Knedľa
Knedle Pálffy
Autor receptu: redakcia
Knedľa Pálffy bola veľmi slávna a svoje meno zdedila po šľachtickej rodine, kde ju pravidelne pripravovali. Jej zloženie je veľmi podobné karlovarskej knedli.* Mala by sa variť v utierke. Ale je moderná doba, a tak sme jednotlivé kúsky varili v potravinárskej fólii.
4 porcie |
20 minút príprava |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup
- Rožky a slaninu nakrájame na kocky. Na panvici zohrejeme slaninu. Keď pustí tuk, pridáme nakrájané rožky a opečieme ich do chrumkava. Vhodné sú staršie, trochu vyschnuté rožky, ktoré lepšie absorbujú smotanu a vajíčka. Čerstvé rožky môžu byť príliš mäkké a cesto sa môže rozpadávať.
- Do misy dáme na kocky nakrájané maslo a pridáme osmažené rožky so slaninou a nasekanú pažítku. Vajíčka rozšľaháme v smotane so štipkou soli a korenia. Nalejeme na opečené rožky, pridáme múku, premiešame a necháme odstáť 10 minút.
- Z cesta vytvarujeme guľaté knedle. Každú zabalíme do potravinárskej fólie, zviažeme a vložíme ich do vriacej vody. Varíme asi 12–15 minút. Na tanieri ich posypeme opraženou strúhankou.
- Pre väčšiu chuťovú rozmanitosť môžete opraženú strúhanku zmiešať s trochou nastrúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra.