Krevety v studenej smotanovej omáčke fotorecept

sracz - fotkasracz, 16. apríla 2022
Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept)
Foto: sracz

Nie som závislý na plodoch mora, ale hrebenatky (vegetariáni mora) a krevety som si veľmi obľúbil. Hlavne kvôli ich rýchlej tepelnej úprave max 3 minúty na jednej strane. Najmenšie krevetky (baby shrimps), v studenej smotanovo-syrovej omáčke, som po prvý raz ochutnal v Pozzuoli nad Neapolským útesom. Kvestor tamojšej „Accademia aeronautica“ nám ich v novembri 1996 nechal pripraviť ako predjedlo. Ako vždy recept som si nevypýtal (čo ľutujem), tak Vám predstavujem svoj variant vo „vydumanom“ štýle.

2-4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

500-600 g stredné (tepelne už upravené)
500-600 ml
12-15 ks
7-8 ks
2-3 ks
podľa potreby
podľa potreby
3 PL (alebo slnečnicový či kukuričný)
6 PL
Omáčka:
2 PL (rastlinný)
2 PL
3 KL
240-250 ml studené
240-250 g hustá
4 PL strúhaný (mix. cheddar a mozzarella)
2 PL mletý
3-4 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tak a začíname!

    Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každú krevetu (po umytí) som chytil za „chvost“ medzi palec a ukazovák a mäso stiskom vytlačil. Ako dôsledný sporovlivý „gazdiniak“ som schosnoval aj odpad, teda chvosty, ktoré som vložil do hrnca s pol litrom zeleninového vývaru, štipkou soli, guličkami čierneho i nového korenia a bobkovým listom; zostavu som priviedol do varu, následne ohrev znížil na minimum a nechal vyvariť.

    Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Krevety už bez chvostov som rozložil a po obidvoch stranách jemne posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

    Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som na panvici rozohrial „emulziu“ z 3 PL oleja a masla, pripravené krevety na nej krátko, s občasným „občľapkávaním“ pomocou PL, po dve minútky obojstranne, opiekol do peknej „marhuľkovej“ farby.

    Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hneď som ich povyberal na pomocný tanier, prikryl alobalovou fóliou a odložil do rúry.

    Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vo väčšej rajnici som uvaril smotanovo-syrovú omáčku: rozohrial som po 2 PL oleja a masla, posypal asi 2 zarovnanými PL hladkej múky a miešaním pomocou kuchynskej „metličky“ opiekol na voňavú „okrovú“ farbu. Neprestávajúc miešať, som teraz základ pomaly zalieval hrnčekom studeného plnotučného mlieka a po zhustnutí vmiešal hustú sladkú smotanu (pritrafilo sa mi „splašiť“ salvadorskú), ochutil čerstvo strúhaným muškátovým orieškom, vsypal strúhanú zmes „čedaru a mozarely“, premiešal.

    Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď sa syry roztavili, omáčku som cez sitko zriedil (asi 200 ml a zvyšok som použil do zeleninovej polievky) už uvareným vývarom z chvostov kreviet.

    Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Krevety som nakrájal a

    Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vmiešal ich do omáčky. Pri návšteve LA Pozzuoli nám toto à la predjedlo bolo pripravené z „baby“ krevietok veľkých asi ako prvý článok malíčka, ale tu som takúto veľkosť v obchode nedostal.

    Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kompletnú omáčku som preložil do porcelánových misiek. Mali sme jej asi 500 ml a

    Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    zajedali krajcom domáceho chlebíka.

    Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dnes som upiekol „Dubčekove rohlíky“ podľa @Kimlo s Tang Zhong. Ten uprostred v hornom rade som „skonfiškoval“, lebo „puknul“ a bol najsamlepšejší. Škoda len, že som tento recept nemal, keď som pripravil krevetky v studenej omáčke. Vďaka kamarát Kimlo, „Dubčekáče“ vždy budem robiť podľa Teba, aj keď receptov na pečivá a chlebíky mám po ..., teda mnoho!

    Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Jejda, ty ses ale rozjel. Pěkný receptík aj Dubčekove rožky. Jsi šikovný, o tom žádná!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha