Kukuričný láva chlieb fotorecept

egreska - fotkaegreska, 26. októbra 2010
Kukuričný láva chlieb (fotorecept)
Foto: egreska

Suroviny

Nočný kvások:
1 1/4  šalky
3/4 š
1/4 čl
Cesto:
1 3/4 š, tepla
1/4 š
2 PL
2 PL
2 čl
1 čl
3-3 1/2 š
  (nemusí byt)
3/4 š
asi 2 š, strúhaný




Postup

  1. 1

    Večer pred pečením si zarobíme kvasok a nechame ho v kuchyni cez noc stáť.

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý den si z vody a kukur.muky uvaríme kašu.Varíme na miernom ohni 5 minut.Odstavíme a pridame med a maslo.Vmiešame do kaše a nechame trošku vychladnut.

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte vlažnu kašu vylejeme do pekarne alebo mixera s hakom.

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridame všetok kvások a 1 šalku muky.Premiešame.

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridame sol,čili papričku,kukuricu asi 1/2 šalky.Postupne za miešania pridavame aj zvyšnu muku.Toto cesto ma byt lepkave ,takže nepridavajte o moc viac muky ako je v recepte.

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto vylejeme do olejom vymastenej misy a dame hodinu kysnut na teple miesto.

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po hodine ho vareškou dobodame ,uvolníme vzduch a nechame v teple dalšiu hodinu.

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakysnute po dvoch hodinach.

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podložku si poriadne pomúčime a cesto na nu vylejeme.Pomúčime aj vrch a rukami roztiahneme .Cesto je riedke ako láva , ale tak to má byt.Posypeme syrom,kukuricou ,možete pridat ešte čili ak chcete.

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Opatrne zvinieme a nechame ešte pol hodinu kysnut.Povrch pomúčime a prikryjeme utierkou.

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rozdelíme na tri (alebo viac) časti.

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Každu čast otvoríme plnkou von.

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Upečieme vo vyhriatej rure na 200 st ,asi 30 minut.

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Cesto je úžasné,je to velká dobrota :-))

    Kukuričný láva chlieb (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

tatranka
Zaujímavý chlebík.S kukuricou som ešte chlebík nespracovávala.Čo nebolo,bude.Skúsim.Ukladám do KK.
evusik
z takýchto receptov som na mŕtvicu :-) vyzerá to úplne fantasticky, kde nato dievča chodíš? všimla som si, že používaš (nielen v tomto recepte) sušené droždie. Je lepšie ako klasické? máš s tým lepšie skúsenosti? alebo je to len kôli skladovaniu? ja si kúpim 10 kociek, dám ich do plastovej krabičky a strčím do mrazíka, stačí večer vybrať a na druhý deň použiť. Keď zabudnem vybrať, dám na 10-15 sekúnd do mikrovlnky a sú ako čerstvé..... a ešte krásne foto :-)
sovka62
Tušila som, že to bude tvoj recept. Zaujímavý.
egreska
@sandra my sme tu všetky štíhle :-)) raz za čas si to môžeme dovolit..a kto sa chudý necíti ,tak mam tu heslo: chudému kuchárovi never ...:-))))))))
egreska
@evusik je to aj tým, že väčšinou su to všetko americke alebo anglicke recepty a tam používaju len instantne droždie.Dakedy som používala ,(vlastne stale používam ale už menej ) len čerstvé,vadilo mi na nom to ,že som ho v akom kolvek ceste cítila,skusila som dat aj menej ,aj tak...Potom som videla v telke nejakeho talianskeho kuchara a hovoril že slovenske recepty uvádzaju strašne vela droždia,oni ževraj davaju len kusoček čerstveho droždia na 1 kg muky. A mýtus je aj to, že instantne droždie je horšie ako čerstvé,nie je to pravda.A tak som si nan zvykla a vyhovuje mi,ešte nikdy ma nesklamalo :-))
ketty3811
krásne chlebíky a pekný fotopostup.Aj aj ukladám a niekedy vyskúšam.
evusik
@egreska to s tým množstvom droždia máš asi pravdu, ja som nad tým tiež už rozmýšľala pretože bežne sa dáva na pol kila múky jedna kocka, ale mám aj recepty kde sa dáva na celé kilo jedna kocka. Mne sa skôr zdá, že sme netrpezlivé, všetko chceme mať hneď aj to kysnuté cesto - tak tam dáme viac kvasníc a je to. Inak naše babky a prababky keď piekli chlieb zamiesili cesto večer a až na druhý deň piekli. Ja to vidím aj u nás, teraz keď som doma a mám času dosť ráno zamiesim a pečem až večer o 5-6 hodine aby mal muž čerstvé keď príde domov (chleba, rožky, koláč...) a sú vždy výborné - čím dlhšie ich robím tým sú lepšie....začnem skúšať a budem dávať menej kvasníc uvidím čo to spraví...
evanaaa
Dobrý nápad stými sušenými kvasnicami, ale aj Evusik dobre poradila, neprišla by som na to, že droždie v kocke môžem uschovať do mrazáku, ja som vždy plánovala, kúpila kocku a nakoniec, keď z toho nič nebolo, som droždie vyhodila. A tie bochníčky od Egrešky vypadajú chutne, myslím, že sa dajú aj bez toho medu robiť.
egreska
pravdaže sa da @evanaaa @evusik ja droždie (čerstve) v našich receptoch uberam niekedy aj na polovicu a vždy mi dobre vykyslo..asi ho nie je potreba davat tolko ako sa uvadza ..hmm
babav
@egreska , to su krasne bochnicky,ale chutovo iste sladsie ako obycajny chlebik.Z kukuricnej muky sa pecu rozne druhy peciva ,
ale zatial poznam iba bez kvasnic.Urcite vyskusam tvoj recept.
Mimochodom ja pouzivam vylucne suche drozdie ,sluzi vyborne ,
este ma nesklamalo;-)
danculka
Zo začiatku to vyzeralo,že si to vyhrabala od prababičky,ale potom ked si dávala syr v takejto forme a zaváranú kukuricu,tak to nebude také staré,ale vyzerá dobre,dám si do KK.Dík.
sracz
Tak toto beriem tak, ako je, bez pripomienok. Už teraz cítim jeho chuť na jazyku aj v brušku. Nebohý Pán herec Láďa Menšík sa odvolával na svoju mamku: citujem "naše maminka říkavala - náš tatínek není tlustej, on má jenom pupík"! Moja mamka, s košickým šarmom hovorievala: "csunya a ki sovány = škaredý kto je chudý"! A Vám moje obľúbenkyne z Varechy pošlem niečo extra zvlášť E-mailom!
tetrisss
Vyzera to inak a uplne jedlo. Volakedy urcite vyskusam, len ta kukurica...moj drahy vravi, ze to je iba pre pusiky, tak musim porozmyslat, cim by sa to dalo zamenit :).
samanka
@egreska keby si si otvorila pekáreň, tak by sa tam dvere nezatvorili. Určite vyskúšam upiecť tento chlebík. S tým droždím je to pravda, aj na čerstvých sa uvádza že kocka je na 1 kg múky. A starí majstri pečenia tvrdia, že rýchlo vykysnuté cesto nie je dobré. Sušené droždie je inak veľmi dobrý výmysel, lebo stane sa, že čerstvé nie je k dispozícii. Nedôvera voči sušenému droždiu, podľa mňa, je od 70-tych rokov, kedy čerstvé v obchodoch často chýbalo. A šušené nebolo až také kvalitné.
babidka
kukuricny chlebik poznam iba z KFC a Dna vdakyvzdania :-) a veruze ma nijako neoslnil...Ale tvoj recept vyzera velmi chutne a myslim , ze stoji za to aby som mu dala dalsiu sancu ...:-)
pipsik
ahojte
co sa tyka drozdia tak jedine, ktore nie je v ceste citit je pekarenske drozdie ktore vyrabaju vo velkych kockach a da sa kupit v metre alebo v niektorych dobrych obchodoch so zdravou vyzivou. posledne som ho objavila v ba v obchode planetafood. musim povedat, ze aj ked toto drozdie je v mrazaku alebo ho zjete, nikdy vam po nom nebude tak zle ako po malych kockach co predavaju v obchodoch ako bezne drozdie. toto je DROZDIE na pecenie, uzasne.
lucylee
tak to je niečo, egreška otvor si reštiku, keď im tam budeš podávať takéto krásne, poctivo doma a s láskou pripravené recepty, tak určite nesklameš :)
nadia56
egreska, vynikajuci recept, chvalim, ukladam do kk, fotopostup nema chybu, si sikovnica:-)
cez vikend upeciem, pekaren mam a velmi nerada ju nechavam oddychovat,
pekny den vsetkym :-)
tedko
egreška teraz som dala do rúry ten tvoj láva chlieb,chystám ho už od
skorého rána je to makačka,ale múku som nahradila celozrnou takže
čakám na výsledok a možem povedať všetkým že to stálo za to!
sharona
Už dlhšie som mala tento recept vytlačený, lebo na obrázkoch to vyzerá úžasne ale až dnes som ho vyskúšala. Včera večer som začala a dnes dokončila, ale výsledok bol katastrofálny. Nejako mi to cesto vôbec nekyslo a chlebík bol po upečení vnútri mazľavý. Potom som zistila, že som nepridala lyžičku droždia, čo malo ísť do cesta - tak tam bolo len 1/4 lyžičky v kvásku - asi preto sa mi to nepodarilo. No čo už, nejaký čas si dám pokoj s pečením a potom to skúsim znovu... :(
egreska
joj,tak to ma mrzí @sharona ..chlebík je fantastický ,oplatí sa mu dať ešte jednu šancu aj keď to nie je práve jednoduchý recept...
irenaw


použila som chlebový kvások a upiekla slimáčiky v tortovej forme. pred podávaním som krajce pofŕkala olejom a dala pod gril zapiecť do chrumkava. dokonalá príloha k nášmu čili, presne také niečo som hľadala, žiadnu kukuričnú bábovku s práškom do pečiva, veľké ďakujeme :-)
irenaw
veď poď, ešte kúsok máme a aj toho čili ostalo, ale ponáhľaj sa, dlho to neubránim ;-)
terinka55
Recept som objavila až teraz! Že "waw"! Určite upečiem, ďakujem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia