Žemľovka
Kráľovská žemľovka s jablkami, tvarohom, orieškami, brusnicami a hrozienkami (videorecept)
Autor receptu: tartletka
Staršie rožky sa dajú skvelo spotrebovať do tejto perfektnej sladkej špeciality. Naša žemľovka je naozaj kráľovská, plná jabĺčok, tvarohu,
orieškov, sušeného ovocia a navrchu má aj snehovú čiapočku. Stačí navrstviť a dať upiecť.
6 - 8 porcií |
20 minút príprava |
45+5 minút na 180 °C |
Postup
- Rožky nakrájame na kolieska. Hrozienka a brusnice namočíme do rumu a necháme postáť.
- Tvaroh ochutíme vanilkovým cukrom, primiešame vanilkový puding a 2 žĺtky. Jablká zbavíme jadrovníkov a nastrúhame.
- Mlieko zohrejeme, pridáme maslo a 100 g cukru a rozmiešame. Na záver zapracujeme aj 3 žĺtky.
- Tretinu nakrájaných rožkov namočíme do ochuteného mlieka a poukladáme do maslom vymasteného pekáča. Na rožky dáme polovicu nastrúhaných jabĺk, posypeme polovicou pomletých lieskových orieškov a na ne navrstvíme polovicu ochuteného tvarohu.
- Na tvaroh rozložíme ďalšiu tretinu rožkov namočených v mlieku, pokračujeme opäť jablkami, orieškami a tvarohom. Navrch rozdelíme brusnice a hrozienka namočené v rume.
- Navrch rozložíme zvyšok rožkov namočených v mlieku, zalejeme zvyšným mliekom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 45 minút.
- Bielky krátko vyšľaháme, potom pridáme 40 g cukru a vyšľaháme dotuha. Sneh natrieme na predpečenú žemľovku a dáme ďalej piecť asi na 5 až 10 minút, aby sa sneh jemne zapiekol.