Kuch
šéfkuchár a cukrárka Grand Hotela Bachledka v Bachledovej doline, 7. decembra 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Vianoce sú sviatkami hojnosti. Bolo a je to tak aj u nás, ale sever Slovenska bol vždy chudobný. Takže hojnosť tu podľa receptov našich Zobraziť celý popisVianoce sú sviatkami hojnosti. Bolo a je to tak aj u nás, ale sever Slovenska bol vždy chudobný. Takže hojnosť tu podľa receptov našich babiek a prababiek predstavovali makové buchty, kapustníky či tvarohový závin, ktoré si v tomto regióne dopriali najmä na sviatky. Pri hľadaní tradičných vianočných receptúr sme však natrafili aj na také, ktoré sa inde na Slovensku nepripravujú a môžu byť spestrením vášho stola. Čo poviete napríklad na kuch?
príprava
na 175 °C
Suroviny
250 g |
|
100 g (uvarené v šupke deň vopred) |
|
1 ČL |
|
5 g |
|
100 ml vlažné |
|
Plnka: | |
250 g |
|
200 g (uvarené v šupke deň vopred) |
|
10 g |
|
Postup
-
1
Do misy dáme hladkú múku, pridáme nastrúhané vopred uvarené zemiaky, soľ, droždie a vlažné mlieko. Vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť asi 40 minút.
- 2
Na plnku zamiešame bryndzu s nastrúhanými varenými zemiakmi a primiešame nasekanú mätu.
- 3
Na pomúčenú dosku dáme vykysnuté cesto, ktoré vyvaľkáme do kruhu. Kraje kruhu ohneme dovnútra, aby nevytiekla plnka. Cesto opatrne preložíme na vymastený plech a dáme naň bryndzovú plnku. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 stupňoch 25 minút. Hotové môžeme ešte posypať rozdrobenou bryndzou a lístkami mäty.
Tiež bryndzový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu