Bryndzový koláč

Kuch

Autor receptu: redakcia

Vianoce sú sviatkami hojnosti. Bolo a je to tak aj u nás, ale sever Slovenska bol vždy chudobný. Takže hojnosť tu podľa receptov našich babiek a prababiek predstavovali makové buchty, kapustníky či tvarohový závin, ktoré si v tomto regióne dopriali najmä na sviatky.* Pri hľadaní tradičných vianočných receptúr sme však natrafili aj na také, ktoré sa inde na Slovensku nepripravujú a môžu byť spestrením vášho stola. Čo poviete napríklad na kuch?

40 minút
príprava
25 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme hladkú múku, pridáme nastrúhané vopred uvarené zemiaky, soľ, droždie a vlažné mlieko. Vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť asi 40 minút.
  2. Na plnku zamiešame bryndzu s nastrúhanými varenými zemiakmi a primiešame nasekanú mätu.
  3. Na pomúčenú dosku dáme vykysnuté cesto, ktoré vyvaľkáme do kruhu. Kraje kruhu ohneme dovnútra, aby nevytiekla plnka. Cesto opatrne preložíme na vymastený plech a dáme naň bryndzovú plnku. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 stupňoch 25 minút. Hotové môžeme ešte posypať rozdrobenou bryndzou a lístkami mäty.