Ovocný koláč

Krehký koláč s lesným ovocím a tvarohom

Autor receptu: redakcia

Bobuľové ovocie z lesa či zo záhradky vynikajúco chutí naukladané na krehkom ceste.

12
porcií
30 (+ odležanie) minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu múku a cukor zmiešame. Zapracujeme nakrájané maslo. Pridáme žĺtok s octom a vodou a spracujeme cesto. Zabalené vo fólii necháme cesto odležať aspoň 30 minút v chladničke.
  2. Cesto rozdelíme na dva diely. Rozvaľkáme na pláty a na papieri na pečenie prenesieme na plechy alebo do foriem.
  3. Na cestá rozdelíme tvaroh a naň ovocie. Okraje cesta prehneme cez plnku, potrieme bielkom a koláče bohato posypeme kryštálovým cukrom. Odložíme na 10 minút do chladničky.
  4. Vychladené koláče vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, pečieme 35–40 minút, kým bude cesto zlatisté a chrumkavé.
  5. Varianty chutí: Na tento koláč sa hodí takmer akékoľvek ovocie. Skúste zmiešať napríklad kúsky nektáriniek, broskyne a polovice sliviek. Ak sa nebojíte experimentovať, vyskúšajte kombináciu čučoriedok a tymianu. Fantasticky chutia slivky spolu s badiánom a so škoricou.