Krehký žĺtkový tart s malinami bez lepku
Foto: novalim
Tento dezert priam dýcha letom. Krehké cesto so žĺtkovou plnkou doplnené čerstvými malinami určite ocení vaša rodina i
priatelia. S ním budete hviezdou Zobraziť celý popisTento dezert priam dýcha letom. Krehké cesto so žĺtkovou plnkou doplnené čerstvými malinami určite ocení vaša rodina i
priatelia. S ním budete hviezdou každej letnej párty. Príprava je vcelku jednoduchá a koláč sa dá variovať s rôznym letným
drobným ovocím. Tak neváhajte a pustite sa do pečenia.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g + na pomúčenie dosky |
|
1/2 ČL |
|
50 g |
|
90 g studené |
|
3 PL studená |
|
Na zaťaženie cesta pri pečení: | |
|
|
Náplň: | |
4 ks |
|
120 g |
|
200 g |
|
40 g |
|
1-2 ČL (amaretto) |
|
150 g čerstvé |
|
Na dokončenie: | |
čerstvé |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme cesto. V mise premiešame spolu (robotom alebo ručne) múku, maslo, soľ a cukor tak, aby vznikla mrvenička. Pridáme 3 PL studenej vody, opäť krátko premiesime a vypracujeme vláčne cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky odpočívať na 30 minút.
- 2
Rúru predhrejeme na 180 °C. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na okrúhly plát s hrúbkou 5 mm. Pomocou valčeka prenesieme cesto do okrúhlej formy s priemerom asi 25 cm a prstami poroztláčame ku dnu a aj ku okrajom. Popicháme ho vidličkou a prečnievajúce cesto odrežeme. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou. Vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút.
- 3
Kým sa pečie cesto, pripravíme si žĺtkovú náplň. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom na svetlú penu. Primiešame kyslú smotanu, hladkú múku a mandľový likér. Všetko dobre zapracujeme gumenou varechou.
- 4
Predpečený korpus vyberieme z rúry, odstránime papier s fazuľou a nalejeme žĺtkovú náplň. Do náplne povkladáme čerstvé, umyté a dobre osušené maliny a vložíme späť do rúry. Pečieme pri tej istej teplote ešte 20-25 minút. Koláč je hotový, keď sa povrch netrasie. Po dopečení, vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Dozdobíme malinami, posypeme práškovým cukrom a nakrájame.
- 5
Tip: Namiesto krehkého cesta môžeme použiť aj Novalim Bezgluténové chladené linecké cesto.
Tiež malinový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu