Kráľovská žemľovka s jablkami, tvarohom, orieškami, brusnicami a hrozienkami videorecept
Staršie rožky sa dajú skvelo spotrebovať do tejto perfektnej sladkej špeciality. Naša žemľovka je naozaj kráľovská, plná jabĺčok, tvarohu, orieškov, sušeného ovocia a navrchu Zobraziť celý popisStaršie rožky sa dajú skvelo spotrebovať do tejto perfektnej sladkej špeciality. Naša žemľovka je naozaj kráľovská, plná jabĺčok, tvarohu, orieškov, sušeného ovocia a navrchu má aj snehovú čiapočku. Stačí navrstviť a dať upiecť.
porcií
príprava
na 180 °C
Foto: Televízia Varecha
Suroviny
10-12 ks staršie |
|
1 liter |
|
100 g |
|
5 ks |
|
140 g |
|
2 bal. |
|
8 ks |
|
100 g mleté |
|
2 bal. |
|
1 bal. |
|
30 g sušené |
|
30 g sušené |
|
6 PL |
|
Na vymastenie: | |
|
Postup
-
1
Rožky nakrájame na kolieska. Hrozienka a brusnice namočíme do rumu a necháme postáť.
- 2
Tvaroh ochutíme vanilkovým cukrom, primiešame vanilkový puding a 2 žĺtky. Jablká zbavíme jadrovníkov a nastrúhame.
- 3
Mlieko zohrejeme, pridáme maslo a 100 g cukru a rozmiešame. Na záver zapracujeme aj 3 žĺtky.
- 4
Tretinu nakrájaných rožkov namočíme do ochuteného mlieka a poukladáme do maslom vymasteného pekáča. Na rožky dáme polovicu nastrúhaných jabĺk, posypeme polovicou pomletých lieskových orieškov a na ne navrstvíme polovicu ochuteného tvarohu.
- 5
Na tvaroh rozložíme ďalšiu tretinu rožkov namočených v mlieku, pokračujeme opäť jablkami, orieškami a tvarohom. Navrch rozdelíme brusnice a hrozienka namočené v rume.
- 6
Navrch rozložíme zvyšok rožkov namočených v mlieku, zalejeme zvyšným mliekom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 45 minút.
- 7
Bielky krátko vyšľaháme, potom pridáme 40 g cukru a vyšľaháme dotuha. Sneh natrieme na predpečenú žemľovku a dáme ďalej piecť asi na 5 až 10 minút, aby sa sneh jemne zapiekol.
Tiež Žemľovka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu