Jahodová torta
Kráľovská jahodová torta
Autor receptu: theflyingbaker
Nádherná a chutná tortička s citrónovým korpusom, vláčnym krémom a jahodami.
12-14 porcií |
90 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Korpus: Celé vajcia rozklepne do sklenenej misy, ktorú položíme nad vodný kúpeľ. Pridáme citrónovú kôru, cukor a ručným šľahačom šľaháme, kým sa cukor nerozpustí, zmes nenaberie objem a zmení farbu do takmer biela.
Potom misku zložíme z kúpeľa.
- Preosejeme si múku, pridáme do nej kypriaci prášok a soľ. Múku zľahka zapracujeme do vaječnej zmesi a nakoniec primiešame roztopené, vychladnuté maslo. Pripravené cesto navrstvíme do tortovej formy (s priemerom 22-24 cm), ktorú sme zospodu vystlali papierom na pečenie a po bokoch vymastili maslom. Pečieme na 180 °C zhruba 30 minút do zlatova, alebo kým do korpusu zapichnutá špajľa nevyjde čistá. Upečený korpus po cca 10 minútach vyklopíme z formy, stiahneme z neho papier a necháme na mriežke kompletne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme krém: mlieko necháme zovrieť v rajnici a odstavíme bokom.
Do väčšej misky vložíme celé vajíčka (4) a žĺtky (2) a dobre ich vyšľaháme spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom.
Do tejto zmesi potom zašľaháme kukuričný škrob, jahodový likér a po troškách prilievame horúce mlieko a šľaháme.
- Nakoniec celú zmes prelejeme do rajnice a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme a do horúceho krému po malých kockách vmiešame maslo. Krém ešte precedíme cez sitko (tento krok môžete vynechať, ak sa vám s tým nechce babrať), povrch prekryjeme fóliou a uložíme do chladu na cca 30 minút.
- Na citrónový sirup prelejeme citrónovú šťavu cez sitko do rajnice s vodou (70 ml), pridáme cukor, spoločne prevaríme zhruba 2 minúty a necháme vychladnúť.
- Potom si prichystáme marcipán a pridáme k nemu zopár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva. Medzi dvoma papiermi na pečenie vyrolujeme z marcipánu kruh a pomocou dna tortovej formy vyrežeme presný rozmer na pokrytie koláča.
- Vyskladanie torty: Na tortový podnos alebo rovný tanier položíme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie o rozmere formy, v ktorej sme korpus piekli. Položíme naň obruč z tortovej formy a jej vnútorný obvod tiež vystelieme pásom z papiera na pečenie alebo acetálovou fóliou.
- Korpus prerežeme na dve časti. Jednu vložíme do obruče, polejeme polovicou citrónového sirupu po jej obvode poukladáme polovice veľkých jahôd tak, aby sa rezom opierali o obruč/fóliu.
- Vychladnutý krém ešte minútku prešľaháme ručným mixérom, vložíme do cukrárskeho vrecka a navrstvíme pomedzi špičky jahôd a do stredu na korpus. Dobre zarovnáme.
(Tip: Ak vám krém nevystačí natoľko, že zakryjete špice jahôd a potrebujete zdvihnúť jeho "hladinu", môžete dať jahody aj stredu torty do krému.)
- Priložíme druhý časť korpusu, ktorú potrieme zvyšným sirupom a na vrch položíme červený marcipán.
- Necháme vychladnúť a stuhnúť ideálne cez noc a pred podávaním povrch dozdobíme čerstvými jahodami.