Kelová omáčka s klobásou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Táto omáčka ide u nás doma veľmi na odbyt. Máme ju radi pikantnú. V podstate dávam do nej tie isté koreniny, aké sú v klobáse. Nielen chutí, ale aj zasýti a zahreje.
4 porcie |
20 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravila som si potrebné suroviny.
- Očistila som cibuľu a cesnak, cibuľu som pokrájala na jemno.
- Odstránila som nepekné vonkajšie listy a koštiaľ, kel som pokrájala na tenké prúžky.
- Klobásu som pokrájala na kolieska.
- Očistené zemiaky som pokrájala na kocky.
- Pripravila som si potrebné koreniny.
- V hrnci na oleji som orestovala cibuľku,...
- a pridala som klobásu, aby sa trocha opiekla, omáčka je potom výraznejšia a chutnejšia.
- Pridala som zemiaky a obe papriky, aby sa tiež trocha opražili v pustenej šťavičke z cibule a klobásy a pekne sa rozpustila paprika horúcom na tuku.
- Prisypala som múku a za stáleho miešania som ju opražila. Miešať treba poctivo, aby sa nič nepripálilo a aby paprika nezhorkla.
- Doliala som toľko vody, aby varením vznikla hustejšia polievka, ktorú som osolila a okorenila mletým čiernym korením.
- Do tohto základu som pridala kel a rascu.
- Všetko som premiešala a varila odokryté, ako sa majú variť nadýmavé a čpavé zeleniny - cca 30 minút. Pridala som majoránku, premiešala som a vypla plameň. Majoránku dávam až tesne pred koncom, aby nezhorkla. Na záver som pridala prelisovaný cesnak a nechala som prikryté chvíľu odstáť, aby sa omáčka pekne prevoňala cesnakom a prepojili sa všetky chute navzájom.
- Podávala som horúce s čerstvo upečeným chlebom.