Foto: cookeatlove
Rýchle. Domáce. Efektné. Najradšej robím rizoto keď mám doma hostí, alebo keď sa len tak naša domácnosť zíde posedieť v kuchyni. Nemusím tráviť hodiny Zobraziť celý popisRýchle. Domáce. Efektné. Najradšej robím rizoto keď mám doma hostí, alebo keď sa len tak naša domácnosť zíde posedieť v kuchyni. Nemusím tráviť hodiny pri sporáku, a ako bonus mám väčšinou suroviny na klasické šafránové rizoto vždy doma. A aj to vínko treba otvoriť :-) Dnes som robila hubové rizoto, ktoré je nielen krásne krémové, ale aj neodolateľne vonia bylinkami. Dôležité je len použiť dobrý domáci vývar a kvalitné biele víno a ryžu na rizoto. Ostatné sa musí podariť.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cibuľku a cesnak nakrájajte nadrobno a pridajte do hlbšej panvice v ktorej ste si rozpálili lyžicu oleja. Kým sa bude cibuľa s cesnakom restovať, nakrájajte si huby. Pokiaľ používate rovnaké huby ako ja (ja som použila hlivu bukovú, hlivu dubovú a hnedé šampiňóny, použiť ale môžete čokoľvek nazbierate; ak ale použijete sušené hríby, musíte ich samozrejme namočiť vo vode pred použitím aby mali jedlú konzistenciu :-) ), zatiaľ si nakrájajte len šampiňóny na kocky, čas menších hlív ešte len príde. Ak ale použijete iné čerstvé alebo namočené hríby, pokojne ich môžete pridať už teraz.
- 2
Tymián a rozmarín zbavte tvrdých vetvičiek, rozmarín nasekajte na väčšie kúsky, tymián natrhajte. Keď cibuľka zosklovatie, pridajte huby, osoľte, okoreňte a obylinkujte. Restujte ešte asi 3 až 5 minút.
- 3
Ryžu dobre premyte, kým nebude voda číra, a pridajte k poduseným hríbom a cibuľke, premiešavajte ešte asi minútku a pridajte biele vínko. Keď sa alkohol odparí a vínko takmer vsiakne do ryže, začnite postupne pridávať vývar po naberačkách. Ďalšiu naberačku pridajte až keď sa predošlá vsiakne do ryže a nezabúdajte stále miešať. Ryžu odporúčam od istého momentu skúšať, nesmie sa totiž prevariť – musí ostať al dente – teda na skus.
- 4
Tesne pred tým než pridáte poslednú naberačku vývaru pridajte nakrájané hlivy. Keď ryža takmer vypije poslednú naberačku vývaru, pridajte parmezán, zľahka premiešajte a odstavte.
- 5
Pridajte maslo a ráznymi pohybmi panvicou (nie varechou) vmiešajte maslo do rizota. V tejto chvíli by malo byť rizoto už krásne krémové a pripravené na podávanie. Pred podávaním môžete rizoto dozdobiť čerstvými bylinkami.
- 6
Buon appetito! Pre viac skvelých poctivých receptov každý týždeň kliknite na: http://cookeatlove.eu/
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A áno, keď ryžu neprepláchnete má, samozrejme, viac škrobu. Na druhej strane to, čo chceme aby nám robilo tú správnu konzistenciu nie je škrob. Preto ryžu vždy dôkladne preplachujem, a aj napriek tomu je rizoto lávové alebo plazmové :-) To čo mu dodáva ten "šmrnc" je vlastne iba: 1. druh ryže - treba zainvestovať a kúpiť tú správnu taliansku rizotovú a 2. maslo - nepodceňujte jeho úlohu na konci a hlavne spôsob pridávania. Pokiaľ ho pridáte až po odstavení a zamiešate tak ako som to napísala v recepte - nie varechou ale necháte nech sa pekne vmieša do ryže a zároveň malinko ochladne samé - výsledok je neporovnateľný s efektom ktorý vytvorí škrob. Preto ryžu dôrazne odporúčam premyť. A doprajte si kvalitnú ryžu a kvalitné maslo, žijeme len raz :-)