Orechové koláče
Krehké orechové koláčiky (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Výborné trvanlivé sladké pečivko
:-)
45 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si všetky potrebné suroviny na cesto aj na plnku.
- Najprv si pripravíme cesto.
V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a kypriaci prášok. Potom dáme masť, smotanu, žltky a bielok. Vypracujeme polomäkké, mastné, dosť krehké cesto. Hotové necháme postáť 20 minút. Kľudne ho môžte dať aj do chladničky.
- Zatiaľ si pripravíme plnku.
Pomleté orechy zmiešame s cukrom, žltkom, džemom a štipkou soli. Bielky vyšľaháme do tuhej peny. Napokon zľahka všetko zmiešame dokopy.
- Z cesta odštipkávame rovnaké kúsky a vyšúľame guličky veľkosti orecha. Na kúsku pečiaceho papiera si guľku roztlačíme, dáme cca 1 KL plnky a pomocou papiera zakryjeme druhou stranou cesta. Boky len ľahučko prstami stlačíme. Koláčiky ukladáme na plech s papierom. Môžte cesto aj vaľkať a vykrajovať kruhy, ale tak ho musíte aspoň 1-2 hodiny nechať v chladničke aby stuhlo. Mne to takto vyhovuje a nezostanú ani odrezky. To, že nemajú okrúhle okraje mi vôbec nevadí :-)
- Koláčiky pečieme 20 minút v rúre, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C. Treba si to sledovať. Koláčiky nemajú byť hnedé, len bledé. Treba pozerať okraje koláčikov ,tie majú už chytať hnedastú farbu. Horúce sú na dotyk ešte pomerne mäkké.
- Koláčiky necháme na plechu celkom vychladnúť a následne poriadne posypeme práškovým cukrom.
- Koláčiky sú výborné, cesto krehučké a chutné. Orechová plnka je tiež fantastická, cítiť nielen orechy ale aj ten džem :-) Džem môžte kľudne použiť aj podľa vlastnej chuti, ale marhuľový môžem len odporúčať, veľmi tam pasuje :-)
Prajem dobrú chuť, nech vám koláčiky chutia!
- Ja ich zvyknem skladovať v papierovej krabici. Sú fantastické aj týždeň! Či aj dlhšie, to nemám odskúšané :-)