Kokosové košíčky s citrónovým krémom
executive chef spoločnosti Trinity Hotels, 19. decembra 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Vianočné pečenie mi pripomína detstvo; odvšadiaľ to voňalo a z rádia zneli koledy. Bolo to o našských chutiach. Dnes ich rád obohacujem o tóny Orientu – korenie, ovocie a suché plody, ako ma Zobraziť celý popisVianočné pečenie mi pripomína detstvo; odvšadiaľ to voňalo a z rádia zneli koledy. Bolo to o našských chutiach. Dnes ich rád obohacujem o tóny Orientu – korenie, ovocie a suché plody, ako ma to naučili tamojší majstri varešky.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Sladká bazalková šľahačka: | |
250 ml |
|
30 g lístkov |
|
|
|
Sladký citrónový krém: | |
200 g |
|
120 g (zľahka vyšľahané) |
|
z 3 citrónov |
|
120 ml |
|
60 g roztopené |
|
|
|
Kokosové košíčky: | |
150 g |
|
100 g |
|
70 g |
|
100 ml |
|
180 g |
|
80 ml |
|
30 ml |
|
10 g |
|
Postup
-
1
Bazalková šľahačka: Do smotany vložíme lístky bazalky a pomaly uvedieme do varu. Necháme aspoň 3 hodiny vychladiť. Bazalku potom scedíme a pred podávaním vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom.
- 2
Citrónový krém: Do žĺtkov zapracujeme cukor, kurkumu, citrónovú kôru a šťavu. V parnom kúpeli „bain marie“ šľaháme, až kým vajcia nemajú farbu citróna. Potom pomaly pridávame maslo (len tuk, nie vyzrážané bielkoviny), až kým krém nezhustne.
- 3
Košíčky: Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme prášok do pečiva, múku, kokos, sirup a olej. Cesto nalejeme do formičiek a pečieme 25 minút pri 180 °C. Potom vyberieme z formičiek, polejeme citrónovým krémom a necháme vychladnúť. Vrch ozdobíme šľahačkou. Môžeme dozdobiť mätovými lístkami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu