Bryndzový koláč
Bryndzový koláč

Kuch

Matej a Mirka Birošíkovci
šéfkuchár a cukrárka Grand Hotela Bachledka v Bachledovej doline, 7. decembra 2020
Kuch
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Vianoce sú sviatkami hojnosti. Bolo a je to tak aj u nás, ale sever Slovenska bol vždy chudobný. Takže hojnosť tu podľa receptov našich babiek a prababiek predstavovali makové buchty, kapustníky či tvarohový závin, ktoré si v tomto regióne dopriali najmä na sviatky. Pri hľadaní tradičných vianočných receptúr sme však natrafili aj na také, ktoré sa inde na Slovensku nepripravujú a môžu byť spestrením vášho stola. Čo poviete napríklad na kuch?

40 minút
príprava
25 minút
na 175 °C

Suroviny

250 g
100 g (uvarené v šupke deň vopred)
1 ČL
5 g
100 ml vlažné
Plnka:
250 g
200 g (uvarené v šupke deň vopred)
10 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy dáme hladkú múku, pridáme nastrúhané vopred uvarené zemiaky, soľ, droždie a vlažné mlieko. Vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť asi 40 minút.

  2. 2

    Na plnku zamiešame bryndzu s nastrúhanými varenými zemiakmi a primiešame nasekanú mätu.

  3. 3

    Na pomúčenú dosku dáme vykysnuté cesto, ktoré vyvaľkáme do kruhu. Kraje kruhu ohneme dovnútra, aby nevytiekla plnka. Cesto opatrne preložíme na vymastený plech a dáme naň bryndzovú plnku. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 stupňoch 25 minút. Hotové môžeme ešte posypať rozdrobenou bryndzou a lístkami mäty.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Moja svokra piekla pod názvom " Kuch" čistý koláč z cesta veľmi podobného vianočke, nezapletala ho, ale mal tvar akoby obdĺžnika, navrchu bol potretý rozšľahaným vajíčkom