Kečup po domácky
Autor receptu: zuzlik0402
keďže sa snažím obmedzovať konzervanty a kadejaké "e-čka", skúsila som urobiť domáci kečup, chuťovo je výborný, už som len zvedavá, či aj vydrží
150 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- Paradajky poriadne umyjeme, jablká tiež, očistíme cibuľu a všetko nakrájame do hrnca na osminky. Pridáme očistený cesnak, korenie a bobkový list.
- Môžeme podliať cca 2 dl vody a varíme prikryté na miernom ohni za občasného premiešania 2 hodiny.
- Po hodinke môžeme hrnce aj odkryť, aby sa trochu vody odparilo.
- Odstavíme a po častiach rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Ja som to pre istotu prepasírovala 2x.
Potom pridáme soľ, cukor, ocot, korenie a papriku, dobre zamiešame a necháme ešte hodinku variť, aby sa prebytočná voda odparila a kečup zhustol.
2. možnosť je, že ho zahustíme 100-150 ml vody + 2 okopisté lyžice zemiakového škrobu.
- Horúci kečup nalievame do fliaš, rýchlo zatvoríme, aby teplo kečupu "pritiahlo" viečko, poukladáme na plech a necháme pod dekou pomaly chladnúť. Ak zahusťujeme škrobom, pre istotu sterilizujeme 30 minút a nedávame pod deku, ale pod mokrú utierku.
Z uvedeného množstva surovín vyšlo 2,6 litra kečupu.