Kaša z ovsených vločiek s pečenými karamelizovanými jablkami (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

Ovsená kaša je u nás obľúbené jedlo na víkendové raňajky. Je sýta, v zime zahreje a dodá dostatok energie. Nám najviac chutí osladená medom a s ovocím. Väčšinou do uvarenej kaše zamiešam nakrájaný banán alebo na začiatku varenia pridám nakrájané sušené slivky alebo marhule. Alebo premôžem rannú pohodlnosť a upečiem jabĺčka :-)

2-3
porcie

Suroviny

Postup

  1. Najprv si uvaríme ovsenú kašu - keď máte svoj obľúbený postup, pokojne ho použite. Osobne na kašu najradšej používam jemné ovsené vločky, rýchlejšie sa uvaria, ale keď nemám, použijem aj obyčajné. Vtedy začnem kašu variť tak, že vločky zalejem trochou vody, nie veľa, max. po okraj vločiek, pridám štipku soli a za stáleho miešania varím. Keď vločky vypijú vodu, prilievam mlieko. Pri jemných vločkách začínam rovno variť v mlieku, pridávam ho postupne, aby bola kaša kašovitá a stredne hustá. Treba často až neprestajne miešať :-) Z jemných vločiek je hotová naozaj bleskovo. Do hotovej kaše primiešam trochu čerstvého masla na zjemnenie a osladím medom. Kašu si rozdelíme do zapekacích misiek. Mne z 1 šálky vločiek vyšli 4 malé zapekacie misky - raňajky pre cca 3 dospelých ľudí (manžel zjedol 2 misky, ja so svokrou sme mali po 1 a stačilo úplne, ovsená kaša je veľmi sýta)
  2. Jabĺčka (najlepšie sú kyslasté) ošúpeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame na plátky hrubé asi 3-5mm. Zmiešame ich s cukrom (množstvo podľa kyslosti jabĺk a od toho, aké sladké máte radi, ale pozor, na konci sa ešte budú jablká posypávať cukrom, kvôli karamelu), roztopeným maslom (na 3 stredne veľké jablká som použila asi 2PL) a citrónovou šťavou. Pripravené jablká rozložíme na plech s papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre (180-190 stupnov) ich pečieme asi 15-20min,kým nie sú upečené domäkka (čas pečenia bude tiež závisieť od druhu jabĺk, treba sledovať, ale kľudne môžu byť aj trochu chrumkavé). Rúru nevypíname,ale prepneme na gril alebo horný ohrev.
  3. Na hotovú kašu rozdelíme upečené jabĺčka a na vrchu ešte jemne posypeme cukrom (hnedým, bielym) a dáme zapiecť, kým jablká nezozlátnu a na povrchu neskaramelizujú. Treba to sledovať, aby cukor nezhorel.
  4. Samozrejme, ja som tvor nedočkavý, takže som nechala cukor akurát tak roztopiť, ale nevadí, karamel aj tak nemám moc v obľube ;-)