Kokosové košíčky s citrónovým krémom
Autor receptu: redakcia
Vianočné pečenie
mi pripomína
detstvo; odvšadiaľ
to voňalo a z rádia
zneli koledy. Bolo to
o našských chutiach.
Dnes ich rád obohacujem
o tóny Orientu –
korenie, ovocie a suché
plody, ako ma to naučili
tamojší majstri varešky.
6 porcií |
40 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Bazalková šľahačka: Do smotany vložíme lístky bazalky a pomaly
uvedieme do varu. Necháme aspoň 3 hodiny vychladiť. Bazalku
potom scedíme a pred podávaním vyšľaháme smotanu s práškovým
cukrom.
- Citrónový krém: Do žĺtkov zapracujeme cukor, kurkumu, citrónovú
kôru a šťavu. V parnom kúpeli „bain marie“ šľaháme, až kým vajcia
nemajú farbu citróna. Potom pomaly pridávame maslo (len tuk, nie
vyzrážané bielkoviny), až kým krém nezhustne.
- Košíčky: Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme prášok
do pečiva, múku, kokos, sirup a olej. Cesto nalejeme do formičiek
a pečieme 25 minút pri 180 °C. Potom vyberieme z formičiek, polejeme
citrónovým krémom a necháme vychladnúť. Vrch ozdobíme šľahačkou.
Môžeme dozdobiť mätovými lístkami.