Foto: cesminaz
Výborný börek z prekladaného cesta s chrumkavou kôrkou ;-) S tvarohom a drvenými orechami.
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
12 dl |
|
2,5 dl |
|
2,5 dl |
|
21 g |
|
1 KL |
|
1 kopcovitá KL |
|
Plnka: | |
podľa potreby |
|
1 ks (alebo cibuľová vňať) |
|
cca 200 g drvené |
|
podľa potreby |
|
Na potieranie cesta: | |
200 g (82 %) |
|
1 dl |
|
Na vrch: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné veci na cesto.
-
2
Do misky nalejeme trocha teplú vodu a aj mlieko, dáme 1 kl cukru a rozdrobíme kvasnice. Premiešame lyžicou a pár minút počkáme kým kvasnice začnú pracovať. Až potom dáme soľ a začneme do tekutiny pridávať po pohári múku a prstami ju stále rozmačkáme, aby neostali hrčky. Dávame dovtedy múku, kým nám nevznikne polotuhé jemné, vláčne cesto. Ja som dala 6 pohárov, čiže 12 dl. Cesto vyberieme z misky, rozdelíme na 4 časti a pomocou minima múky každé vymiesime do bochníka. Položíme na pomúčenú dosku, zakryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť.
-
3
Zatiaľ si pripravíme všetko na plnku. Potrebujeme hrudkovitý tvaroh, do ktorého si môžme dať bud cibulkovú vňať, alebo na drobno pokrájanú cibuľu. Alebo petržlenovú vňať :-) Alebo aj cibuľu a aj petržlenovú vňať, všetky variácie sú veľmi chutné! Ja som tentoraz dala cibuľkovú vňať. Ako druhú plnku si pripravíme orechy. Jednu časť som pomlela a druhú len podrvila. My máme strašne radi solenú orechovú plnku v ceste :-) Ďalej potrebujeme olej a maslo. Doporučujem jedine 82%-né, lebo to veľmi veľa dá na chuti.
-
4
Ked bochníčky nakysli, si rozpustíme maslo a pridáme k nemu 1 dl oleja. K sebe patria stále 2-2 bochníčky. Takže, 1 bochníček rozvaľkáme na tenko cca 2-3 mm, natrieme poriadne tukom a zložíme presne podla fotiek.
-
5
Vyvaľkáme druhý bochníček, potrieme poriadne tukom, do stredu dáme zložené cesto a podľa fotiek zabalíme. Pri hýbaní vždy poriadne potrite tukom.
-
6
Cesto dáme tak ako sme ho zložili, na pečiaci papier a rozvaľkáme ho na veľkost cca 35x32, kľudne môžte stále trochu posýpať cesto múkou, aby sa vám lepšie vaľkalo. Do stredu vyvaľkaného cesta dáme polovicu plnky, zakryjeme jednou stranou cesta, dáme naň zvyšnú plnku a prikryjeme ju druhou stranou cesta - nie silno, len tak preložiť. Börek spolu s papierom dáme na plech. Takto urobíme aj s druhým cestom, ktoré naplníme orechami a trocha ich aj osolíme.
-
7
Börek natrieme žĺtkom, ktorý sme zmiešali s 1 pl jogurtu. Následne ostrým nožom narežeme vrch a tomu tvarohovému böreku posypeme vrch čiernou rascou (černuškou). Dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 35 minút. Ale pravdaže nech si to pre istotu každý sleduje, lebo každá rúra pečie trochu inak.
-
8
A tu je už krásne upečený chrumkavý börek ;-P V žiadnom prípade ho ničím nenatierajte!!
-
9
Börek je výborný. Podávame samotný s Ayranom, alebo ako obed/večeru s tanierom polievky ;-) Plnky sa dajú podľa chuti obmieňať.
-
10
Prajem dobrú chuť !!
Skús kludne,nieje to tažké :-) oplatí sa trocha pohrať.Vdaka za komentík :-)
Mimochodom, tú polievku podľa tvojho receptu sam ponúkla už viacerým návštevám, všetkým veľmi chutila. A už ani nehovorím o tom, že je uvarená kým sa stihneš v kuchyni dva razy otočiť. Ďakujem ti za recepty, keď podľa nich varím, pripomeniem si Turecko, ktoré za sedem (či osem?, už ani neviem presne), prechodili krížom - krážom. Na jeseň sme boli v Kappadokii, naozaj zážitok.
Zvyknem plnit aj čisto s tureckým syrom,u vás na slovensku sa mu hádam najviac podobá kravská hrudka.
2, turecký syr+ cibula na drobno+ petržlenová vňat
3, tvaroh hrudkovitý+ cibula (alebo jej vňat) + petržlenová vňat
4, zemiakovú plnku-tú nájdeš pri mojom druhom "kysnutom" börekovom recepte.
5,plnku z mletého mäsa
6, špenátovo syrovú...
Atd je ich fakt vela,kludne môžes aj podla vašej chuti či fantázie :-) Pekný den všetkým!
varecha.pravda.sk/recepty/borek-fotorecept/66641-recept.h...
varecha.pravda.sk/recepty/borek-fotorecept/65042-recept.h...
varecha.pravda.sk/recepty/ispanakl-borek-spenatovy-borek-...
Milá @Marienka čierna rasca,po slovensky černuška/černucha vyzerá takto a má celkom inú chuť než kimyon/rímska rasca..
A kimyon/rímska rasca vyzerá takto..
Jedine čierna rasca dá tureckému pečivu tú skvelú chuť ;-P Pozdravujem.
www.zdravysvet.sk/p/olej-z-cernusky-siatej-ciernej-rasce-...
Dnes som urobila tvoj zákusok s mascarpone, šľahačka sa mi nedala vyšľahať na tuho (Kunínska 31 %- skoro mi zhorel motor na šľahači), takže aj krém bol trochu riedky, čo ma mrzí. Mala som od šľahačky ofŕkanú celú linku a kachličky, ďalšia robota navyše. :-( Nabuduce šľahačku urobím parížsku len 250ml (pod bod varu uvarenú šľahačku + 100 g čokolady, vychladit do druhého dňa), tá sa dá lepšie vyšľahať na tvrdo. A tú zmiešam s mascarpone 500 g). Možno by sa dal zákusok upiecť aj v tortovej forme z polovičnej dávky.
:-) tie rasce určite využiješ,najmä čiernu,kludne ju daj hoci aj na obyčajné slovenské pogáče,alebo iné slané pečivo :-) Inak tá černuška je velmi zdravá,najmä ked ju rozdrvíš a zmiešaš s medom :-) Čo sa zákusku týka...je mi to lúto :-( ale žial to je tak,že niektoré suroviny si človek musí trocha prispôsobit najmä ak sme z iného kraja :-) A určite by sa to dalo aj vo forme torty spraviť.Treba skúšat podla svojej fantázie.Pozdravujem! @Nika72 :-) 12dl múky je 6 dvojdecových pohárov ako mám aj v postupe.Ale ak nechces merat,tak jednoducho prisýpaj potrošky stále múku a to dovtedy,kým nedostaneš polotuhé cesto presne ako píšem v postupe :-)
Bez masla sa to lístkovať nebude.A okrem toho maslo dá aj chuť.Ale môžeš dat aj 1:1 maslo a olej.