Krúpy salašnícke (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Toto jedlo som sa naučil robiť u známeho. Je bača a toto ma veľmi rád. Je smutne ako
zabúdame na krúpy, veď naši starí rodičia nepoznali ryžu a krúpy boli často na stole. Pri
tom sú tak zdravé.
3 porcie |
15 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Do 3l hrnca si dáme variť vodu so soľou a jednou cibuľou a dva strúčiky cesnaku. V sitku si pod tečúcou vodou opláchnem krúpy, ktoré dám do vody variť ako cestovinu.
- Zatiaľ si si pripravím ostatné suroviny. Slaniny si pokrájam na kocky asi 1,5 cm. Ta pôjde na hotové krúpy. Takže veľkosť si zvolíte sami. Cibuľu dám na polky a potom na polmesiace nakrájané na hrubo. Cibuľa sa spečie. Cesnak posekám.
- Bryndzu si rozmiešam s cmarom v miske, dostatočne veľkej aby do nej vošli krúpy potom premiešať.
- Na panvicu dám prve škvariť neprerastenú slaninu, nech pustí masť. Keď je na panvici trochu masti zo slaniny, tak pridám aj druhu slaninu a tri kusy cibule. Opečieme do požadovanej chute, tak ako to máme radi. Keď je už dostatočne všetko prepečené, tak teraz pridám cesnak. Chvíľu ešte popražím, aby cesnak pre voňal a odstavíme zo sporáka.
- Počas opekania slaniny sa mi rozvarila voda, tak som do nej dal variť krúpy. Krúpy zistím na skús čí sú mäkké. Ak áno tak ich prelejem cez sitko a nechám odtiecť a trošku vychladnúť. Potom pridám krúpy do misky s bryndzou a dobré premiešam.
- Mám všetko hotové môžem podávať na tanier. Krúpy na spodok a na vrch slaninu s cibuľou. Čo dodať, len dobré pivo k tomu, alebo nejakú retiazkovú medecínu za pohárik. Tak a na zaver Vám prajem dobrú chuť. Je to ohromná papanica ta ne.