Foto: patroveckypitrs
Toto jedlo som sa naučil robiť u známeho. Je bača a toto ma veľmi rád. Je smutne ako zabúdame na krúpy, veď naši starí Zobraziť celý popisToto jedlo som sa naučil robiť u známeho. Je bača a toto ma veľmi rád. Je smutne ako zabúdame na krúpy, veď naši starí rodičia nepoznali ryžu a krúpy boli často na stole. Pri tom sú tak zdravé.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g |
|
250 g |
|
100 g neprerastená |
|
150 g mäsitá s rascou |
|
4 ks stredne veľká |
|
6 strúčikov |
|
3 PL (alebo acidko, zakysanka) |
|
|
Postup
-
1
Do 3l hrnca si dáme variť vodu so soľou a jednou cibuľou a dva strúčiky cesnaku. V sitku si pod tečúcou vodou opláchnem krúpy, ktoré dám do vody variť ako cestovinu.
-
2
Zatiaľ si si pripravím ostatné suroviny. Slaniny si pokrájam na kocky asi 1,5 cm. Ta pôjde na hotové krúpy. Takže veľkosť si zvolíte sami. Cibuľu dám na polky a potom na polmesiace nakrájané na hrubo. Cibuľa sa spečie. Cesnak posekám.
-
3
Bryndzu si rozmiešam s cmarom v miske, dostatočne veľkej aby do nej vošli krúpy potom premiešať.
-
4
Na panvicu dám prve škvariť neprerastenú slaninu, nech pustí masť. Keď je na panvici trochu masti zo slaniny, tak pridám aj druhu slaninu a tri kusy cibule. Opečieme do požadovanej chute, tak ako to máme radi. Keď je už dostatočne všetko prepečené, tak teraz pridám cesnak. Chvíľu ešte popražím, aby cesnak pre voňal a odstavíme zo sporáka.
-
5
Počas opekania slaniny sa mi rozvarila voda, tak som do nej dal variť krúpy. Krúpy zistím na skús čí sú mäkké. Ak áno tak ich prelejem cez sitko a nechám odtiecť a trošku vychladnúť. Potom pridám krúpy do misky s bryndzou a dobré premiešam.
-
6
Mám všetko hotové môžem podávať na tanier. Krúpy na spodok a na vrch slaninu s cibuľou. Čo dodať, len dobré pivo k tomu, alebo nejakú retiazkovú medecínu za pohárik. Tak a na zaver Vám prajem dobrú chuť. Je to ohromná papanica ta ne.
ja ich mám celkom rada..minulý týždeň sme mali krúpové rizoto..
...asi pred tromi rokmi som dostal chuť na bryndzové halušky, všetko, čo som do nich potreboval som si dokúpil, ale chybička se vloudila, mal som doma málo múky na halušky, vonku lialo ako z dvoch krhlí, chuť na halušky neodolateľná, zúril som a tak som si povedal, že si uvarím "hutnú" zeleninovú polievku s krúpkami, tých som mal doma dva sakle a halušky budú zajtra...
...pri varení krúpkov som si povedal, čo tak ich obryndzovať...pokus: omyl alebo dobrota a nebanujem, že som to skúsil a vzniklo jedlo špica na entú...môj človek je niekedy nenžranec a tak som si tú moju kopu na tanieri "zastrešil" strúhaným údeným oštiepkom...:-)...toto jedlo si odvtedy robím minimálne raz za dva mesiace...
Patroveckypitrs...veľmi dobre si urobil, že si túto špéciu sem dal, vďaka ti a kuchtíkom a kuchtíčkam vrelo doporučujem si ho urobiť, neobanujete...
Máš skvelé, originálne recepty. Tvoj rukopis už poznám zďaleka.
varecha.pravda.sk/recepty/bryndzove-krupy-s-cibulou-a-pap...
, ale vyskúšam aj podľa Teba.
a aj toto je veľmi dobré - varecha.pravda.sk/recepty/krupy-s-kelom-/54121-recept.htm...
☺