Krúpy salašnícke fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 1. septembra 2015

Toto jedlo som sa naučil robiť u známeho. Je bača a toto ma veľmi rád. Je smutne ako zabúdame na krúpy, veď naši starí Zobraziť celý popisToto jedlo som sa naučil robiť u známeho. Je bača a toto ma veľmi rád. Je smutne ako zabúdame na krúpy, veď naši starí rodičia nepoznali ryžu a krúpy boli často na stole. Pri tom sú tak zdravé.

3
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
250 g
100 g neprerastená
150 g mäsitá s rascou
4 ks stredne veľká
6 strúčikov
3 PL (alebo acidko, zakysanka)




Postup

  1. 1

    Do 3l hrnca si dáme variť vodu so soľou a jednou cibuľou a dva strúčiky cesnaku. V sitku si pod tečúcou vodou opláchnem krúpy, ktoré dám do vody variť ako cestovinu.

    Krúpy salašnícke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si si pripravím ostatné suroviny. Slaniny si pokrájam na kocky asi 1,5 cm. Ta pôjde na hotové krúpy. Takže veľkosť si zvolíte sami. Cibuľu dám na polky a potom na polmesiace nakrájané na hrubo. Cibuľa sa spečie. Cesnak posekám.

    Krúpy salašnícke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bryndzu si rozmiešam s cmarom v miske, dostatočne veľkej aby do nej vošli krúpy potom premiešať.

    Krúpy salašnícke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvicu dám prve škvariť neprerastenú slaninu, nech pustí masť. Keď je na panvici trochu masti zo slaniny, tak pridám aj druhu slaninu a tri kusy cibule. Opečieme do požadovanej chute, tak ako to máme radi. Keď je už dostatočne všetko prepečené, tak teraz pridám cesnak. Chvíľu ešte popražím, aby cesnak pre voňal a odstavíme zo sporáka.

    Krúpy salašnícke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počas opekania slaniny sa mi rozvarila voda, tak som do nej dal variť krúpy. Krúpy zistím na skús čí sú mäkké. Ak áno tak ich prelejem cez sitko a nechám odtiecť a trošku vychladnúť. Potom pridám krúpy do misky s bryndzou a dobré premiešam.

    Krúpy salašnícke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mám všetko hotové môžem podávať na tanier. Krúpy na spodok a na vrch slaninu s cibuľou. Čo dodať, len dobré pivo k tomu, alebo nejakú retiazkovú medecínu za pohárik. Tak a na zaver Vám prajem dobrú chuť. Je to ohromná papanica ta ne.

    Krúpy salašnícke (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

mracik9
Patroveckypitrs,perfektne si navaril,krúpy môžem stále :))
radost
ja verím-že ohromné jedlo...muž ich nechce...zje ozaj len zriedka..
ja ich mám celkom rada..minulý týždeň sme mali krúpové rizoto..
begonia2
Veľmi sa mi to pozdáva. Mám jedno šťastie, že sem nechodí manžel. Viem si predstaviť, ako by mi to ukazoval a hlavne tu kolónku s návodom na trávenie. Ste Vy beťár:)
jankov
Kurňa, až doteraz som nevedel, že toto jedlo sa nazýva krúpy šalasnícke...:-)...
...asi pred tromi rokmi som dostal chuť na bryndzové halušky, všetko, čo som do nich potreboval som si dokúpil, ale chybička se vloudila, mal som doma málo múky na halušky, vonku lialo ako z dvoch krhlí, chuť na halušky neodolateľná, zúril som a tak som si povedal, že si uvarím "hutnú" zeleninovú polievku s krúpkami, tých som mal doma dva sakle a halušky budú zajtra...
...pri varení krúpkov som si povedal, čo tak ich obryndzovať...pokus: omyl alebo dobrota a nebanujem, že som to skúsil a vzniklo jedlo špica na entú...môj človek je niekedy nenžranec a tak som si tú moju kopu na tanieri "zastrešil" strúhaným údeným oštiepkom...:-)...toto jedlo si odvtedy robím minimálne raz za dva mesiace...
Patroveckypitrs...veľmi dobre si urobil, že si túto špéciu sem dal, vďaka ti a kuchtíkom a kuchtíčkam vrelo doporučujem si ho urobiť, neobanujete...
1x sracz
sara8
Tak toto je skvelý recept. Tie krúpy a bryndza -mňam. Určite uvarím.
Máš skvelé, originálne recepty. Tvoj rukopis už poznám zďaleka.
izabella929
@patroveckypitrs , skutočne parádne jedlo..) je pravda, že sa v mojom jedálničku objavujú krúpy iba zdriedka, aj napriek tomu, že sú veľmi chutné...kým sme robievali doma zabíjačky, používala som ich do jaterníc, ale aj do polievok z domáceho údeného rebra...
jamarlen
našu verziu som už dávno pre varecháčov nazval babičkino eko - menu, je tam uvedený aj sladký dezert:)
silvi
Dnes som tie krupi robila a naklicili sa mi, bolo to odporne. ako tomu predist?
1x silvi
patroveckypitrs
Ďakujem Vám ešte raz všetkým. Pre @silvi krúpy treba skladovať v suchu. Pre - Redakciu - mal som tu aj komentár od varechača @sracz a zrazu sa stratil. Neviem čo sa stalo? Ráno o 5°° tam bol išiel som s práce a povedal som si doma pozriem. Teraz idem oči vyočiť a príspevok fuč.
oldomachac
mne to nedalo, povedal som si, nablizsie to vyskusam, dnes som to uvaril, napodiv cast rodiny ,,,skepticka,,,, po ochutnani, prikyvla na dobru chut, mne to dost pripomina (u nas to volame ,,,,fucka,,,) len prijemne doplnena bryndzou
pilcik
Vyskúšané je to ohromne odporúčam aj iným. A z tou retiazkovou to nemá chybu.
marianne
na toto sa aj ja chysta. Krupy varievam pravidelne, na tento ucel uz som kupila c. 10 nepochybujem, ze si posmaknem.Inak takto ich mam rada, len s oprazenou cibulkou a zakysankou.
patroveckypitrs
Ďakujem @oldomachac , @babkamat , @pilcik , @marianne za komentáre. @danda3 už ich mám uložené ďakujem. Ja dokonca aj prílohu k mäsu varím 50% ryže, 25% krúpy a 25% pohánku je to tiež dobré a varím to v jednom hrnci spolu ako cestovinu. Na záver pridám restovanú cibuľu s cesnakom. No to som ja cibuľa cesnak stále mám rád.
marianne
Toto je niečo tak výborné, že ja si dám bryndzové halušky, len keď mi ich niekto spraví :-)) aj tak ich nikto okrem mňa doma nemá rád a pre seba sa mi s nimi piplať nechce. A tento recept mi ich nahradil perfektne. Veľká vďaka.


pumpel
Odskúšané a dokonca to chutilo aj mojej "super preberavej" dcére. A to je už čo povedať :)
zuzanka1367
Ďakujem pekne za Tvoj recept, dnes bryndza kúpená za účelom halušiek a napadlo ma rozdeliť ju na polovicu, chlap dostane halušky a ja som výsostne spokojná :) krúpy ja rada a v Tvojom prevedení veľmi chutili...







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia