Bryndzový koláč
Kuch
Autor receptu: redakcia
Vianoce sú sviatkami hojnosti. Bolo a je to tak aj u nás, ale sever Slovenska bol vždy chudobný. Takže hojnosť tu podľa receptov našich babiek a prababiek predstavovali makové buchty, kapustníky či tvarohový závin, ktoré si v tomto regióne dopriali najmä na sviatky.* Pri hľadaní tradičných vianočných receptúr sme však natrafili aj na také, ktoré sa inde na Slovensku nepripravujú a môžu
byť spestrením vášho stola. Čo poviete napríklad
na kuch?
40 minút príprava |
25 minút na 175 °C |
Postup
- Do misy dáme hladkú múku, pridáme nastrúhané vopred uvarené
zemiaky, soľ, droždie a vlažné mlieko.
Vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť asi
40 minút.
- Na plnku zamiešame bryndzu s nastrúhanými varenými
zemiakmi a primiešame nasekanú mätu.
- Na pomúčenú dosku dáme vykysnuté
cesto, ktoré vyvaľkáme do kruhu. Kraje kruhu
ohneme dovnútra, aby nevytiekla plnka.
Cesto opatrne preložíme na vymastený plech
a dáme naň bryndzovú plnku. Pečieme vo vyhriatej rúre
pri 170 stupňoch 25 minút. Hotové môžeme ešte posypať rozdrobenou bryndzou a lístkami mäty.