Kečup po domácky

Autor receptu: zuzlik0402

keďže sa snažím obmedzovať konzervanty a kadejaké "e-čka", skúsila som urobiť domáci kečup, chuťovo je výborný, už som len zvedavá, či aj vydrží

150 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Paradajky poriadne umyjeme, jablká tiež, očistíme cibuľu a všetko nakrájame do hrnca na osminky. Pridáme očistený cesnak, korenie a bobkový list.
  2. Môžeme podliať cca 2 dl vody a varíme prikryté na miernom ohni za občasného premiešania 2 hodiny.
  3. Po hodinke môžeme hrnce aj odkryť, aby sa trochu vody odparilo.
  4. Odstavíme a po častiach rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Ja som to pre istotu prepasírovala 2x. Potom pridáme soľ, cukor, ocot, korenie a papriku, dobre zamiešame a necháme ešte hodinku variť, aby sa prebytočná voda odparila a kečup zhustol. 2. možnosť je, že ho zahustíme 100-150 ml vody + 2 okopisté lyžice zemiakového škrobu.
  5. Horúci kečup nalievame do fliaš, rýchlo zatvoríme, aby teplo kečupu "pritiahlo" viečko, poukladáme na plech a necháme pod dekou pomaly chladnúť. Ak zahusťujeme škrobom, pre istotu sterilizujeme 30 minút a nedávame pod deku, ale pod mokrú utierku. Z uvedeného množstva surovín vyšlo 2,6 litra kečupu.