Kelová omáčka s klobásou fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. januára 2012
Kelová omáčka s klobásou (fotorecept)
Foto: pusta

Táto omáčka ide u nás doma veľmi na odbyt. Máme ju radi pikantnú. V podstate dávam do nej tie isté koreniny, aké sú v Zobraziť celý popisTáto omáčka ide u nás doma veľmi na odbyt. Máme ju radi pikantnú. V podstate dávam do nej tie isté koreniny, aké sú v klobáse. Nielen chutí, ale aj zasýti a zahreje.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g čerstvý
300 g
1 ks stredne veľká
1 nožička /ev. párky
podľa chuti
podľa chuti
1 PL
1-2 CL
podľa chuti
2-3 strúčiky
podľa chuti
3 PL
1-2 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny.

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som cibuľu a cesnak, cibuľu som pokrájala na jemno.

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odstránila som nepekné vonkajšie listy a koštiaľ, kel som pokrájala na tenké prúžky.

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Klobásu som pokrájala na kolieska.

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Očistené zemiaky som pokrájala na kocky.

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si potrebné koreniny.

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V hrnci na oleji som orestovala cibuľku,...

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a pridala som klobásu, aby sa trocha opiekla, omáčka je potom výraznejšia a chutnejšia.

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som zemiaky a obe papriky, aby sa tiež trocha opražili v pustenej šťavičke z cibule a klobásy a pekne sa rozpustila paprika horúcom na tuku.

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prisypala som múku a za stáleho miešania som ju opražila. Miešať treba poctivo, aby sa nič nepripálilo a aby paprika nezhorkla.

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Doliala som toľko vody, aby varením vznikla hustejšia polievka, ktorú som osolila a okorenila mletým čiernym korením.

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do tohto základu som pridala kel a rascu.

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Všetko som premiešala a varila odokryté, ako sa majú variť nadýmavé a čpavé zeleniny - cca 30 minút. Pridala som majoránku, premiešala som a vypla plameň. Majoránku dávam až tesne pred koncom, aby nezhorkla. Na záver som pridala prelisovaný cesnak a nechala som prikryté chvíľu odstáť, aby sa omáčka pekne prevoňala cesnakom a prepojili sa všetky chute navzájom.

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som horúce s čerstvo upečeným chlebom.

    Kelová omáčka s klobásou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

izabella929
vyzerá zvodne...stojí za to, vyskúšať ten recept...u nás domáca klobáska a kel ide v každej podobe...) šikulka...
evanaaa
Toto jedlo mám aj ja rada a tvoje je na tom tanieri lákavé, dobre uvarené a ochutené.Aj ja všetko štiplavím,a tiež varím hlúbovú zeleninu najprv odokrytú, aby sa tie čpavé látky vyparili, ináč by jedlo zhorklo, už som to tu aj spomínala kdesi. Možno zanedlho príde na rad aj kelík. Máme radi s duseným hovädzím na šťave, ale ak budem nabudúce variť, tak takto s klobásou.
shiwave
mňam! práve som uvarila podľa tvojho receptu /v bezlepkovom prevedení/ a výsledok je dokonalý.. ešte teraz sa zalizujem :)
violetacamorova
Nevedela, som, že sa takéto zeleniny varia odkryté, tak som sa znovu niečo nové naučila, kel mám rada a to je ďalší chutný recept na jeho úpravu, naozaj mňamky!
jan1950
a dalsi krasny recept s kelom...xi
tiez som nevedel ze sa taka zelenina ma varit odkryta...
jan1950
ja zase ked pouzivam kmin,tak ho prazim s cibulkou....intenzivnejsie vonia
turistka
@Pusta , ostala mi 7 dl sterilizovaného kelu, ktorý zvýšil už dávnejšie, je v ňom všetko, len klobáska a paprika nie. Tak som opražila ešte trochu cibuľky, pridala nakrájanú klobásku a potom papriky a chytro všupla sedemdecku. Takže z môjho polotovaru vznikol dobrý obed vďaka tomu, že som si klikla a našla Tvoju receptúru :-)
pusta
@turistka , to ma veľmi teší. netušila som, že aj kel sa môže zavárať, ale prečo nie? výborný nápa. teší ma, že chutilo. dakujem.