İşkembe çorbası - držková polievka (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Turecká držková polievka.Velmi oblubena polievka,podavana najmä na ranajky ;-)

45+15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Daju sa v obchodoch kupit uz ocistene, nakrajane drzky :-) takze sa nemusime s nimi trapit,ako volakedy..ja som kupila uz takto nakrajane na pasiky,ale mozte aj v celosti kupit,to je jedno.
  2. Do kuchty-parneho hrnca dame premyte držky,3L vody,1kl soli,1 velku cibulu v celosti, 1PL octu a 4-5 strucikov cesnaku.Takto to nehame varit 45 minut v parnom hrnci.Vlastne celkom do mäkka :-) Neviem,ale hadam je kazda Kuchta rovnaka,takze v kazdej by to od 45 minut dlhsie trvat nemalo.Jedine ak varite obycajne,ale to vam potrva poriadne dlho..Takze odporucam parny hrniec..
  3. ..po uvareni,držky vyberieme a stavu zatial dame bokom.Cibulu vyhodime.Držky pokrajame na malicke kocky,alebo kusky.Niekomu chutia mensie kusky a niekto ma rad vacsie držky v polievke :-)
  4. Urobime si zatrepku do polievky.. V miske zmiesame 3PL jogurtu,3PL kopcovitych hladkej muky,2 vajicka,5Pl citronovej stavy z cerstveho citrona,asi 8-10 strucikov roztlaceneho cesnaku a 1 dcl vody.Cesnak mozte dat podla chuti,aj menej alebo viac.Zalezi aj natom,akej silnej chuti je vas cesnak.Ale držky tiez dost pohlcu chut cesnaku,takze ho treba viac.Cele vymiesame do hladka :-)
  5. Stavu z držiek som si preliala z Kuchty do obycajneho,mensieho hrnca.Teraz dame hrniec so stavou znova na ohen varit.Nasledne pridame pokrajane drzky ...
  6. Aby sa nam nahodou ta jogurtova zatrepka nezrazila,tak odobereme za 1-2 naberacky horucej stavy z hrnca a rozmiesame to so zatrepkou..Kto sa takejto jogurtovej zatrepky obava,ze by sa mu mohla zrazit,moze urobit len celkom obycajnu zatrepku a to tak,ze jogurt a vajicka vynecha.Sice to chuti trocha inak,ale niektori Turci robia aj len tak obycajne.Mne osobne lepsie chuti s jogurtovou zatrepkou :-)
  7. ..a potom nasledne ju vlejeme do hrnca :-)
  8. Od bodu varu,nechame polievku este 15 minut povarit.Ak treba dosolime a pridame popripade este citronovu stavu.Po 15 minutach,polievku odstavime a mozme podavat :-)
  9. Zvlast do jednej misticky mozme nastruhat trocha cesnaku a pomiesat s trochou octu.Takto pripravene dame na stol a kazdy si uz podla chuti prida do svojej polievky :-)
  10. Velmi chutne je aj paprikove maslo,s ktorim si tiez podla chuti pokvapkame polievku.Pripravi sa velmi jednoducho..Na kusku masla par sekund popecieme cca.0,5-1kl cervenej mletej papriky.Nebojte sa,nezhori vam paprika :-)
  11. Polievku podavame dobru horucu s kuskom dobreho chleba,alebo oblubeneho peciva.Mozte si ju dochutit citronom,paprikovym maslom alebo chilli,ci Isot paprikou ;-)