Fazuľová polievka
Kubo - fazuľová polievka s hubami
Autor receptu: tatranka
Pod týmto menom si pamätám z mladosti polievku, ktorú varievala mamka. Neviem, či si ju ona tak nazvala, ale veru počas svojho života som sa z názvom tejto polievky nestretla.
Lenže aj v našej domácnosti sa táto polievka z veľkej bielej fazule pozná pod názvom Kubo.
10-12 porcií |
30 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Recept je prispôsobený na tri litre polievky. Ako odmerku som použila 3 dcl hrnček.
Deň vopred najlepšie večer si namočím umytú fazuľu do osolenej vody spolu s bobkovým listom.
- Na druhý deň je už fazuľa napitá vodou a zväčšila svoj objem, bude sa rýchlejšie variť. Pridám ku nej cesnak a nechám ju pomaličky variť.
Tiež pridám korenie a majorán.
- Očistím si zemiaky, pokrájam ich na menšie kocky a v druhej rajnici v osolenej
vode ich tiež nechám variť. Pridám k ním aj huby, ktoré ak sú sušené, som pred tým namočila zvlášť do pohára. Teraz som mala sušené. Keď sú zemiaky uvarené spolu s hubami, odstavím a nechám ich vo vode, v ktorej sa varili.
- Klobásku pokrájam na kolieska.
Keď je už fazuľa mäkká pridám klobásku, nechám ju trochu povariť a pridám zemiaky s hubami s vodou, v ktorej sa varili a cestovinu.
Počkám, kým cestovina zmäkne.
- Očistím si cibuľku a pokrájam na drobno. Udusím ju na oleji, pridám hladkú múku. Urobím zásmažku.
Do pohára si dám trochu tekutiny z polievky a pridám aj trochu vody. Tým zalejem zásmažku a prevarím. Miešajte, aby sa vám nezhrčkavela! Ak ,tak si ju preceďte cez sito.
Vlejte do polievky. Na koniec pridajte trochu kyslej kapusty, pre chuť a nechajte polievku ešte aspoň 10 minút pomaly variť. Môžete ju ochutiť namiesto kapusty aj octom. Ja som dnes dala ocot, nie kapustu.
Nakoniec vsypte vňať zeleru.
- Myslím, že polievka vám bude chutiť. Je to hutná a sýta polievka. Stačí si ku nej pridať kúsok chleba a myslím, že splní svoj cieľ hladoša nasýtiť.