Kokosové košíčky s citrónovým krémom

Autor receptu: redakcia

Vianočné pečenie mi pripomína detstvo; odvšadiaľ to voňalo a z rádia zneli koledy. Bolo to o našských chutiach. Dnes ich rád obohacujem o tóny Orientu – korenie, ovocie a suché plody, ako ma to naučili tamojší majstri varešky.

6
porcií
40 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Bazalková šľahačka: Do smotany vložíme lístky bazalky a pomaly uvedieme do varu. Necháme aspoň 3 hodiny vychladiť. Bazalku potom scedíme a pred podávaním vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom.
  2. Citrónový krém: Do žĺtkov zapracujeme cukor, kurkumu, citrónovú kôru a šťavu. V parnom kúpeli „bain marie“ šľaháme, až kým vajcia nemajú farbu citróna. Potom pomaly pridávame maslo (len tuk, nie vyzrážané bielkoviny), až kým krém nezhustne.
  3. Košíčky: Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme prášok do pečiva, múku, kokos, sirup a olej. Cesto nalejeme do formičiek a pečieme 25 minút pri 180 °C. Potom vyberieme z formičiek, polejeme citrónovým krémom a necháme vychladnúť. Vrch ozdobíme šľahačkou. Môžeme dozdobiť mätovými lístkami.