Krémové hubové risotto

Autor receptu: cookeatlove

Rýchle. Domáce. Efektné. Najradšej robím rizoto keď mám doma hostí, alebo keď sa len tak naša domácnosť zíde posedieť v kuchyni. Nemusím tráviť hodiny pri sporáku, a ako bonus mám väčšinou suroviny na klasické šafránové rizoto vždy doma. A aj to vínko treba otvoriť :-) Dnes som robila hubové rizoto, ktoré je nielen krásne krémové, ale aj neodolateľne vonia bylinkami. Dôležité je len použiť dobrý domáci vývar a kvalitné biele víno a ryžu na rizoto. Ostatné sa musí podariť.

4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľku a cesnak nakrájajte nadrobno a pridajte do hlbšej panvice v ktorej ste si rozpálili lyžicu oleja. Kým sa bude cibuľa s cesnakom restovať, nakrájajte si huby. Pokiaľ používate rovnaké huby ako ja (ja som použila hlivu bukovú, hlivu dubovú a hnedé šampiňóny, použiť ale môžete čokoľvek nazbierate; ak ale použijete sušené hríby, musíte ich samozrejme namočiť vo vode pred použitím aby mali jedlú konzistenciu :-) ), zatiaľ si nakrájajte len šampiňóny na kocky, čas menších hlív ešte len príde. Ak ale použijete iné čerstvé alebo namočené hríby, pokojne ich môžete pridať už teraz.
  2. Tymián a rozmarín zbavte tvrdých vetvičiek, rozmarín nasekajte na väčšie kúsky, tymián natrhajte. Keď cibuľka zosklovatie, pridajte huby, osoľte, okoreňte a obylinkujte. Restujte ešte asi 3 až 5 minút.
  3. Ryžu dobre premyte, kým nebude voda číra, a pridajte k poduseným hríbom a cibuľke, premiešavajte ešte asi minútku a pridajte biele vínko. Keď sa alkohol odparí a vínko takmer vsiakne do ryže, začnite postupne pridávať vývar po naberačkách. Ďalšiu naberačku pridajte až keď sa predošlá vsiakne do ryže a nezabúdajte stále miešať. Ryžu odporúčam od istého momentu skúšať, nesmie sa totiž prevariť – musí ostať al dente – teda na skus.
  4. Tesne pred tým než pridáte poslednú naberačku vývaru pridajte nakrájané hlivy. Keď ryža takmer vypije poslednú naberačku vývaru, pridajte parmezán, zľahka premiešajte a odstavte.
  5. Pridajte maslo a ráznymi pohybmi panvicou (nie varechou) vmiešajte maslo do rizota. V tejto chvíli by malo byť rizoto už krásne krémové a pripravené na podávanie. Pred podávaním môžete rizoto dozdobiť čerstvými bylinkami.
  6. Buon appetito! Pre viac skvelých poctivých receptov každý týždeň kliknite na: http://cookeatlove.eu/