Fazuľová polievka
Fazuľová polievka

Kubo - fazuľová polievka s hubami

tatranka - fotkatatranka, 31. augusta 2017
Kubo - fazuľová polievka s hubami
Foto: tatranka

Pod týmto menom si pamätám z mladosti polievku, ktorú varievala mamka. Neviem, či si ju ona tak nazvala, ale veru počas svojho života som Zobraziť celý popisPod týmto menom si pamätám z mladosti polievku, ktorú varievala mamka. Neviem, či si ju ona tak nazvala, ale veru počas svojho života som sa z názvom tejto polievky nestretla. Lenže aj v našej domácnosti sa táto polievka z veľkej bielej fazule pozná pod názvom Kubo.

10-12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 dcl pohár (veľká)
1-2 ks
hrsť (tmavšie - hríby, suchohríby)
pol pohára
2 PL
1 ČL
pol pohára
1 ks stredná
trochu
1 KL
3-4 strúčiky
3 PL
2-3 ks
5-6 ks




Postup

  1. 1

    Recept je prispôsobený na tri litre polievky. Ako odmerku som použila 3 dcl hrnček. Deň vopred najlepšie večer si namočím umytú fazuľu do osolenej vody spolu s bobkovým listom.

  2. 2

    Na druhý deň je už fazuľa napitá vodou a zväčšila svoj objem, bude sa rýchlejšie variť. Pridám ku nej cesnak a nechám ju pomaličky variť. Tiež pridám korenie a majorán.

  3. 3

    Očistím si zemiaky, pokrájam ich na menšie kocky a v druhej rajnici v osolenej vode ich tiež nechám variť. Pridám k ním aj huby, ktoré ak sú sušené, som pred tým namočila zvlášť do pohára. Teraz som mala sušené. Keď sú zemiaky uvarené spolu s hubami, odstavím a nechám ich vo vode, v ktorej sa varili.

  4. 4

    Klobásku pokrájam na kolieska. Keď je už fazuľa mäkká pridám klobásku, nechám ju trochu povariť a pridám zemiaky s hubami s vodou, v ktorej sa varili a cestovinu. Počkám, kým cestovina zmäkne.

  5. 5

    Očistím si cibuľku a pokrájam na drobno. Udusím ju na oleji, pridám hladkú múku. Urobím zásmažku. Do pohára si dám trochu tekutiny z polievky a pridám aj trochu vody. Tým zalejem zásmažku a prevarím. Miešajte, aby sa vám nezhrčkavela! Ak ,tak si ju preceďte cez sito. Vlejte do polievky. Na koniec pridajte trochu kyslej kapusty, pre chuť a nechajte polievku ešte aspoň 10 minút pomaly variť. Môžete ju ochutiť namiesto kapusty aj octom. Ja som dnes dala ocot, nie kapustu. Nakoniec vsypte vňať zeleru.

    Kubo - fazuľová polievka s hubami - obrázok 5
  6. 6

    Myslím, že polievka vám bude chutiť. Je to hutná a sýta polievka. Stačí si ku nej pridať kúsok chleba a myslím, že splní svoj cieľ hladoša nasýtiť.

Diskusia k receptu

haji
Aj pro mě výborné, hned bych si sedla za stůl, vzala lžíci ...hmmm Díky za receptík, za chvíli je tu podzim, tak šup k teplé polévce!
kecupicek
Dávno som túto polievku nevarila, ale urodilo sa nám veľa fazule, tak uvarím aj túto polievočku. Keď sa pýtam manžela, čo budeme zajtra variť, tak mi odpovie: -Nám je to jedno, my všetko zjeme.- Najradšej má uvarenú fazuľu bez čohokoľvek, len tak si na nej pochutí.
monty469
Výborný recept na sýtu polievku. Teraz v jesenných dňoch ako stvorený. Ukladám
malusa
V Cesku sa na vianoce pripravuje kuba -sú to zapečene krúpy s húbami a cesnakom.
mijaita
Famozni, fantasticka polévka, díky za skvělý recept!
Plný hrnec hutné, chlapácké polévky pro tři lidi a zbyla jedna malá porce. Použila jsem konzervu velkých, bílých fazolí, 2 nohy paprikové klobásy, dvě hrstě kysaného zelí, hrst sušených hub, smaženou cibulku, brambory. I dál podle receptu, nakonec majoránku ze zahrádky kamarádky varecháčky.



tatranka
@Mijaita ,ďakujem za tvoj milý komentár.Teším sa,že ťa polievka-Kubo oslovila.Nie v každej domácnosti je polievka na programe.Poznám aj také,kde ju nevaria vôbec.U nás polievka má svoje miesto,preto že manžel bez polievky si obed nevie ani predstaviť.Ja sem tam polievku oželiem,ale tiež ju mám rada na tanieri.
Teším sa tvojej fotografii.Je vidieť,že polievočka je taká ako má byť,ba aj krajšia.
Nech sa polievka Kubo stane súčasťou tvojho jedálnička.
mijaita
@Tatranka to neni "jen" polevka, to je jedno jidlo! Dala jsem k ni kosik housek a par krajicku chleba. Hodne ji bylo, byla husta, pridavali si, i ja snedla dva talire a to jsem ujidala nez prisli a ochutnavala. Ja vedela od zacatku ze bude vyborna, jen jsem cekala na vhodnou prilezitost. A netrvalo to dlouho. vytunila jsem ji nohou cabajky a misto celeru rapikateho jsem uvarila zvlast nudlicky celeru a i stim vyvarem jsem pridala do polivky. Celer je skvele dochucovadlo. Nejaky kmin, papriku i uzenou a gazdovskou slaninu. Ano, tahle polivka se usadila v moji databazi polevkove i s tvym nickem :-)
1x radost
tatranka
@Mijaita Polievku "Kubo" som práve dnes varila.Tiež si vieme na nej veľmi pochutnať.Hoci bola nedeľa,volila som ju,pretože je naozaj sýta a vedela som že druhý pokrm bude ľahší.
Veľmi sa teším,že si mi svojimi radami trochu vylepšila recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia