Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru fotorecept
Foto: sracz
Komu sa „máli“ vzorkovnica rcp na perkelty s kuracinou, pridávam ďalší. Tentoraz obohatený šalotkou a stonkovým zelerom. Ančurka Tarbajová, moja vzácna priateľka, mi prezradila Zobraziť celý popisKomu sa „máli“ vzorkovnica rcp na perkelty s kuracinou, pridávam ďalší. Tentoraz obohatený šalotkou a stonkovým zelerom. Ančurka Tarbajová, moja vzácna priateľka, mi prezradila tajomstvo pestovania veľkých zelerových buliev, ktoré som úspešne realizoval aj v podmienkach záhradky s „nepohostinnou“ pôdou v Košiciach na Furči. Vrcholkami čerstvej zelerovej vňate som zásoboval susedov, stonkami kŕmil králiky. No a až tu som im prišiel na chuť. Dnes si ich pridávam aj do „rozprávky detstva“, krupice!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 PL |
|
2 PL škvarená |
|
podľa potreby |
|
6 ks dolné |
|
1 ks biela stredná |
|
1 ks väčšia |
|
1 ks (zelená časť) |
|
6 strúčikov |
|
2 - 3 ks |
|
1 PL |
|
1 KL sušený mletý |
|
1 KL čerstvo mletý |
|
1 KL |
|
5 - 6 ks čerstvý |
|
500 - 600 ml (alebo voda) |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Očistené, umyté a osušené dolné časti kuracích stehien „budzogániky“, mojimi Čvorgľami Lillinkou a Samkom nazývané ako „mäso s rúčkou“, jemne posypeme soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), ale ani korením „štyroch farieb“ nič nepokazíte; následne dôkladne, na červenohnedo, „koldokola“ opečieme na horúcom mixe oleja a masti.
-
2
Počas opekania si pripravíme, cibuľu, šalotku, zelenú časť póru, strúčiky cesnaku a zelerové stonky.
-
3
Opečené mäso vyberieme na pomocný tanier
-
4
a vo výpeku orestujeme pokrájanú cibuľu a šalotku.
-
5
Priebežne pokrájame aj zelerové stonky a pór,
-
6
prisypeme ich do hrnca k cibuli so šalotkou, premiešame, porestujeme.
-
7
Pridáme všetky koreniny (papriku mletú sladkú PL; ďumbier sušený mletý KL; jalovec čerstvo mletý KL; korenie na kuracinu KL) a vzápätí opäť asi päť minút dorestujeme; štípľavú gulášovo klobásovú zmes „KN“ som tentoraz vynechal, lebo sa mi „na zobky“ nahlásil párik „krpatej hávede“ od susedovcov, tak som varil na jemno; teraz už iba premiešať, krátko povariť.
-
8
Do tohoto základu nežne uložiť opečené mäsko; po 5-7 min dusenia,
-
9
ho podlejeme horúcou vodou alebo kuracím vývarom; na povrch pretlačíme strúčiky cesnaku a rozložíme zopár halúzok čerstvého tymiánu (alebo ML, mocca lyžičku sušeného); premiešame a na režime „buľkokotanie“ dusíme až je mäso mäkké (necelú hodinku).
-
10
Na záver už iba dochutíme soľou; ja som dva „budzogániky“ odobral z kostí a mäso som zapracoval do šťavy; my, teda ja s mojou, takto pripravený perkelt máme najradšej so slovenskou ryžou, alebo tarhoňou. Moji malí návštevníci si však vypýtali „mashet potatoes“, zemiakovú kašu, lebo ich mamka im ju robí buď zo zemiakov aj so šupkou, alebo z práškového polotovaru. Práve preto im najviac chutí jedlo od „uncle Frankie_ho“! Dobrú chuť aj Vám, priatelia na Vareške!
zaslúžených 5* & srdečné pozdravy Tebe a celej Tvojej milej rodinke posielam do dalekej Iowy, vzácny môj priateľu :-)
Rád si ho v budúcnosti pripravím.
Pekne pozdravujem.
veľkú pravdu si napísal o jednohviezdičkárovi.recept treba najprv vyskúšať,a potom hodnotiť.už som vyskúšal z varechy niektoré recepty ktoré ma príliš neoslovili,tak som ich bez komentáru jednoducho vymazal.možno že iným chutili.ale tento recept ma zaujal,a určite ho vyskúšam.vyzerá výborne, a kto sa čo len trochu vyzná vo varení,musí už dopredu vedieť,že toto jedlo podľa ingrediencií musí byť výborné.prajem pekný deň Tebe aj sracz-ovi
To zaverecné dusenie je bez pokrievky? Ukladam do kk., dakujem za odpoved.