Jahodová torta

Kráľovská jahodová torta

Autor receptu: theflyingbaker

Nádherná a chutná tortička s citrónovým korpusom, vláčnym krémom a jahodami.

12-14
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Celé vajcia rozklepne do sklenenej misy, ktorú položíme nad vodný kúpeľ. Pridáme citrónovú kôru, cukor a ručným šľahačom šľaháme, kým sa cukor nerozpustí, zmes nenaberie objem a zmení farbu do takmer biela.
Potom misku zložíme z kúpeľa.
  2. Preosejeme si múku, pridáme do nej kypriaci prášok a soľ. Múku zľahka zapracujeme do vaječnej zmesi a nakoniec primiešame roztopené, vychladnuté maslo. Pripravené cesto navrstvíme do tortovej formy (s priemerom 22-24 cm), ktorú sme zospodu vystlali papierom na pečenie a po bokoch vymastili maslom. Pečieme na 180 °C zhruba 30 minút do zlatova, alebo kým do korpusu zapichnutá špajľa nevyjde čistá. Upečený korpus po cca 10 minútach vyklopíme z formy, stiahneme z neho papier a necháme na mriežke kompletne vychladnúť.
  3. Medzitým si pripravíme krém: mlieko necháme zovrieť v rajnici a odstavíme bokom.
Do väčšej misky vložíme celé vajíčka (4) a žĺtky (2) a dobre ich vyšľaháme spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom.
Do tejto zmesi potom zašľaháme kukuričný škrob, jahodový likér a po troškách prilievame horúce mlieko a šľaháme.

  4. Nakoniec celú zmes prelejeme do rajnice a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Odstavíme a do horúceho krému po malých kockách vmiešame maslo. Krém ešte precedíme cez sitko (tento krok môžete vynechať, ak sa vám s tým nechce babrať), povrch prekryjeme fóliou a uložíme do chladu na cca 30 minút.

  5. Na citrónový sirup prelejeme citrónovú šťavu cez sitko do rajnice s vodou (70 ml), pridáme cukor, spoločne prevaríme zhruba 2 minúty a necháme vychladnúť.
  6. Potom si prichystáme marcipán a pridáme k nemu zopár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva. Medzi dvoma papiermi na pečenie vyrolujeme z marcipánu kruh a pomocou dna tortovej formy vyrežeme presný rozmer na pokrytie koláča.

  7. Vyskladanie torty: Na tortový podnos alebo rovný tanier položíme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie o rozmere formy, v ktorej sme korpus piekli. Položíme naň obruč z tortovej formy a jej vnútorný obvod tiež vystelieme pásom z papiera na pečenie alebo acetálovou fóliou.
  8. Korpus prerežeme na dve časti. Jednu vložíme do obruče, polejeme polovicou citrónového sirupu po jej obvode poukladáme polovice veľkých jahôd tak, aby sa rezom opierali o obruč/fóliu.
  9. Vychladnutý krém ešte minútku prešľaháme ručným mixérom, vložíme do cukrárskeho vrecka a navrstvíme  pomedzi špičky jahôd a do stredu na korpus. Dobre zarovnáme.
(Tip: Ak vám krém nevystačí natoľko, že zakryjete špice jahôd a potrebujete zdvihnúť jeho "hladinu", môžete dať jahody aj stredu torty do krému.)
  10. Priložíme druhý časť korpusu, ktorú potrieme zvyšným sirupom a na vrch položíme červený marcipán.

  11. Necháme vychladnúť a stuhnúť ideálne cez noc a pred podávaním povrch dozdobíme čerstvými jahodami.