Slivkový koláč
Slivkový koláč

Krehký slivkový koláč s pudingovým krémom

mitzy - fotkamitzy, 5. septembra 2017
Krehký slivkový koláč s pudingovým krémom
Foto: Mitzy

Koláč je výsledkom kombinovania obľúbeného s obľúbeným. Alebo... Keď na trhu kúpite krásne slivky a okrem pojedania raw vás máta niečo upiecť. Koláčik z rozmaru ženského pečený...

4-8
porcie
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
180 g
125 g
2-4 PL
3 PL studená
Krém:
2 a 1/3-1/2 PL
250 ml
2 PL
Na vrch:
400-500 g
4 PL
2 PL
 podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo surovín na korpus vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň polhodinu odpočívať v chladničke. Potom ho rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske a vložíme do tortovej formy s priemerom 20 cm. (Formu predtým vytrieme maslom.) Cesto okolo obruče navýšime o cca 3 cm, aby vznikli zdvihnuté okraje. Korpus pečieme cca 10 minút na 200 stupňov Celzia. Je dobré zaťažiť ho papierom na pečenie a fazuľou. Poprípade popichať dno cesta vidličkou.

  2. 2

    Medzitým ako sa pečie korpus, si pripravíme krém zo Zlatého klasu. V malom kastróliku na vedľajšej platničke podusíme pár minút na masle nakrájané slivky s cukrom, až zmäknú a rozvoniavajú. Potom ich poprášime škoricou a premiešame.

    Krehký slivkový koláč s pudingovým krémom - obrázok 2
  3. 3

    Keď vytiahneme korpus z rúry, nastavíme ju na 180 stupňov. Na korpus rozotrieme pudingový krém a na vrch naukladáme pomocou varešky slivkovú zmes. Môžeme ešte trochu pocukriť trstinovým cukrom. Vložíme do rúry na pol hodinu dopiecť.

    Krehký slivkový koláč s pudingovým krémom - obrázok 3
  4. 4

    Koláčik necháme vychladnúť a podávame ku káve či čaju. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

radost
...nože splň svoje slová-podaj mi ku kávičke..bez roboty-boli by hody..:-)
dosa
... paci sa mi tento rozmarny kolaaaacik, urcite je fajny!
haji
Všechno co je slivkové je výborné, tvůj koláč bych hned ochutnala!
stanci11
jeeej @Mitzy , jednoduché a krásne, to by som zblajzla ako sa hovorí rýchlosťou guľového blesku :) parádička!
mitzy
Ďakujem všetkým za pekné komenty :) Radost dobehni ;)
olinecka
Dobré si napiekla musel byť výborný koláčik, chválim.
kucharka
Mala som slivky, ktoré už chceli, aby sa s nimi niečo urobilo :-))
Našla som tento tvoj koláčik a dobre som veru urobila, je výborný! Ja som ho robila do 24cm formy, aby bolo cesto tenšie, viac mi to tak chutí. Bol dobrý ešte aj taký trochu teplý a určite bude ešte lepší zajtra keď bude dobre vychladený z chladničky. Teším sa ako si dám ku kávičke.
Ďakujem za recept. Pekný víkend.


1x mitzy
mitzy
@Kucharka veľmi sa teším, že chutí a prišiel vhod :) ďakujem za krásne foto!

katkos
Nejde tam ziadne vajce? Otazka len pre istotu, lebo kolacik sa mi velmi paci, je v plane...dakujem
mitzy
@Katkos (9.9.2017 09:22)

nie, nejde vajíčko, čo je i dobre, keď je medzinárodný vajíčkový škandál :) cesto je robené podľa receptu na sladké krehké cesto francúzskej kuchyne :)
elixir
Pekné, tento recept ma trafil rovno do srdca...či do brucha :)
luclup
V jednoduchosti je krasa, a tento recept to potvrdzuje. Velka mnamka, slinky sa mi zbiehaju pri pohlade na tento skvost, mnam ! (:
luss44
dnes som ho urobila a je vynikajúci, síce malé zmeny boli - do pudingovej plnky som pridala pol kelímka tvarohu a navrch jemne rozvarená rebarbora s malinami. Rebarboru teraz míňam zo záhrady, tak mi Tvoj koláčik prišiel vhod, je s ňou fajn kyselkavý. Vďaka za rcp.


2x haji a mitzy

Zaujímavé video z archívu TV Varecha