Foto: egreska
Suroviny
Nočný kvások: | |
1 1/4 šalky |
|
3/4 š |
|
1/4 čl |
|
Cesto: | |
1 3/4 š, tepla |
|
1/4 š |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 čl |
|
1 čl |
|
3-3 1/2 š |
|
(nemusí byt) |
|
3/4 š |
|
asi 2 š, strúhaný |
|
Postup
-
1
Večer pred pečením si zarobíme kvasok a nechame ho v kuchyni cez noc stáť.
-
2
Na druhý den si z vody a kukur.muky uvaríme kašu.Varíme na miernom ohni 5 minut.Odstavíme a pridame med a maslo.Vmiešame do kaše a nechame trošku vychladnut.
-
3
Ešte vlažnu kašu vylejeme do pekarne alebo mixera s hakom.
-
4
Pridame všetok kvások a 1 šalku muky.Premiešame.
-
5
Pridame sol,čili papričku,kukuricu asi 1/2 šalky.Postupne za miešania pridavame aj zvyšnu muku.Toto cesto ma byt lepkave ,takže nepridavajte o moc viac muky ako je v recepte.
-
6
Cesto vylejeme do olejom vymastenej misy a dame hodinu kysnut na teple miesto.
-
7
Po hodine ho vareškou dobodame ,uvolníme vzduch a nechame v teple dalšiu hodinu.
-
8
Nakysnute po dvoch hodinach.
-
9
Podložku si poriadne pomúčime a cesto na nu vylejeme.Pomúčime aj vrch a rukami roztiahneme .Cesto je riedke ako láva , ale tak to má byt.Posypeme syrom,kukuricou ,možete pridat ešte čili ak chcete.
-
10
Opatrne zvinieme a nechame ešte pol hodinu kysnut.Povrch pomúčime a prikryjeme utierkou.
-
11
Rozdelíme na tri (alebo viac) časti.
-
12
Každu čast otvoríme plnkou von.
-
13
Upečieme vo vyhriatej rure na 200 st ,asi 30 minut.
-
14
Cesto je úžasné,je to velká dobrota :-))
ale zatial poznam iba bez kvasnic.Urcite vyskusam tvoj recept.
Mimochodom ja pouzivam vylucne suche drozdie ,sluzi vyborne ,
este ma nesklamalo;-)
co sa tyka drozdia tak jedine, ktore nie je v ceste citit je pekarenske drozdie ktore vyrabaju vo velkych kockach a da sa kupit v metre alebo v niektorych dobrych obchodoch so zdravou vyzivou. posledne som ho objavila v ba v obchode planetafood. musim povedat, ze aj ked toto drozdie je v mrazaku alebo ho zjete, nikdy vam po nom nebude tak zle ako po malych kockach co predavaju v obchodoch ako bezne drozdie. toto je DROZDIE na pecenie, uzasne.
cez vikend upeciem, pekaren mam a velmi nerada ju nechavam oddychovat,
pekny den vsetkym :-)
skorého rána je to makačka,ale múku som nahradila celozrnou takže
čakám na výsledok a možem povedať všetkým že to stálo za to!
použila som chlebový kvások a upiekla slimáčiky v tortovej forme. pred podávaním som krajce pofŕkala olejom a dala pod gril zapiecť do chrumkava. dokonalá príloha k nášmu čili, presne také niečo som hľadala, žiadnu kukuričnú bábovku s práškom do pečiva, veľké ďakujeme :-)