Krúpy salašnícke (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Toto jedlo som sa naučil robiť u známeho. Je bača a toto ma veľmi rád. Je smutne ako zabúdame na krúpy, veď naši starí rodičia nepoznali ryžu a krúpy boli často na stole. Pri tom sú tak zdravé.

3
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do 3l hrnca si dáme variť vodu so soľou a jednou cibuľou a dva strúčiky cesnaku. V sitku si pod tečúcou vodou opláchnem krúpy, ktoré dám do vody variť ako cestovinu.
  2. Zatiaľ si si pripravím ostatné suroviny. Slaniny si pokrájam na kocky asi 1,5 cm. Ta pôjde na hotové krúpy. Takže veľkosť si zvolíte sami. Cibuľu dám na polky a potom na polmesiace nakrájané na hrubo. Cibuľa sa spečie. Cesnak posekám.
  3. Bryndzu si rozmiešam s cmarom v miske, dostatočne veľkej aby do nej vošli krúpy potom premiešať.
  4. Na panvicu dám prve škvariť neprerastenú slaninu, nech pustí masť. Keď je na panvici trochu masti zo slaniny, tak pridám aj druhu slaninu a tri kusy cibule. Opečieme do požadovanej chute, tak ako to máme radi. Keď je už dostatočne všetko prepečené, tak teraz pridám cesnak. Chvíľu ešte popražím, aby cesnak pre voňal a odstavíme zo sporáka.
  5. Počas opekania slaniny sa mi rozvarila voda, tak som do nej dal variť krúpy. Krúpy zistím na skús čí sú mäkké. Ak áno tak ich prelejem cez sitko a nechám odtiecť a trošku vychladnúť. Potom pridám krúpy do misky s bryndzou a dobré premiešam.
  6. Mám všetko hotové môžem podávať na tanier. Krúpy na spodok a na vrch slaninu s cibuľou. Čo dodať, len dobré pivo k tomu, alebo nejakú retiazkovú medecínu za pohárik. Tak a na zaver Vám prajem dobrú chuť. Je to ohromná papanica ta ne.