Citrónovo-jahodová narodeninová torta
Tortu som piekla pre moju kolegynku, ktorá nemá rada nič kakaové a teda dostala túto utešenú farebnú tortu s bielou čokoládou a nápisom, ktorý Zobraziť celý popisTortu som piekla pre moju kolegynku, ktorá nemá rada nič kakaové a teda dostala túto utešenú farebnú tortu s bielou čokoládou a nápisom, ktorý je u nás v práci pre ňu typický.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 5 ks |
|
| 5 PL |
|
| 5 PL |
|
| 1 ČL |
|
| Citrónový sirup: | |
| 70 ml |
|
| 75 g |
|
| z 2 citrónov |
|
| Jahodový krém: | |
| 2 bal. |
|
| 500 ml |
|
| 3 PL |
|
| 1000 g |
|
| 30 g |
|
| 200 g |
|
| Zdobenie: | |
| 100 g |
|
| 200 ml |
|
|
|
|
| Okrem toho: | |
| čerstvé (do krému) |
|
|
|
|
|
|
|
| (čučoriedky, jahody na zdobenie) |
|
| (na zdobenie) |
|
Postup
-
1
KRÉM: Deň vopred si pripravíme puding. V 100 ml mlieka rozmiešame pudingový prášok a cukor. Zvyšok mlieka dáme variť do hrnca. Do horúceho mlieka vlejeme pripravenú zmes a uvaríme hustý puding. Prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť najprv na izbovú teplotu a potom dáme na noc do chladničky.
- 2
Na druhý deň vytiahneme mascarpone z chladničky aspoň 2 hodiny pred prípravou krému, aby mal izbovú teplotu.
- 3
Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme úplne vychladnúť.
- 4
Lyofilizované jahody rozmixujeme na prach.
- 5
Puding v robote s nástavcom lopatka najprv samotný premiešame, aby sa netvorili hrudky. Postupne pridávame mascarpone. Pridáme rozmixované lyofilizované jahody a vychladnutú bielu čokoládu. Miešajme na miernych otáčkach, alebo len stierkou, aby sa krém nezrazil.
- 6
Krém vložíme do chladničky, aby trochu stuhol a lepšie sa s ním pracovalo a nevytekal z bokov torty.
- 7
CITRÓNOVÝ SIRUP: Vodu, cukor a šťavu z citróna dáme do rajničky variť, kým sa cukor nerozpustí. Necháme vychladnúť.
- 8
KORPUS: Bielky s cukrom vymiešame do pevného snehu. Pridáme po jednom žĺtky a nakoniec múku s práškom do pečiva.
- 9
Cesto prelejeme do tortovej formy (priemer 24 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečieme cca 50 minút na 170 °C. Každá rúra je iná, sledujte si korpus, vyskúšajte špajdľou. Upečený korpus necháme trochu vychladnúť vo forme a následne ho vyrežeme z formy (nakoľko sme boky formy nevysypali múkou), vyberieme z formy a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
- 10
SKLADANIE TORTY: Vychladnutý korpus rozrežeme na tri pláty. Spodný korpus napustíme citrónovým sirupom. Nanesieme krém a do krému nakrájame čerstvé jahody. Zopakujeme so stredným korpusom: sirup, krém, jahody. Vrchný korpus už len napustíme sirupom a tou stranou ho položíme na krém.
- 11
Celú tortu potiahneme tenkou vrstvou krému a dáme zachladiť a stuhnúť. Potom ju znova celú potiahneme zvyškom krému. Tento dvojkrok by mal zabezpečiť, že druhá vrstva krému pri tuhnutí už nepopraská.
- 12
ZDOBENIE: Roztopíme si bielu čokoládu, necháme vychladnúť a dáme do cukrárskeho vrecka bez zdobiacej špičky. Odstrihneme tak, aby sme mali cca 1,5-2 mm dierku. Na acetátovú fóliu (odporúčam mať 2 ks polovičného obvodu torty) vytvoríme čokoládou vzory, aké chceme. Dáme na krátko do chladničky na rovnej podložke, kým čokoláda nestuhne tak, že už po fólii nebude tiecť, ale stále sa dá ohnúť bez toho, aby sa zlomila.
- 13
Použila som hrniec s podobným priemerom, ako torta. Položila som ho na ležato a acetátové fólie som položila na vnútornú stenu hrnca, a nechala som čokoládu úplne stuhnúť v chladničke. Takto bude stuhnutá do oblúka a pri zdobení sa bude ohýbať už minimálne a nebude sa lámať.
- 14
Čokoládový vzor obtlačíme na boky torty a stiahneme fóliu. Vzor sa bude lepšie chytať na krém, keď trošku zmäkne, preto tortu vyberte z chladničky skôr, ako budete chcieť zdobiť.
- 15
Vrch torty som ozdobila pevnou šľahačkou, do ktorej som vmiešala trochu potravinového farbiva. Nerozmiešala som ho úplne, aby som vytvorila mramorový vzor. Pomedzi šľahačkové rozetky som tortu dozdobila rôznymi cukrovinkami a ovocím.
Tiež jahodová torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Ďakujem veľmi pekne Olinečka ❤️