Katmer börek fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 24. februára 2019
Katmer börek (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný börek z prekladaného cesta s chrumkavou kôrkou ;-) S tvarohom a drvenými orechami.

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
12 dl
2,5 dl
2,5 dl
21 g
1 KL
1 kopcovitá KL
Plnka:
podľa potreby
1 ks (alebo cibuľová vňať)
cca 200 g drvené
podľa potreby
Na potieranie cesta:
200 g (82 %)
1 dl
Na vrch:
1 ks
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné veci na cesto.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky nalejeme trocha teplú vodu a aj mlieko, dáme 1 kl cukru a rozdrobíme kvasnice. Premiešame lyžicou a pár minút počkáme kým kvasnice začnú pracovať. Až potom dáme soľ a začneme do tekutiny pridávať po pohári múku a prstami ju stále rozmačkáme, aby neostali hrčky. Dávame dovtedy múku, kým nám nevznikne polotuhé jemné, vláčne cesto. Ja som dala 6 pohárov, čiže 12 dl. Cesto vyberieme z misky, rozdelíme na 4 časti a pomocou minima múky každé vymiesime do bochníka. Položíme na pomúčenú dosku, zakryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme všetko na plnku. Potrebujeme hrudkovitý tvaroh, do ktorého si môžme dať bud cibulkovú vňať, alebo na drobno pokrájanú cibuľu. Alebo petržlenovú vňať :-) Alebo aj cibuľu a aj petržlenovú vňať, všetky variácie sú veľmi chutné! Ja som tentoraz dala cibuľkovú vňať. Ako druhú plnku si pripravíme orechy. Jednu časť som pomlela a druhú len podrvila. My máme strašne radi solenú orechovú plnku v ceste :-) Ďalej potrebujeme olej a maslo. Doporučujem jedine 82%-né, lebo to veľmi veľa dá na chuti.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked bochníčky nakysli, si rozpustíme maslo a pridáme k nemu 1 dl oleja. K sebe patria stále 2-2 bochníčky. Takže, 1 bochníček rozvaľkáme na tenko cca 2-3 mm, natrieme poriadne tukom a zložíme presne podla fotiek.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyvaľkáme druhý bochníček, potrieme poriadne tukom, do stredu dáme zložené cesto a podľa fotiek zabalíme. Pri hýbaní vždy poriadne potrite tukom.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto dáme tak ako sme ho zložili, na pečiaci papier a rozvaľkáme ho na veľkost cca 35x32, kľudne môžte stále trochu posýpať cesto múkou, aby sa vám lepšie vaľkalo. Do stredu vyvaľkaného cesta dáme polovicu plnky, zakryjeme jednou stranou cesta, dáme naň zvyšnú plnku a prikryjeme ju druhou stranou cesta - nie silno, len tak preložiť. Börek spolu s papierom dáme na plech. Takto urobíme aj s druhým cestom, ktoré naplníme orechami a trocha ich aj osolíme.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Börek natrieme žĺtkom, ktorý sme zmiešali s 1 pl jogurtu. Následne ostrým nožom narežeme vrch a tomu tvarohovému böreku posypeme vrch čiernou rascou (černuškou). Dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 35 minút. Ale pravdaže nech si to pre istotu každý sleduje, lebo každá rúra pečie trochu inak.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu je už krásne upečený chrumkavý börek ;-P V žiadnom prípade ho ničím nenatierajte!!

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Börek je výborný. Podávame samotný s Ayranom, alebo ako obed/večeru s tanierom polievky ;-) Plnky sa dajú podľa chuti obmieňať.

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prajem dobrú chuť !!

    Katmer börek (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

32 komentárov k receptu
@Cesminaz , máš ich utešené, aj v celku a krásne sú aj tie rozlomené. Pekne sa lístkujú a iste sú veľmi chutné. Určite ich vyskúšam, len černušku vynechám, neviem si na jej chuť zvyknúť, aj v Turecku si vždy vyberám pečivo, na ktorom nie je. Uvarím mercimek corbasi (dúfam, že som napísala správne), k tomu to bude ako stvorené.
Mimochodom, tú polievku podľa tvojho receptu sam ponúkla už viacerým návštevám, všetkým veľmi chutila. A už ani nehovorím o tom, že je uvarená kým sa stihneš v kuchyni dva razy otočiť. Ďakujem ti za recepty, keď podľa nich varím, pripomeniem si Turecko, ktoré za sedem (či osem?, už ani neviem presne), prechodili krížom - krážom. Na jeseň sme boli v Kappadokii, naozaj zážitok.
@Sovka nááádherné miesto Kappadokia!!! Potešila si ma tvojim komentárom,som rada,že ti turecké jedlá chutia :-) Sa čudujem,že ti tá černuška nechutí..Ja si bez nej takéto böreky,alebo iné turecké pečivo ani predstavit neviem :-)) pre mňa tá chuť patrí k k tureckým múčnym jedlám! :-) Na syrové a mäsové dávam skoro vždy a na orechové Gömbe tiež,to dá predsa tú super chuť ;-P A černuška je inak aj velmi zdravá,kukni na Googli :-) Pozdravujem!
@Laurisia (24.2.2019 19:20)

Zvyknem plnit aj čisto s tureckým syrom,u vás na slovensku sa mu hádam najviac podobá kravská hrudka.
2, turecký syr+ cibula na drobno+ petržlenová vňat
3, tvaroh hrudkovitý+ cibula (alebo jej vňat) + petržlenová vňat
4, zemiakovú plnku-tú nájdeš pri mojom druhom "kysnutom" börekovom recepte.
5,plnku z mletého mäsa
6, špenátovo syrovú...
Atd je ich fakt vela,kludne môžes aj podla vašej chuti či fantázie :-) Pekný den všetkým!
Cesminka čo recept, to skvost. Krasne foto, skvelý fotopostup a o chuti ani nevravím. Uz je v k.k a čaká.... Ja síce už pečiem hlavne kváskové pečivo, no tento recept musím vyskúšať. Možno to skúsim prerobiť na kváskové :-))
Našla som na nete, že Kimyon alebo aj Cumin je rímska alebo čierna rasca. Našla som doma medzi koreninami, ktoré mi raz doniesla dcéra z Tuniska. Takze navrch môžem posypat Borek s touto pochutinou?:
@Marienka pozri sa do toho sáčku čo máš doma a prirovnaj :-) Ak je to kimyon/rímska rasca,tak to na börek nedávaj!Vieš,čierna rasca sa síce volá "rasca" ale nemá formu rasce..
Jedine čierna rasca dá tureckému pečivu tú skvelú chuť ;-P Pozdravujem.
@Cesminaz , ďakujem veľmi pekne za ukážky. Ano, ja mam doma mletý cumin, teda rímska racsa, dala som ju do marinady na kura. Ja som pridala aj roztlačený cesnak, obyčajnú rascu a trocju chilli mleté, ktoré mi doniesla vnučka z Mexika, tam študovala minulý rok pol roka. Bude sa marinovať celú noc. Ukazala som susedke (ona nemá PC), ako ty vypekaš a varíš, Tvoje recepty. Bola som u nás dnes v potravinách na námestí a vedúca mi sľúbila objednať obe rasce. V stredu mám prísť pre ne. :-)
Dnes som urobila tvoj zákusok s mascarpone, šľahačka sa mi nedala vyšľahať na tuho (Kunínska 31 %- skoro mi zhorel motor na šľahači), takže aj krém bol trochu riedky, čo ma mrzí. Mala som od šľahačky ofŕkanú celú linku a kachličky, ďalšia robota navyše. :-( Nabuduce šľahačku urobím parížsku len 250ml (pod bod varu uvarenú šľahačku + 100 g čokolady, vychladit do druhého dňa), tá sa dá lepšie vyšľahať na tvrdo. A tú zmiešam s mascarpone 500 g). Možno by sa dal zákusok upiecť aj v tortovej forme z polovičnej dávky.
@Marienka44 (2.3.2019 21:15)

:-) tie rasce určite využiješ,najmä čiernu,kludne ju daj hoci aj na obyčajné slovenské pogáče,alebo iné slané pečivo :-) Inak tá černuška je velmi zdravá,najmä ked ju rozdrvíš a zmiešaš s medom :-) Čo sa zákusku týka...je mi to lúto :-( ale žial to je tak,že niektoré suroviny si človek musí trocha prispôsobit najmä ak sme z iného kraja :-) A určite by sa to dalo aj vo forme torty spraviť.Treba skúšat podla svojej fantázie.Pozdravujem! @Nika72 :-) 12dl múky je 6 dvojdecových pohárov ako mám aj v postupe.Ale ak nechces merat,tak jednoducho prisýpaj potrošky stále múku a to dovtedy,kým nedostaneš polotuhé cesto presne ako píšem v postupe :-)

Pridaj komentár k receptu: