Králik v chrenovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Pôvodne to bolo kurča. V kuchárskej knihe s receptami amatérov. Prílohu - tekvicové halušky - som vybrala sama. Veď je jeseň.

3-4
porcie
10 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Naporcované a umyté mäso spolu s očistenou a pokrájanou zeleninou dáme variť spolu s koreninami. Vody treba toľko, aby boli kusy mäsa ponorené.
  2. Kým sa mäso varí, urobíme prílohu - napr. tekvicové halušky podľa receptu od @zolik http://varecha.pravda.sk/recepty/tekvicove-nocky-fotorecept/54137-recept.html Robila som ich veľmi podobne, len s hladkou špaldovou múkou
  3. Uvarené a scedené čakali, kým urobím omáčku
  4. Králičie mäso sa uvarilo úplne do mäkka za hodinu a pol. Scedila som vývar, zeleninu už ďalej nepoužila, mäso po vychladnutí obrala z kostí a nakrájala na menšie kusy.
  5. Vývaru bolo presne 8dl
  6. V kastróle som rozohriala masť, prisypala hladkú múku a krátko popražila na miernom ohni, zápražka musí ostať bledá.
  7. Použila som cca 20cm kúsok chrenu, aký veľký použijete vy, záleží od gusta a ostrosti. Kto má nádchu, takéto varenie ho možno aj vylieči, výpary pri strúhaní totiž veľmi dobre pôsobia na dýchací systém. Očistený chren som nastrúhala najemno a pridala k zápražke, spolu poprevracala ešte pol minútky. Chren si pripravte skôr, aby zápražka nezhorela.
  8. Varechu som vymenila za metličku, lebo pri nalievaní vývaru je potrebné rýchlo a dôkladne miešať. A aby sa netvorili hrudky, vývar som nalievala po častiach. Po zovretí omáčka správne zhustla, po 10 minútach varenia na miernom ohni som ju vypla. Zjemnila som ju šľahačkovou smotanou a dochutila cukrom a čerstvou citrónovou šťavou. Mäso som do nej vrátila, aby sa prehrialo.
  9. A keď som naberala na taniere, už bola tma. Dni sa nám skracujú, večery predlžujú, tak aj fotky sú teraz večerné.