Kelová omáčka s klobásou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Táto omáčka ide u nás doma veľmi na odbyt. Máme ju radi pikantnú. V podstate dávam do nej tie isté koreniny, aké sú v klobáse. Nielen chutí, ale aj zasýti a zahreje.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny.
  2. Očistila som cibuľu a cesnak, cibuľu som pokrájala na jemno.
  3. Odstránila som nepekné vonkajšie listy a koštiaľ, kel som pokrájala na tenké prúžky.
  4. Klobásu som pokrájala na kolieska.
  5. Očistené zemiaky som pokrájala na kocky.
  6. Pripravila som si potrebné koreniny.
  7. V hrnci na oleji som orestovala cibuľku,...
  8. a pridala som klobásu, aby sa trocha opiekla, omáčka je potom výraznejšia a chutnejšia.
  9. Pridala som zemiaky a obe papriky, aby sa tiež trocha opražili v pustenej šťavičke z cibule a klobásy a pekne sa rozpustila paprika horúcom na tuku.
  10. Prisypala som múku a za stáleho miešania som ju opražila. Miešať treba poctivo, aby sa nič nepripálilo a aby paprika nezhorkla.
  11. Doliala som toľko vody, aby varením vznikla hustejšia polievka, ktorú som osolila a okorenila mletým čiernym korením.
  12. Do tohto základu som pridala kel a rascu.
  13. Všetko som premiešala a varila odokryté, ako sa majú variť nadýmavé a čpavé zeleniny - cca 30 minút. Pridala som majoránku, premiešala som a vypla plameň. Majoránku dávam až tesne pred koncom, aby nezhorkla. Na záver som pridala prelisovaný cesnak a nechala som prikryté chvíľu odstáť, aby sa omáčka pekne prevoňala cesnakom a prepojili sa všetky chute navzájom.
  14. Podávala som horúce s čerstvo upečeným chlebom.