Krevety

Krevety v studenej smotanovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nie som závislý na plodoch mora, ale hrebenatky (vegetariáni mora) a krevety som si veľmi obľúbil.* Hlavne kvôli ich rýchlej tepelnej úprave max 3 minúty na jednej strane. Najmenšie krevetky (baby shrimps), v studenej smotanovo-syrovej omáčke, som po prvý raz ochutnal v Pozzuoli nad Neapolským útesom. Kvestor tamojšej „Accademia aeronautica“ nám ich v novembri 1996 nechal pripraviť ako predjedlo. Ako vždy recept som si nevypýtal (čo ľutujem), tak Vám predstavujem svoj variant vo „vydumanom“ štýle.

2-4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Tak a začíname!
  2. Každú krevetu (po umytí) som chytil za „chvost“ medzi palec a ukazovák a mäso stiskom vytlačil. Ako dôsledný sporovlivý „gazdiniak“ som schosnoval aj odpad, teda chvosty, ktoré som vložil do hrnca s pol litrom zeleninového vývaru, štipkou soli, guličkami čierneho i nového korenia a bobkovým listom; zostavu som priviedol do varu, následne ohrev znížil na minimum a nechal vyvariť.
  3. Krevety už bez chvostov som rozložil a po obidvoch stranách jemne posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  4. Potom som na panvici rozohrial „emulziu“ z 3 PL oleja a masla, pripravené krevety na nej krátko, s občasným „občľapkávaním“ pomocou PL, po dve minútky obojstranne, opiekol do peknej „marhuľkovej“ farby.
  5. Hneď som ich povyberal na pomocný tanier, prikryl alobalovou fóliou a odložil do rúry.
  6. Vo väčšej rajnici som uvaril smotanovo-syrovú omáčku: rozohrial som po 2 PL oleja a masla, posypal asi 2 zarovnanými PL hladkej múky a miešaním pomocou kuchynskej „metličky“ opiekol na voňavú „okrovú“ farbu. Neprestávajúc miešať, som teraz základ pomaly zalieval hrnčekom studeného plnotučného mlieka a po zhustnutí vmiešal hustú sladkú smotanu (pritrafilo sa mi „splašiť“ salvadorskú), ochutil čerstvo strúhaným muškátovým orieškom, vsypal strúhanú zmes „čedaru a mozarely“, premiešal.
  7. Keď sa syry roztavili, omáčku som cez sitko zriedil (asi 200 ml a zvyšok som použil do zeleninovej polievky) už uvareným vývarom z chvostov kreviet.
  8. Krevety som nakrájal a
  9. vmiešal ich do omáčky. Pri návšteve LA Pozzuoli nám toto à la predjedlo bolo pripravené z „baby“ krevietok veľkých asi ako prvý článok malíčka, ale tu som takúto veľkosť v obchode nedostal.
  10. Kompletnú omáčku som preložil do porcelánových misiek. Mali sme jej asi 500 ml a
  11. zajedali krajcom domáceho chlebíka.
  12. Dnes som upiekol „Dubčekove rohlíky“ podľa @Kimlo s Tang Zhong. Ten uprostred v hornom rade som „skonfiškoval“, lebo „puknul“ a bol najsamlepšejší. Škoda len, že som tento recept nemal, keď som pripravil krevetky v studenej omáčke. Vďaka kamarát Kimlo, „Dubčekáče“ vždy budem robiť podľa Teba, aj keď receptov na pečivá a chlebíky mám po ..., teda mnoho!