Kaša z ovsených vločiek s pečenými karamelizovanými jablkami fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 8. marca 2012
Kaša z ovsených vločiek s pečenými karamelizovanými jablkami (fotorecept)
Foto: janikbj

Ovsená kaša je u nás obľúbené jedlo na víkendové raňajky. Je sýta, v zime zahreje a dodá dostatok energie. Nám najviac chutí osladená medom Zobraziť celý popisOvsená kaša je u nás obľúbené jedlo na víkendové raňajky. Je sýta, v zime zahreje a dodá dostatok energie. Nám najviac chutí osladená medom a s ovocím. Väčšinou do uvarenej kaše zamiešam nakrájaný banán alebo na začiatku varenia pridám nakrájané sušené slivky alebo marhule. Alebo premôžem rannú pohodlnosť a upečiem jabĺčka :-)

2-3
porcie

Suroviny

1 hrnček
 podľa potreby
  čerstvé
 štipka
  (biely)




Postup

  1. 1

    Najprv si uvaríme ovsenú kašu - keď máte svoj obľúbený postup, pokojne ho použite. Osobne na kašu najradšej používam jemné ovsené vločky, rýchlejšie sa uvaria, ale keď nemám, použijem aj obyčajné. Vtedy začnem kašu variť tak, že vločky zalejem trochou vody, nie veľa, max. po okraj vločiek, pridám štipku soli a za stáleho miešania varím. Keď vločky vypijú vodu, prilievam mlieko. Pri jemných vločkách začínam rovno variť v mlieku, pridávam ho postupne, aby bola kaša kašovitá a stredne hustá. Treba často až neprestajne miešať :-) Z jemných vločiek je hotová naozaj bleskovo. Do hotovej kaše primiešam trochu čerstvého masla na zjemnenie a osladím medom. Kašu si rozdelíme do zapekacích misiek. Mne z 1 šálky vločiek vyšli 4 malé zapekacie misky - raňajky pre cca 3 dospelých ľudí (manžel zjedol 2 misky, ja so svokrou sme mali po 1 a stačilo úplne, ovsená kaša je veľmi sýta)

    Kaša z ovsených vločiek s pečenými karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jabĺčka (najlepšie sú kyslasté) ošúpeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame na plátky hrubé asi 3-5mm. Zmiešame ich s cukrom (množstvo podľa kyslosti jabĺk a od toho, aké sladké máte radi, ale pozor, na konci sa ešte budú jablká posypávať cukrom, kvôli karamelu), roztopeným maslom (na 3 stredne veľké jablká som použila asi 2PL) a citrónovou šťavou. Pripravené jablká rozložíme na plech s papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre (180-190 stupnov) ich pečieme asi 15-20min,kým nie sú upečené domäkka (čas pečenia bude tiež závisieť od druhu jabĺk, treba sledovať, ale kľudne môžu byť aj trochu chrumkavé). Rúru nevypíname,ale prepneme na gril alebo horný ohrev.

    Kaša z ovsených vločiek s pečenými karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na hotovú kašu rozdelíme upečené jabĺčka a na vrchu ešte jemne posypeme cukrom (hnedým, bielym) a dáme zapiecť, kým jablká nezozlátnu a na povrchu neskaramelizujú. Treba to sledovať, aby cukor nezhorel.

    Kaša z ovsených vločiek s pečenými karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Samozrejme, ja som tvor nedočkavý, takže som nechala cukor akurát tak roztopiť, ale nevadí, karamel aj tak nemám moc v obľube ;-)

    Kaša z ovsených vločiek s pečenými karamelizovanými jablkami (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

matata1
@janikbj ovsenú kašu mám veľmi rada, a robím si ju vtedy, keď sa mi nechce robiť krupicu alebo ryžu v mlieku. Mne úplne stačí len poliata maslom a posypaná škoricou alebo kakaom a cukrom. S tými jabĺčkami a karamelom musí byť suprovná. Ja karamel zbožňujem.
marijam
Ukladám ...zbožňujem ovsené vločky :-) Ja by som ju aj bez jabĺčok jedla..len tak samotnú :-)
luckaprima
výborný receptík, ako stvorený pre nás doma.. teda baby, ocko kašu nemusí.. mňam !!
janikbj
dakujem, dievcata, tiez u nas patri k oblubencom. ja mam najradsej, hlavne v zime, so susenym ovocim. s tymto je trosku viac roboty,ale oplati sa, prijemna zmena :-)
valeri
Pečené jabĺčka, veľmi dobrá pochúťk a ....
cica2
perfektné, vďaka za inšpiráciu :-)
violetacamorova
Mám rada ovsenú kašu, tu v Škótsku ju jedia uvarenú na vode so štipkou soli, niekedy som si to nevedela predstaviť ale zachutila mi aj takto. Táto tvoja je už vyšší level!!! Myslím s tými skaramelizovanými pečenými jablkami.
irenaw
mám ju veľmi rada a už som dávno nerobila, zajtra bude, ďakujem :-)
@violetacamorova taká vodová, na slano, premiešaná s opečenou cibuľou, nič viac mi netreba :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia