Králik v chrenovej omáčke fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 15. októbra 2015

Pôvodne to bolo kurča. V kuchárskej knihe s receptami amatérov. Prílohu - tekvicové halušky - som vybrala sama. Veď je jeseň.

3-4
porcie
10 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1 ks
1 ks
1/8 ks
1/4 ks
1 ks malá
6 ks
3 ks
1 ks
1,5 ČL
1 PL
1 PL
3 PL
4 PL
 čerstvý
0,5 dcl




Postup

  1. 1

    Naporcované a umyté mäso spolu s očistenou a pokrájanou zeleninou dáme variť spolu s koreninami. Vody treba toľko, aby boli kusy mäsa ponorené.

    Králik v chrenovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa mäso varí, urobíme prílohu - napr. tekvicové halušky podľa receptu od @zolik http://varecha.pravda.sk/recepty/tekvicove-nocky-fotorecept/54137-recept.html Robila som ich veľmi podobne, len s hladkou špaldovou múkou

    Králik v chrenovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené a scedené čakali, kým urobím omáčku

    Králik v chrenovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Králičie mäso sa uvarilo úplne do mäkka za hodinu a pol. Scedila som vývar, zeleninu už ďalej nepoužila, mäso po vychladnutí obrala z kostí a nakrájala na menšie kusy.

    Králik v chrenovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vývaru bolo presne 8dl

    Králik v chrenovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V kastróle som rozohriala masť, prisypala hladkú múku a krátko popražila na miernom ohni, zápražka musí ostať bledá.

    Králik v chrenovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Použila som cca 20cm kúsok chrenu, aký veľký použijete vy, záleží od gusta a ostrosti. Kto má nádchu, takéto varenie ho možno aj vylieči, výpary pri strúhaní totiž veľmi dobre pôsobia na dýchací systém. Očistený chren som nastrúhala najemno a pridala k zápražke, spolu poprevracala ešte pol minútky. Chren si pripravte skôr, aby zápražka nezhorela.

    Králik v chrenovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Varechu som vymenila za metličku, lebo pri nalievaní vývaru je potrebné rýchlo a dôkladne miešať. A aby sa netvorili hrudky, vývar som nalievala po častiach. Po zovretí omáčka správne zhustla, po 10 minútach varenia na miernom ohni som ju vypla. Zjemnila som ju šľahačkovou smotanou a dochutila cukrom a čerstvou citrónovou šťavou. Mäso som do nej vrátila, aby sa prehrialo.

    Králik v chrenovej omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A keď som naberala na taniere, už bola tma. Dni sa nám skracujú, večery predlžujú, tak aj fotky sú teraz večerné.

    Králik v chrenovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

radost
@kukulienka
vy takúto luxus večeru..my na sviatočný bolo by obed..tak veru..
králikáreň prázdna..dochli..
pochutili by sme si za tvojím stolom..keby sme mohli..
varíš doma ako 10hviezdičkový hotel..
šikuľka..:-)
kukulienka71
Milá @radost , keď je obed skromný, nech je večera teplá a chutná. Je mi ľúto vašich zajkov, aj preto sa ťažko rozhodujem, či chovať...diaľka nás len rozdeľuje, inak by som sa aj ja potešila vašej návšteve. Ďakujem za krásnu pochvalu, i keď milo prehnanú:-)
cesminaz
Velmi chutne jedlo si navarila @kukulienka :-) Pises ze tu zeleninu si uz dalej nepouzila..a nedalo by sa ju jednoducho v tom vyvare rozmixovat? Urcite by to neuskodilo :-) A chvalim aj tvoje halusky,su efektne ;-D
mariamka
das si zalezat na kazdom jednom recepte, skoda, ze uz nemam prisun kralikov, a toho mojho je mi luto :), podla mna si si to zbytocne skomplikovala, zeleninky je naozaj skoda, aj ked dala svoju chut, mohla to zahustit a mohla si ozeliet muku, ale chren je super zalezitost, halusky pekne zltucke, viem, ze su jemne, robievam... v komplexe pekny recept
marianne
Paradne si navarila @kukulienka , skoro identicky robim takto morcacie v chrenovej omacke. @mariamka prisun kralikov som riesila v posledenej dobe v Lidli, boli dost casto a naporciovane v balickoch podla toho co potrebujes, ci na polievku alebo na pecenie,zo 4x uz boli.
kukulienka71
Ďakujem vám dievčence a chlapec za komentáre. Tú zeleninu som nemixovala z dôvodu, aby neprešla chuť do sviečkovej. Takto to bolo viac chrenové. Múku navyše v omáčke som ušetrila v haluškách:-) Aj ja som mala králika z Lidla, sú tam celkom pekné balíčky.
kecemis
Kraliky mame radi, tekvice na rozdavanie a chren sa k tomu naramne hodi. Velmi sa mi paci a odchadzam na lov.
jozka2
Chrenova vyborna omacka.Ako dlho som ju nejedla a nic mi nebrani ju urobit,mam ho aj na mojej mini zahradke.
terinka55
Asi na svoju škodu nejem divinu, zajace, králiky... Tebou pripravené jedlo vyzerá fantasticky. Si dobrá kuchárka, ochutnala by som.
alojza3
Králik suchý, omáčka nedovarená. Svojim komentárom neporušujem pravidlá varechy, lebo vyjadrujem len svoj názor !
jarunka
Tie halusky na lakaju, aj sa na mna jedna tekvica v obchode pozerala, ale nevzala som ju, a mala som, preto ze mam v plane kurca, chrenovu omacku a knedlik. Zajkou nevarim, nemam odkial, iba asked ma niekto pozve na slovensku alebo v cechach.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia