Katmer börek fotorecept

cesminaz - fotkaCesminaz, 24. februára 2019 16:48
Ďalšie recepty »
Katmer börek (fotorecept)Foto: cesminaz

Výborný börek z prekladaného cesta s chrumkavou kôrkou ;-) S tvarohom a drvenými orechami.

35 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
12 dl
2,5 dl
2,5 dl
21 g
1 KL
1 kopcovitá KL
Plnka:
podľa potreby
1 ks (alebo cibuľová vňať)
cca 200 g drvené
podľa potreby
Na potieranie cesta:
200 g (82 %)
1 dl
Na vrch:
1 ks
1 PL
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si potrebné veci na cesto.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky nalejeme trocha teplú vodu a aj mlieko, dáme 1 kl cukru a rozdrobíme kvasnice. Premiešame lyžicou a pár minút počkáme kým kvasnice začnú pracovať. Až potom dáme soľ a začneme do tekutiny pridávať po pohári múku a prstami ju stále rozmačkáme, aby neostali hrčky. Dávame dovtedy múku, kým nám nevznikne polotuhé jemné, vláčne cesto. Ja som dala 6 pohárov, čiže 12 dl. Cesto vyberieme z misky, rozdelíme na 4 časti a pomocou minima múky každé vymiesime do bochníka. Položíme na pomúčenú dosku, zakryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme všetko na plnku. Potrebujeme hrudkovitý tvaroh, do ktorého si môžme dať bud cibulkovú vňať, alebo na drobno pokrájanú cibuľu. Alebo petržlenovú vňať :-) Alebo aj cibuľu a aj petržlenovú vňať, všetky variácie sú veľmi chutné! Ja som tentoraz dala cibuľkovú vňať. Ako druhú plnku si pripravíme orechy. Jednu časť som pomlela a druhú len podrvila. My máme strašne radi solenú orechovú plnku v ceste :-) Ďalej potrebujeme olej a maslo. Doporučujem jedine 82%-né, lebo to veľmi veľa dá na chuti.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked bochníčky nakysli, si rozpustíme maslo a pridáme k nemu 1 dl oleja. K sebe patria stále 2-2 bochníčky. Takže, 1 bochníček rozvaľkáme na tenko cca 2-3 mm, natrieme poriadne tukom a zložíme presne podla fotiek.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyvaľkáme druhý bochníček, potrieme poriadne tukom, do stredu dáme zložené cesto a podľa fotiek zabalíme. Pri hýbaní vždy poriadne potrite tukom.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto dáme tak ako sme ho zložili, na pečiaci papier a rozvaľkáme ho na veľkost cca 35x32, kľudne môžte stále trochu posýpať cesto múkou, aby sa vám lepšie vaľkalo. Do stredu vyvaľkaného cesta dáme polovicu plnky, zakryjeme jednou stranou cesta, dáme naň zvyšnú plnku a prikryjeme ju druhou stranou cesta - nie silno, len tak preložiť. Börek spolu s papierom dáme na plech. Takto urobíme aj s druhým cestom, ktoré naplníme orechami a trocha ich aj osolíme.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Börek natrieme žĺtkom, ktorý sme zmiešali s 1 pl jogurtu. Následne ostrým nožom narežeme vrch a tomu tvarohovému böreku posypeme vrch čiernou rascou (černuškou). Dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 35 minút. Ale pravdaže nech si to pre istotu každý sleduje, lebo každá rúra pečie trochu inak.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu je už krásne upečený chrumkavý börek ;-P V žiadnom prípade ho ničím nenatierajte!!

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Börek je výborný. Podávame samotný s Ayranom, alebo ako obed/večeru s tanierom polievky ;-) Plnky sa dajú podľa chuti obmieňať.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prajem dobrú chuť !!

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist