Ovocný koláč
Ovocný koláč

Krehký koláč s lesným ovocím a tvarohom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 23. augusta 2023
Krehký koláč s lesným ovocím a tvarohom
Foto: Kulinární studio MAFRA

Bobuľové ovocie z lesa či zo záhradky vynikajúco chutí naukladané na krehkom ceste.

12
porcií
30 (+ odležanie) minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
100 g
200 g
1 ks
1 PL
1 PL studená
Náplň:
300 g (lesná zmes)
250 g
1 ks
60 g
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku a cukor zmiešame. Zapracujeme nakrájané maslo. Pridáme žĺtok s octom a vodou a spracujeme cesto. Zabalené vo fólii necháme cesto odležať aspoň 30 minút v chladničke.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na dva diely. Rozvaľkáme na pláty a na papieri na pečenie prenesieme na plechy alebo do foriem.

  3. 3

    Na cestá rozdelíme tvaroh a naň ovocie. Okraje cesta prehneme cez plnku, potrieme bielkom a koláče bohato posypeme kryštálovým cukrom. Odložíme na 10 minút do chladničky.

  4. 4

    Vychladené koláče vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, pečieme 35–40 minút, kým bude cesto zlatisté a chrumkavé.

  5. 5

    Varianty chutí: Na tento koláč sa hodí takmer akékoľvek ovocie. Skúste zmiešať napríklad kúsky nektáriniek, broskyne a polovice sliviek. Ak sa nebojíte experimentovať, vyskúšajte kombináciu čučoriedok a tymianu. Fantasticky chutia slivky spolu s badiánom a so škoricou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia