Krémové hubové risotto
Autor receptu: cookeatlove
Rýchle. Domáce. Efektné. Najradšej robím rizoto keď mám doma hostí, alebo keď sa len
tak naša domácnosť zíde posedieť v kuchyni. Nemusím tráviť hodiny pri sporáku, a ako
bonus mám väčšinou suroviny na klasické šafránové rizoto vždy doma. A aj to vínko
treba otvoriť :-)
Dnes som robila hubové rizoto, ktoré je nielen krásne krémové, ale aj neodolateľne
vonia bylinkami. Dôležité je len použiť dobrý domáci vývar a kvalitné biele víno a ryžu na
rizoto. Ostatné sa musí podariť.
4 porcie |
5 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľku a cesnak nakrájajte nadrobno a pridajte do hlbšej panvice v ktorej ste si rozpálili lyžicu oleja. Kým sa bude cibuľa s cesnakom restovať, nakrájajte si huby. Pokiaľ používate rovnaké huby ako ja (ja som použila hlivu bukovú, hlivu dubovú a hnedé šampiňóny, použiť ale môžete čokoľvek nazbierate; ak ale použijete sušené hríby, musíte ich samozrejme namočiť vo vode pred použitím aby mali jedlú konzistenciu :-) ), zatiaľ si nakrájajte len šampiňóny na kocky, čas menších hlív ešte len príde. Ak ale použijete iné čerstvé alebo namočené hríby, pokojne ich môžete pridať už teraz.
- Tymián a rozmarín zbavte tvrdých vetvičiek, rozmarín nasekajte na väčšie kúsky, tymián natrhajte. Keď cibuľka zosklovatie, pridajte huby, osoľte, okoreňte a obylinkujte. Restujte ešte asi 3 až 5 minút.
- Ryžu dobre premyte, kým nebude voda číra, a pridajte k poduseným hríbom a cibuľke, premiešavajte ešte asi minútku a pridajte biele vínko. Keď sa alkohol odparí a vínko takmer vsiakne do ryže, začnite postupne pridávať vývar po naberačkách. Ďalšiu naberačku pridajte až keď sa predošlá vsiakne do ryže a nezabúdajte stále miešať. Ryžu odporúčam od istého momentu skúšať, nesmie sa totiž prevariť – musí ostať al dente – teda na skus.
- Tesne pred tým než pridáte poslednú naberačku vývaru pridajte nakrájané hlivy. Keď ryža takmer vypije poslednú naberačku vývaru, pridajte parmezán, zľahka premiešajte a odstavte.
- Pridajte maslo a ráznymi pohybmi panvicou (nie varechou) vmiešajte maslo do rizota. V tejto chvíli by malo byť rizoto už krásne krémové a pripravené na podávanie. Pred podávaním môžete rizoto dozdobiť čerstvými bylinkami.
- Buon appetito!
Pre viac skvelých poctivých receptov každý týždeň kliknite na:
http://cookeatlove.eu/