Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami fotorecept

eviana - fotkaeviana, 26. septembra 2013
Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept)
Foto: eviana

Niet nad skvelú paradajkovú polievku... je toľko variácií - čo dom, to iná paradajková polievka. Robievam rôzne... niekedy len "jedálňovú klasiku" so syrom... ale Zobraziť celý popisNiet nad skvelú paradajkovú polievku... je toľko variácií - čo dom, to iná paradajková polievka. Robievam rôzne... niekedy len "jedálňovú klasiku" so syrom... ale niekedy mám chuť spraviť niečo iné, tak ako dnes - na zahustenie aj prevoňanie som použila zeleninku a samozrejme do paradajkovej nesmie chýbať bazalka. A dnes aj vo forme bazalkovo-krupicových halušiek. Nám veľmi chutí... a Vám? :)

6-8
porcií
10 minút
príprava
45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Halušky:
6 PL
2 ks
2 PL
10 lístkov
1/4 ČL
Polievka:
1,5 ks
1/4 ks
2 ks
1/4 ks
1,2 l
3 dl

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na polievku.

    Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako prvé si urobíme halušky: krupica, roztopená kačacia masť (ak nemám, použijem bravčovú alebo maslo), vajíčka, nasekaná bazalka a solčanka

    Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...všetko zmiešame do kompaktnej hmoty a necháme cca 20-30 minút odstáť

    Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na masle speníme na jemno nakrájanú cibuľku

    Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...keď je cibuľka sklovitá pridáme kolieska mrkvy a kúsky zeleru. Necháme cca 10-12 min dusiť do polomäkka

    Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zatiaľ si ošúpeme paradajku a nakrájame ju spolu s cukinou

    Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridáme do hrnca - keď je už mrkva takmer mäkká

    Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...zalejeme paradajkovým pretlakom - dala som 7 dl domáceho a 5 dl krabičku kúpenského, dochutíme soľou - kto má rád sladšiu polievku môže pridať aj cukor - a necháme pomaly vrieť cca 25 minút.

    Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...keď je už všetka zelenina mäkka, pridáme čerstvú bazalku a všetko do hladka vymixujeme ponorným mixérom

    Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...trochu som celú polievku po rozmixovaní pre istotu preliala cez sito - zachytila som paradajkové zrniečka - potom som ju dala späť na oheň.

    Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...čajovo lyžičkou potom hádžeme do polievky halušky - aby sa nelepilo cesto na lyžičku, treba ju namočiť do horúcej polievky...

    Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...ide to ľahko a rýchlo... až kým neminieme všetko cesto. Zo začiatku nemiešame, stiahneme plameň na minimum a hrniec prikryjeme. Po cca 5 min polievku premiešame a necháme ďalších cca 10-15 min prebublávať v polievke. A potom už len naliať si túto famóznu voňavú krémovú polievku a vychutnávať si ju :)

    Krémová paradajkovo-zeleninová polievka s bazalkovými haluškami (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

violetacamorova
Máš pravdu pri paradajkovej polievke sa môžeš "vyšantiť" naposledy som do tej tradičnej zápražkovej dala bulgur a červenú šošovicu a bola a ešte aj trochu je dobrá, v tvojom recepte sa mi páčia tie bazalkové halušky, vyskúšam keď budem mať čerstvú, moja sa už minula, ale darilo sa jej celé leto. Už je tam len trochu petržlenu a kopec mentolu - mint.
eviana
@violetacamorova , vidíš... tak so šošovicou a bulgurom som ešte neskúšala, stojí za pokus :) Bazalka do paradajkovej nesmie chýbať, ja idem akurát dnes dať zopár lístkov do mrazu, aby som aj v zime mala čerstvú :)
eviana
@mariamka , trošku prácnejšia ako bežná paradajková, ale tá chuť za to stála, všetka sa už zjedla, nabudúce musím spraviť vo väčšom hrnci :) ďakujem za Tvoje milé slová :)
sracz
... paradajky a bazalička voňavá sa majú "tuze" rady i v polievkach, Tvojeho "perfiš" rcp, milá @eviana šikovná to "dzifka vidumanica", ako by som počul pochvalu mojej lady Ann. Bylinky i zelinky vždy a všade, až som na seba nasr ... dený, hnevá ma, že som im na chuť prišiel až po ++++++ krížiku na chrbáte a so striebornou hlavou! Áno aj Ty i @violetacamorova máte pravdu, bazalka je zo všetkých byliniek najcitlivejšia na mráz a hneď prvým ju spáli, zhnedne. Môžete si však, Sýkorky moje, pomôcť, ak aspoň jednu "bohatú" bazalku aj so zeminou na koreni, opatrne (je veľmi krehká) vyberiete z pôdy a "vzápätí opäť" zasadíte do kvetináča, zalejete (najlepšie dážďovou vodou) a uložíte (s podložkou) ku oknu! Potom už stačí "krát" týždenne polievať aspoň odstátou vodou a vydrží Vám až cez Nový rok! Hojne používam bazalku aj medzi vrstvy pečených klinkov paradajok, aj so slaným ololejom a MČK! Výborné pod a na všetko, ale "najsamdobrejšie" na domácom chlebíku s maslom, alebo so "šmaľcom"!
eviana
...no tak drahý @sracz , musím sa Ti priznať, že mne fakt nikdy nenapadlo jesť šmalcový chlebík s bazalkou... dnes som si dala na raňajky - s cherry paradajkami - no jedna báseň, razom sa z tohto stalo moje najobľúbenejšie jedlo, ďakujem za úžasnú inšpiráciu :)
A samozrejme ďakujem aj za Tvoj krásny komentár i typ ako si čo najdlhšie uchovať bazaličku... na stokrát Ti vďaka :)
violeta
@eviana , výborná, hustá paradajková polievka s chuťou zeleru, robila som s pizza paličkami, určite nie posledný krát :-)
eviana
@violeta , mám obrovskú radosť, že si polievočku vyskúšala a ešte väčšiu, že Ti chutila... ďakujem za skvelú správu :)
janger
:-))), no vidis, Evi, takze aj tak sa da :-). Inac, aj toto musi byt vyborna polievocka...Dam si ju do KK.
caterina
dievcata, aj ja milujem halusky :) skuste z celozrnnej spaldovej muky, su naozaj vynikajuce ;)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha