Orechové koláče

Krehké orechové koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné trvanlivé sladké pečivko :-)

45 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky potrebné suroviny na cesto aj na plnku.
  2. Najprv si pripravíme cesto. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a kypriaci prášok. Potom dáme masť, smotanu, žltky a bielok. Vypracujeme polomäkké, mastné, dosť krehké cesto. Hotové necháme postáť 20 minút. Kľudne ho môžte dať aj do chladničky.
  3. Zatiaľ si pripravíme plnku. Pomleté orechy zmiešame s cukrom, žltkom, džemom a štipkou soli. Bielky vyšľaháme do tuhej peny. Napokon zľahka všetko zmiešame dokopy.
  4. Z cesta odštipkávame rovnaké kúsky a vyšúľame guličky veľkosti orecha. Na kúsku pečiaceho papiera si guľku roztlačíme, dáme cca 1 KL plnky a pomocou papiera zakryjeme druhou stranou cesta. Boky len ľahučko prstami stlačíme. Koláčiky ukladáme na plech s papierom. Môžte cesto aj vaľkať a vykrajovať kruhy, ale tak ho musíte aspoň 1-2 hodiny nechať v chladničke aby stuhlo. Mne to takto vyhovuje a nezostanú ani odrezky. To, že nemajú okrúhle okraje mi vôbec nevadí :-)
  5. Koláčiky pečieme 20 minút v rúre, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C. Treba si to sledovať. Koláčiky nemajú byť hnedé, len bledé. Treba pozerať okraje koláčikov ,tie majú už chytať hnedastú farbu. Horúce sú na dotyk ešte pomerne mäkké.
  6. Koláčiky necháme na plechu celkom vychladnúť a následne poriadne posypeme práškovým cukrom.
  7. Koláčiky sú výborné, cesto krehučké a chutné. Orechová plnka je tiež fantastická, cítiť nielen orechy ale aj ten džem :-) Džem môžte kľudne použiť aj podľa vlastnej chuti, ale marhuľový môžem len odporúčať, veľmi tam pasuje :-) Prajem dobrú chuť, nech vám koláčiky chutia!
  8. Ja ich zvyknem skladovať v papierovej krabici. Sú fantastické aj týždeň! Či aj dlhšie, to nemám odskúšané :-)