Kokosová ryža v mlieku s kompótom

yyyyanula - fotkayyyyanula, 16. októbra 2012
Kokosová ryža v mlieku s kompótom
Foto: yyyyanula

Ako dieťa som k babičke chodievala na ryžovú polievku, ktorú som milovala. Trošku som si jej recept upravila a vznikol dezert, ktorý máme doma Zobraziť celý popisAko dieťa som k babičke chodievala na ryžovú polievku, ktorú som milovala. Trošku som si jej recept upravila a vznikol dezert, ktorý máme doma veľmi radi.

4
porcie
5 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 liter
1 sáčok alebo 120 gramov
4-5 PL
2-3 PL
2 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Postup je veľmi jednoduchý, nenáročný na prípravu, trošku náročnejší na čas, ale netreba pri tom stáť. Do hrnca vlejeme mlieko, najlepšie plnotučné, premytú ryžu, štipku soli, a kryštálový a vanilkový cukor. Na malom ohni necháme variť, za občasného premiešania.

  2. 2

    Varí sa to dosť dlho, aj 1,5 - 2 hodiny, kým nám ryža zmäkne a zhustne. Keď je už ryža skoro hotová, pridáme 4-5 PL strúhaného kokosu, za občasného premiešania necháme ešte takých 10 minút povariť, kým sa mlieko vyredukuje. Ak máte radi redšiu, nemusíte variť tak dlho.

  3. 3

    Pripravíme si misky, na dno dáme kompótové ovocie - podľa chuti, ja som použila marhule, môžeme prihodiť zopár piškót, a naberačkou rozdelíme ryžu do misiek. Necháme chvíľu vychladnúť a dobrú chuť! :)

    Kokosová ryža v mlieku s kompótom - obrázok 3

Diskusia k receptu

celeblith
pre milovnikov kokosu odporucam cast mlieka (pre extremistov aj cele) nahradit kokosovym :) mnaaaaam! neviem ci by mi to schvalila dietna sestra, ale mne to celkom chuti aj ked mam nejake crevne problemy.
elian44
Poradím, ryžu v mlieku uvariť v pekárni na programe džem, to je naozaj úplne bezprácne:)A mlieko zaručene neprihorí.
astheart
Vánoce jsem strávila v Dánsku a jedla tam podobný rýžový dezert. Rýže se vařila v mléce s cukrem doměkka. Vychladlá smíchala s ušlehanou šlehačkou a mletými mandlemi. Vychlazené se to polilo višňovou omáčkou, která se tam dá koupit hotová, ale jsou to v podstatě vypeckované višně uvařené jako kompot a zahuštěné škrobem. Dezert je velmi oblíbený a mně taky moc chutnal!
yyyyanula
Vďaka za komenty, aj za rady :) Kokosové mlieko taktiež milujem, dokážem ho skonzumovať na jeden šup, len mi príde trošku drahé, preto táto lacnejšia kokosová varianta :)
@astheart : Ďakujem za tip, nabudúce to skúsim vylepšiť podľa dánskeho receptu.
evanaaa
Takéto "ryžové flameri" som už robila, ale prečo tak dlho variť ryžu? Mám to snáď za pol hodiny, len ak by som mala iný druh, možno o niečo dlhšie ale nie až toľko. Normálnu ryžu mám za 20 min. ale s vodou. Aj tak sa dá, podliať trochu vodou, povariť a keď sa vyvarí, naliať mlieko.
evanaaa
A zabudla som- určite bola tvoja ryža dobrá, je to fajn dezert a s tým ovocím a obohatená kokosom musela byť výborná. Ja sa dlho chystám zas na rzžový nákyp, dávno som ho nemala.
yyyyanula
@evanaaa : Aj mne to príde dlho, ale keďže sa to varí na najmenšom ohni, aby ryža neprihorela, trvá do dlhšie. A mlieko je hustejšie ako voda. Nabudúce vyskúšam dať najprv zovrieť mlieko a potom primiešam ryžu. Ja to robím tak, ako ma to naučila babka :) Ryžový nákyp robievam takisto s kokosom, ten kokos ho tak príjemne ozvláštni.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia