rozlozime cibuľovo - hubovú zmes, polozime maso, dobre zabalime a dame do chladnicky na 20minut stuhnut. Rozvalkame lístkové cesto, vsetky strany natrieme zltkom a nam polozime stuhnute mäso bez filmu!(hehe) a cele dobre zabalime. Nezabudnut dobre postlacat vsetky otvory a konce, aby nic z cestoveho plasta nevytieklo! Takto pripravene zabalene maso v cesticku ostrym nozom na par miestach z vrchu zlahka narezeme a znova vsetko potrieme rozslahanym zltkom aby pekne chytilo karamelovu farbu. Mozeme posypat hrubou morskou solou a dame do rury.

  2. 2

    Pečieme pri (230 °C) po dobu 10 minút, potom znížiť teplotu (220 °C) po dobu 10 až 15 minút, alebo kým je cesto nie upecene do krasne zlatej farby. Vyberieme z rury ale udržiavame v teple kym podavame. Ak je niekto proti 'ruzovemu masu' tak si teplotu upravi na troska dlhsiu dobu, avsak nikdy nesmie byt maso prepecene tak, ako zvykli piect nase babicky- uplne do sucha!

  3. 3

    OMACKA: Do šťavy ktoru sme si rezervovali prilejeme hovädzí vývar a červené víno, a pri vysokej telpote varime po dobu 10-15 minút, alebo kým nedosiahneme pekne hustu reduckiu. K nej mozeme pridat par lyziciek masla, a troska olivoveho oleja-ktore omacku zjemni. Porcie masa sa krajaju na hrubsie (asi tak 2-4 cm). Podavame so zelenym asparagus, zemiakovou kasou a salatom podla chuti. U koho je rodinna spolocnost mala (2 ludia) spravia sa len jednorazove porcie s tym istym postupom. Zelam Dobru chut!

Diskusia k receptu

celero
tento recept mame doma velmi radi :o) avsak na zaciatku svieckovu neopekam 10-20 minut, to je podla mna dlho a zbytocne sa vysusi. uplne staci kratko, len tak, aby sa zatiahlo. omacku si k tomu nerobime, ale vyzera dobre - urcite vyskusam :o)
honestka
Opekanie zalezi od teploty aku pouzivam. Ja opekam tak, aby sa maso pekne zatiahlo bez pripalenia kedze je to "kus masa" tak ten cas mi vhovuje- preto ten casovy rozdiel. Zatial bola vzdy velmi pekna ruzova ako ma byt, nie prepecena. Isteze casto plati ako pri vela novych receptoch pri "prvom sa poucim a druhy je uz perfect".
bozka05
Na tento recept sa uz chystam velmi dlho. Uricte raz vyskusam! Ukladaaam!
shapeless
...namiesto hríbov/húb pridávam špenát. (malý dodatok k receptu, veľký efekt pri konzumácii ..)
pusta
je to úžasná pochúťka. len by som dodala, počkať s tým krájaním aspoň 20 minút, aby nevytiekla šťava z vynikajúceho mäska, ale zostala v ňom.
presne takto robí Welington môj najlepší priateľ Moshe. @honestka , perfektný recept na Wellington, presne ako má tradičný Wellington byť! gratulujem!
katka78
Tak na toto sa zajtra chystám pri príležitosti tej najcennejšej návštevy, ktorú u seba môžem hostiť - mojich rodičov. Dnes bude nákup, zajtra hostina. Dám vedieť ako chutilo.
angast
vynikajúci recept. Ja robím v podstate to isté, ale podľa Rachel
Allen rozdelím sviečkovicu na kusy a balím jednotlivé porcie.


slavka2012
Jeej, tie su krasne, obidva, aj Honestkin, aj tvoj, angast. Ukladam, prilezitostne uvarim.
katka78
@Honestka Ďakujem pekne za recept, našim veľmi chutilo. Výborné, šťavnaté, podarilo sa mi to aj skvele načasovať, takže sa podávalo priamo z rúry, úplne začerstva ako je to najlepšie :)
Inak nabudúce nemusím robiť ani prílohu, mne osobne bohate stačil zeleninový šalát.

@angast tentokrát nás bolo viac, takže mi bolo lepšie pripravovať mäso vcelku, ale vo dvojici iste spravím verziu samostatných porcií, pre dvoch je to tak efektívnejšie.
angast
@katka78
my sme boli štyria na dve hovädzie sviečkovice a ešte ostalo na tatarák. Pre dvoch by to bolo aj pre nás lepšie. Mne by stačil
len tatarák . Wellingtona by som nemusel.

arkoiris
Prosím Vás,a môže to byť aj z falošnej hov.sviečkovej?Tá pravá je ozaj veľmi drahá u nás.
pusta
@arcois , pravé anglické wellinton sa robí z hovädzej roštenky.
pozri komentár Moshe 5.9.2010, o 18:27:33.
on ho totiž varil v Anglii,tak ako má naozaj byť. máš tm podrobný postup.:-)

 www.toprecepty.sk/recept/2024-beef-wellington-/-hov%C3%A4...

mám pocit, že roštenka je dokonca lacnejšia alebo rovnaká cena.
jasne, že môžeš použiť aj falošnú sviečkovú.
honestka
prepacte za oneskorenu odpoved.
vsetkym! dakujem za doveru vyskusania tohto skveleho receptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia